De Dikke van Dale is weer wat dikker geworden, maar liefst 18.000 nieuwe woorden zijn opgenomen in de nieuwste druk van het woordenboek dat een paar dagen geleden verscheen. Een nieuwe, gedrukte versie verschijnt eens in de tien jaar, en dit is de vijftiende editie. 18.000 nieuwe woorden zijn er heel erg veel. Het geeft aan dat er in tien jaar tijd ook heel veel is gebeurd: de kredietcrisis heeft voor nieuwe woorden gezorgd, maar ook sociale media hebben een steentje bijgedragen. Er zijn natuurlijk ook aardig wat woorden gesneuveld in tien jaar tijd. Zomerzotje, splitruiter en grutterkost zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor profielfoto, liken en twitteren. Oja, en voor Beyoncévlieg (blijkbaar zonder koppelteken), maar dat woord was tot vanmorgen nieuw voor mij. Het is een paardenvlieg met een dikke kont.
Met de komst van zoveel nieuwe woorden verdwijnt de aandacht voor woorden die ooit heel mooi waren maar die we door al dat liken en twitteren niet meer gebruiken. We hebben geen aandacht meer voor creativiteit, verwondering en bezieling, omdat we alleen maar bezig zijn met rendement, storytelling en het maken van selfies. Inez van Oord schreef er een boek over, over de wereld die keihard is geworden waardoor we onze idealen vergeten en er geen ruimte meer is voor de échte waardevolle dingen in het leven. Inez zou zien dat er weer wat meer woorden als betrokkenheid, dankbaarheid en schoonheid terug zien in de Nederlandse taal, om zo de wereld weer wat zachter te maken. In het boek ‘Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?’ schrijft ze erover én doet ze een oproep om deze vergeten woorden weer terug in onze taal en in ons leven te krijgen. Het is dus dubbelzinnig.
Eén van mijn favoriete vergeten woorden is het woord fratsenmaker. Op de Universiteit van Tilburg kreeg je als student een wachtwoord voor je e-mail toegewezen dat uit de Dikke van Dale werd geplukt. Ik ben altijd jaloers geweest op mijn huisgenoot die het woord fratsenmaker kreeg. Je hoort het woord nooit, want een echte fratsenmaker is natuurlijk ook zeldzaam, maar er mag wel wat meer gelachen worden vind ik.
Heb je ook een suggestie voor vergeten Nederlandse woorden, deel ze dan met ons! Al gaat het natuurlijk ook om wat je met die woorden gaat doen.
Foto credits header: monticellllo / Fotolia.com.