Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Alzheimer is denk ik wel een van mijn grootste angsten; het idee dat mijn hersenen niet meer werken zoals nu vind ik beangstigend. En vooralsnog zijn er geen middelen die de ziekte kunnen genezen, maar wel enigszins kunnen vertragen. Deze middelen werken vaak ook beter als de ziekte op tijd wordt opgespoord en op dat gebied zijn nu weer stappen gezet. Kunstmatige intelligentie kan daar een handje bij helpen, want de Italiaanse universiteit van Bari heeft nu een manier gevonden om hiermee eerder te bepalen of iemand deze ziekte gaat krijgen. Dat gebeurt aan de hand van een MRI-scan van de hersenen, waarna het slimme algoritme tien jaar vooruit kan kijken en een voorspelling doet of de ziekte van Alzheimer zich bij jou gaar ontwikkelen.
Dit is te lezen op New Scientist. De kunstmatige intelligentie is na de MRI-scan in staat veranderingen in de hersenen vast te stellen en op basis daarvan een voorspelling te doen. Het bijzondere hieraan is nu dat gedaan kan worden nog voordat doctoren in staat zijn symptomen te herkennen. En dat is dus weer belangrijk om sneller medicijnen toe te dienen die de ziekte kunnen vertragen. Mensen die de ziekte hebben kunnen er ook hun levensstijl aanpassen, om mogelijk zo ook nog de ontwikkeling van de ziekte verder af te remmen.
Gezond versus ziek herkennen
Het algoritme is ontwikkeld door Nicola Amoroso en Marianna La Rocca van de Universiteit van Bari. Ze gebruikten daarvoor MRI-scans waarvan een aantal mensen ook daadwerkelijk aan de ziekte lijden. Het idee was om het algoritme zelf en onderscheid te laten maken tussen de gezonde en zieke hersenen. Na een aantal analyses was het systeem in staat om ook daadwerkelijk dit onderscheid te maken, maar tevens ook om op basis van lichte afwijkingen al te voorspellen om de ziekte eraan zit te komen.
Met een speciale bloedtests zou dat allemaal nog sneller en eenvoudiger kunnen, schrijft New Scientist, maar blijkbaar zijn daar nog geen succesvolle tests van ontwikkeld. Het team in Bari gaat in ieder geval verder met onderzoek om de methode te verfijnen.
Foto header: bilderstoeckchen – Adobe Stock.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024