20.07.2019
Nieuws

50 jaar na de eerste maanlanding door Apollo 11, wist je dit al?

By: Irene Boskma

BlogNieuws

Morgen, op 21 juli 2019, is het exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette. De Apollo 11 landde op 20 juli 1969 op de maan, enkele uren later stapte astronaut Armstrong na een reis van 6 dagen uit het ruimtevoertuig. Terwijl de wereld toekeek, ongeveer 1 op de 8 mensen ter wereld zagen de Apollo 11 op de maan landen, zette Armstrong zijn eerste stapjes op de maan. Een uitzonderlijke gebeurtenis en mijlpaal. Het is een van de meest bijzondere prestaties die de mens ooit voor elkaar heeft gekregen. Wij kijken terug op de maanlanding en verzamelden een aantal interessante feiten.

Er was een ‘maanrace’ tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten

In 1961 liet John F. Kennedy, toenmalige president van de VS, in zijn speech weten dat hij voor het einde van het decennium astronauten naar de maan wilde sturen. 8 jaar later werd dit werkelijkheid, al heeft Kennedy dat zelf niet meer mee kunnen maken (hij werd vermoord in 1963). Niet alleen de VS wilde naar de maan; de Sovjet Unie was al een stuk verder met ruimtereizen dan de Amerikanen. In 1957 lanceerden zij al de Spoetnik 1 (satelliet) en ging hond Laika de ruimte in. Nadat Kennedy zijn doel uitsprak, ontstond er een race tussen de landen om als eerste een mens op de maan te krijgen.

De Verenigde Staten staken enorm veel geld in de missie, waardoor de Sovjet Unie al snel zag dat ze het van de VS niet gingen ‘winnen’. De amerikanen namen veel risico’s en durfden al snel de Apollo 8 naar de maan te sturen. De NASA schatte het risico op mislukking in op 10 procent, wat tegenwoordig enorm hoog (en onaanvaardbaar) zou zijn.

Er zijn 12 mensen op de maan geweest

Na de eerste succesvolle maanlanding in 1969 volgden nog 6 bemande missies naar de maan. Astronauten Armstrong en Aldrin wandelden er slechts 2,5 rond. Tijdens de Apollo-missies die daarna volgden, bleven de astronauten steeds langer rondwandelen op de maan. Nadat Apollo 11 op de maan was geweest, daalde de interesse van het publiek en de Amerikaanse regering voor ruimtereizen al snel. De Apollo 13 kwam in zware problemen onderweg naar de maan door een kortsluiting bij een van de zuurstoftanks. Op 14 december 1972 zette Eugene Cernan als laatste mens, tot nu toe, voet op de maan.

Complotdenkers zijn ervan overtuigd dat de maanlanding in scène is gezet

Ook 50 jaar na dato hebben veel mensen hun twijfels of de maanlanding wel echt heeft plaatsgevonden. Vlak na Apollo 11 vormde zich een groep van ‘ongelovigen’, die het over een complot hebben. De uitgezonden beelden zouden zijn opgenomen in een studio en de maanlanding is dus nep. NASA riep uiteraard meteen dat de complottheorieën onzin zijn, toch gelooft nog steeds 5 procent van de Amerikanen niet dat er echt mensen op de maan waren. De aanhangers beweren dat er schaduwen te zien zijn op de foto’s die op de maan zijn genomen. Dat moet bewijzen dat er meerdere lichtbronnen waren (zoals lampen in een studio). Andere argumenten zijn het ontbreken van sterren op de foto’s en het wapperen van de Amerikaanse vlag.

De kans is groot dat er binnenkort weer mensen naar de maan gaan

De NASA wil binnen een aantal jaar weer bemande missies naar de maan opzetten. Ook andere landen zijn actief met (onbemande) missies naar de maan, zoals China. Daarnaast ontwikkelt de commerciële ruimtevaart snel. SpaceX laat er geen twijfel over bestaan dat ze naar de maan en zelfs naar Mars willen. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt of bemande missies naar de maan mogelijk zijn. En met de Virgin Galactic kun je als (vermogend) mens ruimtereizen boeken. Het is niet de vraag óf, maar wanneer er weer mensen voet op de maan zetten.

Evenementen in Nederland

– De Space Expo in Noordwijk organiseert diverse evenementen rondom de viering van ’50 jaar maanlanding’;

– In diverse bioscopen kun je kijken naar een film over Apollo 11 en de eerste maanlanding;

– In het Nationaal Ruimtevaartmuseum zijn verschillende activiteiten georganiseerd.

Kijk ook op de site van 50 jaar maanlanding om meer te lezen over de historie, toekomst van de ruimtevaart en evenementen die in Nederland worden georganiseerd.

Share this post