Nieuws13.10.2022

​69 procent van de wilde dierenpopulaties verdwenen


WNF luidt noodklok

Tweederde van de wilde dierenpopulatie is weg. Sinds 1970 zijn de populaties van dieren in het wild extreem hard afgenomen. De reden? Mensen. Het Wereld Natuurfonds luidt de noodklok. Het is nog te veranderen, maar daarvoor moeten we wel alles uit de kast halen.

CO2-uitstoot

Het voordeel aan de natuur is dat oorzaak-gevolg vrij helder is. De oorzaak is dat het leefgebied van de wilde dieren steeds kleiner en kwalitatief minder goed wordt, waardoor die wilde dieren sterven en niet meer voortplanten. De natuur verslechtert enorm en het feit dat dat zo duidelijk wordt op basis van de dierenpopulatie, zegt heel veel. Maar, waarom verslechtert die natuur zo? Dat komt door mensen, geeft het WNF aan. We kappen bossen weg en we zorgen er met de intensieve veehouderij ook nog voor dat er veel land wordt opgeofferd en er ook nog grote CO2-uitstoot is. Al komt die laatste uiteraard niet alleen door landbouw, maar ook door voertuigen, vaartuigen en fabrieken.

Zoetwaterdieren blijken de grootste slachtoffers van ons menselijk toedoen. Het water raakt vervuild en daar zijn vissen erg gevoelig voor. In de grote, zoute zee heb je daar minder last van, maar zoetwater is natuurlijk veel schaarser. Ook helpt de visserij niet, want wij vissen weg wat andere dieren moeten eten, zoals de roze rivierdolfijn in Brazilië. Daarvan is de populatie al met 65 procent afgenomen door onder andere visserij en leefgebied dat verloren gaat, zo is te lezen in het Living Planet Report van de natuurorganisatie. Hierbij werken een kleine honderd wetenschappers van over de hele wereld samen om een beeld te schetsen van hoe onze planeet ervoor staat.

Wat belangrijke punten:

  • Er zijn 32.000 populaties onderzocht van 5230 soorten wilde dieren
  • Vooral Zuid-Amerika en de Cariben laten grote afnames zien (94 procent van de wilde dierenpopulaties sinds 1970)
  • Vooral de Amazone laat problemen zien: de longen van de aarde, door vooral ontbossing
  • Het Living Planet Report wordt elke twee jaar uitgebracht en uitgebreid

Meer natuur

Het doet ons denken aan de imposante speech van David Attenborough op een klimaattop vorig jaar: er is een noodsituatie en we moeten in actie komen. Dat is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor onszelf. WNF zegt het ook: als er meer natuur is, dan is dat positief voor het klimaat. Als we beter met de natuur omgaan, dan kunnen we de opwarming van de aarde hopelijk verder voorkomen, en daarmee ook orkanen en ander extreem weer dat we zelfs in Nederland al wat vaker lijken te zien de laatste jaren. Het WNF heeft zich een doel gesteld: 30 procent van de natuur moet beschermd natuurgebied worden voor 2030.

Het is makkelijk om dan te wijzen naar grote bedrijven en overheden, maar zelf kun je ook dingen doen om beter te zijn voor de planeet. Even een boodschap halen? Pak de fiets in plaats van de auto. Eet je wel eens een dagje geen vlees of vis? Maak daar meer dagen van. Probeer eens een vegetarische burger of gewoon een fijne combinatie van groenten, noten en zaden. Zelfs als je maar een paar dagen per week vlees laat staan (en dus ook de ham op je brood bij de lunch), dan scheelt dat al enorm. Probeer ook vaker naar een lokale markt te gaan om boodschappen te doen en kijk vaker naar vakanties met de trein in plaats van het vliegtuig of de auto.

WNF

Het is een ouderwets gezegde, maar een beter milieu begint bij jezelf. Andere keuzes maken en misschien creatievere oplossingen zoeken voor bepaalde uitdagingen in het leven: dat kan best leuk zijn. En zeker leuk uitpakken. Van al dat fietsen val je misschien wel wat kilo’s af als je dat graag wilt en misschien voel je je wel fitter als je wat minder vaak een biefstuk wegharkt. Je hoeft echt niet je hele leven om te gooien om iets vriendelijker met de aarde om te gaan, laat ook het WNF weten. Plus, zelfs als je denkt dat het een druppel is op een gloeiende plaat, je kunt het op zijn minst proberen, toch?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Duurzaam

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive