Nieuws18.09.2017

Alzheimer kan veel eerder ontdekt worden met kunstmatige intelligentie


Alzheimer is denk ik wel een van mijn grootste angsten; het idee dat mijn hersenen niet meer werken zoals nu vind ik beangstigend. En vooralsnog zijn er geen middelen die de ziekte kunnen genezen, maar wel enigszins kunnen vertragen. Deze middelen werken vaak ook beter als de ziekte op tijd wordt opgespoord en op dat gebied zijn nu weer stappen gezet. Kunstmatige intelligentie kan daar een handje bij helpen, want de Italiaanse universiteit van Bari heeft nu een manier gevonden om hiermee eerder te bepalen of iemand deze ziekte gaat krijgen. Dat gebeurt aan de hand van een MRI-scan van de hersenen, waarna het slimme algoritme tien jaar vooruit kan kijken en een voorspelling doet of de ziekte van Alzheimer zich bij jou gaar ontwikkelen.

Dit is te lezen op New Scientist. De kunstmatige intelligentie is na de MRI-scan in staat veranderingen in de hersenen vast te stellen en op basis daarvan een voorspelling te doen. Het bijzondere hieraan is nu dat gedaan kan worden nog voordat doctoren in staat zijn symptomen te herkennen. En dat is dus weer belangrijk om sneller medicijnen toe te dienen die de ziekte kunnen vertragen. Mensen die de ziekte hebben kunnen er ook hun levensstijl aanpassen, om mogelijk zo ook nog de ontwikkeling van de ziekte verder af te remmen.

Gezond versus ziek herkennen

Het algoritme is ontwikkeld door Nicola Amoroso en Marianna La Rocca van de Universiteit van Bari. Ze gebruikten daarvoor MRI-scans waarvan een aantal mensen ook daadwerkelijk aan de ziekte lijden. Het idee was om het algoritme zelf en onderscheid te laten maken tussen de gezonde en zieke hersenen. Na een aantal analyses was het systeem in staat om ook daadwerkelijk dit onderscheid te maken, maar tevens ook om op basis van lichte afwijkingen al te voorspellen om de ziekte eraan zit te komen.

Met een speciale bloedtests zou dat allemaal nog sneller en eenvoudiger kunnen, schrijft New Scientist, maar blijkbaar zijn daar nog geen succesvolle tests van ontwikkeld. Het team in Bari gaat in ieder geval verder met onderzoek om de methode te verfijnen.

Foto header: bilderstoeckchen – Adobe Stock.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger

Booking.com breidt zijn AI-functies uit om reizigers nog makkelijker en sneller te helpen bij het vinden van hun ideale verblijf. Met de nieuwe tools Smart Filter, Property Q&A en Review Samenvattingen maakt Booking.com gebruik van Generatieve AI (GenAI) om belangrijke stappen in de reisplanning simpel en toegankelijk te maken. Hierdoor kunnen reizigers sneller de perfecte accommodatie vinden, beoordelingen vergelijken en met een gerust hart boeken.

Technology22.11.2024

Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa