Nieuws18.04.2019

Aantal verkeersslachtoffers vorig jaar met 11 procent toegenomen


Meeste fatale ongelukken gebeurden in Noord-Brabant en Zuid-Holland

Het CBS maakte vandaag bekend dat in 2018 11 procent meer mensen door een verkeersongeval om het leven zijn gekomen dan een jaar eerder. In totaal vielen er vorig jaar 678 doden, dat zijn er 65 meer dan in 2017. In Zuid-Holland en Noord-Brabant kwamen de meeste mensen door een verkeersongeval om het leven. Bijna 3 keer zoveel mannen als vrouwen raakten betrokken bij een ongeluk met fatale afloop.

Veel ongelukken met fietsers

De toename van 10,6 procent is de grootste sinds 1989. Vanaf de jaren 70 nam het aantal verkeersdoden hard af, tot het weer begon toe te nemen in 2014. Vorig jaar kwamen 233 inzittenden van een personenauto om het leven en daarnaast 228 fietsers (zowel op een reguliere fiets als e-bike), 54 voetgangers, 44 berijders van een scootmobiel, 42 motorrijders en 38 bromfietsers. Het aantal fietsers dat vorig jaar overleed na een ongeval is met 10 procent gestegen. Daarvan was twee derde tussen de 50 en 85 jaar oud. De cijfers laten zien dat veel 50-plussers betrokken zijn bij ongevallen met de fiets.

<em>Bron: CBS<\/em>
Bron: CBS

Bijna 80 procent kwam om door botsing

Zo’n 78 procent van de verkeersdoden kwam om het leven door een botsing/ aanrijding met een personenauto of bestelwagen, vrachtwagen of bus of door een boom of ander voorwerp. Van de slachtoffers die niet omkwamen bij een botsing was ruim de helft fietser of gebruiker van een scootmobiel. Onder ouderen vanaf 70 jaar steeg het aantal overledenen dat betrokken was bij een ongeval met een personenauto, van 35 naar 66. Ook jongeren tussen 15 en 25 jaar waren hier vaker bij betrokken, deze aantallen stegen van 34 naar 52. Slachtoffers onder de 50 jaar waren relatief vaak betrokken bij auto-ongevallen.

Veilig Verkeer Nederland: iedereen kan het verkeer veiliger maken

Na publicatie van de cijfers door het CBS, roept VVN (Veilig Verkeer Nederland) iedereen op om zelf extra oplettend te zijn en maatregelen te nemen om het verkeer veiliger te maken. Zij geven aan dat de meeste verkeersongevallen voortkomen uit menselijk gedrag. Daarom moeten we de oplossing ook dichtbij onszelf zoeken. VVN pleit daarom voor ‘verstandig en veilig verkeersgedrag’ onder het motto “meedoen is makkelijk”. Hoe dat in de praktijk werkt? Rijden zonder afleiding van een smartphone, zorgen voor werkende verlichting op de fiets en je houden aan de maximumsnelheid. Omdat we uiteindelijk bijna allemaal deelnemer zijn aan het verkeer, kunnen we het ook samen veiliger maken.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...