Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Op verschillende plaatsen in Nederland zijn de huizenprijzen naar bizarre hoogtes aan het stijgen. Wonen in de stad wordt voor velen simpelweg onbetaalbaar. Maar tegelijkertijd is er ook de trend van de tiny houses: kleiner wonen, dichter bij de natuur, met meer ruimte om je heen. Pak je die twee ontwikkelingen samen, dan kom je uit in Tiny Village Bolderburen, een ecodorp op een half uur rijden van Amsterdam en Utrecht. Het is een idee van startup Kvist en moet de oplossing zijn voor radeloze huizenzoekers in de Randstad én voor hen die graag ecologisch verantwoord willen wonen.
Ecodorp Bolderburen
Martin Qvist en Jessika Kersting hebben Ecodorp Bolderburen bedacht, voortkomend uit de hoge huizenprijzen en het ruimtegebrek in de grote steden in de Randstad. Zij bouwden een minidorp dat is geïnspireerd op een Zweeds dorp: klein in omvang, veel leef- en speelruimte en zelfs de mogelijkheid om zelf je eten te verbouwen. Maar wel in de buurt van de stad, want volgens Kersting en Qvist wonen zij in de ‘achtertuin van Amsterdam’. In werkelijkheid is dat in Oosterwold (Flevoland) net buiten Almere.
In het dorp vind je verschillende soorten huizen: tiny houses, een eengezinshuis, maar ook een bungalow of een villa. Alle huizen zijn vrijstaand en hoewel de huizen in de nabijheid van elkaar staan, heeft ieder huis ook zijn eigen tuin.
Energieneutraal wonen
Zweedse huizen waren het perfecte voorbeeld voor wat het plan was voor Bolderburen. Huizen in Zweden zijn namelijk voornamelijk gemaakt van natuurlijke materialen en zijn goed geïsoleerd tegen kou. Wanneer je dit concept vertaalt naar een huisje voor in Nederland, en er ook nog voor zorgt dat er duurzaam hout gebuikt wordt, energie zelf opgewekt wordt en eten voor het grootste deel uit eigen moestuin komt, ben je heel dicht in de buurt van energieneutraal en ecologisch wonen.
De tijd dat het hebben van een eigen moestuin geitenwollensokkerig gevonden wordt is wel voorbij. Steeds meer mensen zijn zich bewust van gezonde voeding en realiseren zich dat je daarvoor verder weg moet blijven van de supermarkt. En ook is er steeds meer oog voor het milieu: energie besparen en zelf opwekken wordt steeds normaler. Tel daarbij op dat mensen in de huidige digitaliserende wereld zich ook vaker realiseren dat we al die spullen helemaal niet nodig hebben en prima in een klein(er) huis kunnen wonen. Maar dan wel dichtbij – of het liefst midden in – de natuur. Ecodorp Bolderburen is wat dat betreft de oplossing, die denk ik heel veel mensen zal aanspreken. De vraag is alleen wie ook daadwerkelijk de stap gaat zetten en hier gaat wonen.
Ook in Ecodorp Bolderburen wonen?
Er zijn nu dus 22 huizen te koop in verschillende prijscategorieën. Een Tiny House (40 m2) koop je al voor 162.000 euro en voor een Villa (160 m2) betaal je 394.000 euro. Via de website kun je je interesse kenbaar maken. Vergelijk je die prijzen qua ruimte met huizen in de Randstad dan hoef ik je niet uit te leggen wat de beste deal is.
Het idee vind ik in ieder geval heel erg tof en zie mezelf ook wel in zo’n ecodorp wonen. Dicht bij de stad, veel leefruimte om je heen, ecologisch verantwoord. Maar dan liever niet in Flevoland. De bedenkers van dit project zijn overigens van plan om nóg zo’n ecodorpje te bouwen, en dan weer in de buurt van Oosterwold in Flevoland. Wellicht dat andere creatieven dit soort projecten ook op andere plekken in ons land kunnen oppakken (in Brabant graag :-)).
Foto header: Mikael Damkier – Adobe Stock