Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
De Amsterdamse politie gaat bodycams gebruiken. Kleine, compacte camera’s die op het lichaam gedragen worden, die incidenten op straat moeten gaan vastleggen met als uiteindelijke doel het werk van politiemensen veiliger maken vergroten. Het is een tweejarige proef die in in mei 2017 ingaat.
De reden van de bodycams heeft dus te maken met het gescheld en geweld tegen politieagenten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die weten dat ze gefilmd worden minder geneigd zijn om geweld te gebruiken, al zal deze proef dus nog moeten uitwijzen of dat ook daadwerkelijk in Amsterdam het geval is.
Het dragen van de bodycams is vrijwillig, de politiemensen mogen ook zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten. Wel moeten ze dit laten weten aan omstanders. Alle opnames die gemaakt worden zullen na iedere dienst worden opgeslagen in een ‘besloten netwerk’. Het is niet de bedoeling dat deze worden getoond aan het publiek, maar wellicht dat deze beelden in het kader van een opsporing toch ook publiekelijk worden gemaakt. Als bewijs in strafzaken kan het overigens ook ingezet worden. Zowel de agenten op straat, in het openbaar vervoer en op het water als begeleiders van politiehonden mogen deze camera’s gaan gebruiken.
Bodycams: handig, maar voor wie?
De politie is niet de enige die in Nederland nu bodycams gaat inzetten. In 2015 deed de NS ook al eens een proef met dergelijke camera’s. Niet gek, want er is veel te vaak sprake van geweld tegen personeel van de NS. Over het succes daarvan is echter nauwelijks iets te vinden, alleen dat het ‘wegens interne discussie’ nog niet volledig is doorgevoerd. Maar er zijn nog veel meer beroepsgroepen die baat zouden hebben bij een bodycam; mits dus blijkt dat agressie en geweld richting die personen daardoor ook daadwerkelijk afneemt. Denk aan ambulancepersoneel, koeriers, parkeerwachters en ga zo maar door.
Er zit natuurlijk ook een andere kant aan dit verhaal, want voorvechters van privacy zullen het gebruik hiervan willen beperken. Daarom worden de beelden van de Amsterdamse politie dus ook maar vier weken bewaard zolang er niets gebeurd is. Alleen als het nodig is voor onderzoek kan dit verlengd worden. Over twee jaar gaat de politie evalueren.
Verder lezen over Politie
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Online12.06.2024
BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt
Social Media07.12.2023
WhatsApp-buurtpreventie: geeft dat wel echt een veiliger gevoel?
Cybercrime27.11.2023
Mogen burgers de politie helpen bij het opsporen van cybercrime?
Nieuws17.10.2023
56 kilometer te hard: 1,4 miljoen dollar boete
Jullie dachten dat de Nederlandse verkeersboetes extreem zijn?Nieuws25.09.2023
Wat zijn cashtraps en hoe herken je ze?
De politie waarschuwt ervoorNieuws08.09.2023
Interpol is 100 geworden
195 landen bestrijden samen de (internationale) misdaadCybercrime30.08.2023