Dat Jeff Bezos naar de maan wil, is al een tijdje duidelijk. Hij maakte vorig jaar bekend dat er zelfs plannen zijn om op de maan een kolonie te stichten. Is de man knettergek, geniaal of gewoon heel slim? Misschien een combinatie hiervan. Wat wel vast staat, is dat de plannen inmiddels zo concreet zijn, dat het ontwerp van een maanlander gisteren door zijn raketbedrijf Blue Origin in Washington werd onthuld. De Blue Moon moet Bezos in 2024 naar de maan brengen.
De Blue Moon is zo groot dat er, naast mensen, vrachtladingen mee naar de maan vervoerd kunnen worden. Maanwagens komen op die manier op de maan terecht. De enorme maanlander kan ook raket satellieten afschieten, die mee kunnen draaien rond de maan. Blue Moon wordt aangedreven door waterstof en maakt gebruik van gigabit internet om met de aarde te kunnen communiceren. Het ruimteschip kiest zelf de juiste landingsplaats, dankzij een ingebouwd systeem worden ‘maanvelden’ in kaart gebracht.
Jeff Bezos is heel enthousiast over de Blue Moon en ziet veel mogelijkheden: “We gaan een weg naar de ruimte bouwen. Dán gaan er geweldige dingen gebeuren. Dan krijg je ruimteondernemers die een bedrijf gaan beginnen vanuit hun studentenkamer. Dat kan vanaf vandaag.”
De Amerikaanse president Trump en zijn Vice-President Mike Pence zijn vast blij met de plannen van Bezos. Zij spraken onlangs nog de hoop uit dat astronauten terugkeren naar de maan in 2024 en er een landing op Mars komt tijdens zijn presidentschap. Daarvoor werkt de Amerikaanse overheid samen met de NASA, maar privé ruimtebedrijven worden natuurlijk ook onderzocht als toekomstig partner. Naast Jeff Bezos heeft Richard Branson al vergaande tests gedaan met zijn eigen ruimteschip VSS Unity. Daarmee zijn eerder dit jaar al mensen in de ruimte geweest. Virgin Galactic van Branson verwacht op korte termijn commerciële ruimtevluchten te gaan maken.
Naast een beperkte hoeveelheid pers, was bij de presentatie van de Blue Moon ook personeel van NASA aanwezig. Hun laatste missie naar de maan was in 1972. Tussen 1969 (de eerste maanlanding) en 1972 zijn er zes bemande missies geland op de maan.