In het voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat dat er de komende jaren zal worden gewerkt aan bliksemsnel 5G-internet in Nederland en vooral in drukke gebieden. Er moet 5G internet komen in verkeerslichten, lantaarnpalen en openbare gebouwen en hier zijn een hoop masten voor nodig. Kleine zendantennes werden al geplaatst op openbare plekken, maar dit wetsvoorstel brengt een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Het vergroten van het aantal antennes is nodig, omdat 5G-verbindingen gebruik maken van hogere frequenties en die hebben een korter bereik.
Waarschijnlijk zal 5G in 2022 op grote schaal worden ingezet. Wanneer het precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Er zou namelijk volgend jaar ook al wel veel vooruitgang kunnen worden geboekt. Gemeenten zullen intensief moeten gaan samenwerken om het optimale bereik te kunnen aanbieden. Een netwerk als dit moet namelijk waterdicht zijn om bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s een veilige mogelijkheid te maken. Enkele milliseconden kan bij zelfrijdende auto’s al het verschil maken tussen leven en dood.
5G is de nieuwe generatie mobiele netwerken, de datastromen waarop de komende jaren de samenleving zal moeten vertrouwen. Het is sneller dan 4G, uitermate betrouwbaar als er genoeg masten zijn om het netwerk overal aan te bieden en ze kunnen veel meer apparaten per mast aan. De komende tijd komen de eerste mobiele toestellen met 5G al op de markt, al heb je hier in Nederland nog vrij weinig aan. 5G zal alle apparaten nog sneller met elkaar verbinden en de samenleving verder moderniseren. 5G is namelijk niet alleen voor telefoons en tablets, maar ook voor robots, camera’s, verkeerslichten, auto’s, parkeermeters, noem het maar op. Met 5G kunnen apparaten met elkaar in verbinding staan en razendsnel communiceren. Het is nog even wachten op 5G, maar door alle ontwikkelingen komt de introductie steeds sneller dichterbij.