Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe


Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook. In een heel grote slaapstudie werd met behulp van Fitbit-wearables gekeken wat de connectie is tussen slaap en ziektes en de uitkomsten zijn toch wel vrij confronterend. We vertellen je vijf redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe.

1. Omdat je je anders groter risico hebt om dik te worden

Je zit tot 1 uur nog wat werk af te maken met in de achtergrond een Netflix-serie en dan realiseer je je dat je te moe bent en dat je wel wat vroeger opstaat om dan alsnog het werk te doen. Met een iets frissere kop gaat het een stuk beter, toch? Het is herkenbaar gedrag, maar ook heel ongezond. Je slaapt dan namelijk maar 5, misschien 6 uurtjes, terwijl je echt rond de 8 zou moeten zitten. Elk uur slaap dat je extra krijgt, betekent dat je minder kans hebt op obesitas of slaap apneu. 

2. Omdat je je brein rust moet gunnen

Je brein is de hele dag overuren aan het draaien en net als dat je maag eten nodig heeft, heeft je brein welverdiende rust nodig. Vooral de balans tussen de verschillende slaapfases is heel belangrijk en is moeilijker te bereiken als je er een wat vreemd slaappatroon op nahoudt. De REM, maar ook de lichte en diepe slaap hebben alledrie een belangrijke functie en het is belangrijk dat je brein die allemaal meekrijgt om zo goed uit te rusten zodat je weerbaarder bent en je in het algemeen beter in je vel voelt.

3. Omdat je organen het nodig hebben

Volgens het onderzoek zorgen vreemde slaappatronen ervoor dat je organen het moeilijker hebben. Als je de ene nacht vier uur slaapt, dan weer 8 uur, dan weer 6, dan kan dat een hoge bloeddruk, obesitas, psychische stoornissen en migraine veroorzaken. Je slaappatroon kan dus beter, net als je slaap, zo rustig en consequent mogelijk zijn.

4. Omdat het stressverlagend werkt

Het is een beetje in het verlengde van het rust gunnen aan je brein, maar als je onder stress gebukt gaat, dan is slaap nog belangrijker. Als je slaapt worden je hersens als het ware gewassen: je hersencellen krimpen eventjes om het hersenvocht erdoor te laten als een soort autowasstraat, waarbij de afvalproducten worden weggespoeld. Slapen zorgt dat de hersenen rustig en schoon worden, ook van stress. Sommige verbindingen in de hersenen worden bovendien slapper als je slaapt, waardoor je minder spanning voelt. Stress en emoties worden er echt een stuk minder hevig door.

5. Omdat je hierdoor dingen beter onthoudt

Ik zeg wel eens voor de grap dat ik niks onthoud omdat ik een kind van het internet ben en alles kan opzoeken, maar dat klopt waarschijnlijk niet helemaal: slecht slapen zorgt ervoor dat je niet goed onthoudt wat je overdag hebt geleerd en meegemaakt. Zorg je dus voor een goede nachtrust, dan worden sommige verbindingen in de hersens juist veel sterker en zo onthoud je dingen. 

Slaaptips

Slaap is dus heel belangrijk, maar hoe kom je eraan? Sommige mensen liggen uren wakker, anderen slapen al voordat hun oor het kussen raakt, maar zijn door onrustig slapen eigenlijk helemaal niet uitgerust. Hoe zorg je dat je de kwaliteit van je slaap verbetert en je makkelijker in slaap valt? Enkele tips:

Een ademhalingskussen

Ik ken meerdere mensen die een ‘ademhalingskussen’ gebruiken om rustig te slapen. Het heet een Somnox en het is een Nederlandse uitvinding. Het is een kussen dat je kunt vasthouden en het ademt als het ware met je mee, waardoor je heel rustig wordt en beter zou slapen door de nacht heen. Het klinkt misschien zweverig, maar het is juist heel praktisch en schijnt enorm effectief te zijn. 

Schermen weg

Het is natuurlijk heerlijk om nog even Instagram door te scrollen voor je gaat slapen, maar waarschijnlijk zet je je hersenen hierdoor eerder aan dat dat je ze uitschakelt. Hoe hersenloos sommige content ook mag zijn, het blauwe licht van je telefoon, maar ook de emoties die sommige posts bewust en onbewust oproepen, kunnen zorgen dat je niet zo rustig in slaap valt, of gewoon niet in slaap komt. Probeer een uur voor je gaat slapen alvast de schermen uit te bannen. Lees een boek, luister muziek, stap lekker in bad of doe iets creatiefs, maar probeer jezelf niet vlak voor je je ogen sluit te omringen met schermen.

Zorg voor routine

Zoals we net al schreven: die slaappatronen waarbij je de ene nacht 4 uur slaapt en dan weer 8 uur, zijn niet ideaal. Sowieso is het beter om wat meer gebruiken om je slaap heen te bouwen. Zorg dat je bijvoorbeeld elke dag om half 12 gaat slapen en bedenk een soort ritueel: ga je altijd eerst douchen, pyjama aan, tanden poetsen en een pagina uit een boek lezen? Dezelfde routine herhalen is enorm rustgevend, let maar op.

Let op wat je eet en drinkt

Veel gezondheidsgoeroes zijn het erover eens: eigenlijk zou je na 20:00 uur niets meer moeten eten, zodat je rustig kunt slapen. Dat je niet vier Red Bulls naar binnen moet tikken, of 3 koppen koffie, dat moge duidelijk zijn, maar er is ook veel ander eten dat je eerder dwars zal zitten in je slaap dan dat het je helpt. Zelfs voor het slapen veel water drinken kan een probleem zijn, omdat je dan een volle blaas hebt en misschien meerdere malen in de nacht eruit moet voor een toiletbezoek. Ook zijn er mensen die zeggen dat fruit eten voor je gaat slapen helemaal niet goed is: zelfs groene thee wordt afgeraden voordat je naar dromenland gaat.

Let op het licht

Zoals de slaapexpert bij de Sleep Rave al zei: “We krijgen overdag als we op kantoor zitten niet altijd genoeg licht, terwijl we dat wel nodig hebben. Omdat mensen ‘s avonds eigenlijk te veel licht krijgen, van bijvoorbeeld de schermen, is het moeilijker om in slaap te vallen. Je doet er dus goed aan vooral in de ochtend flink wat licht tot je te nemen.” Kortom, dat zorgen voor een goede nachtrust begint al als je ontwaakt. Succes en welterusten!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Google

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

We blijven ondanks dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt toch vrolijk door-Googelen. Dit was trending in 2024.

Search10.12.2024

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

Google en OpenAI zijn verwikkeld in een strijd: wie heeft straks de generatieve AI-tool voor video's in handen?

Online05.12.2024

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Elk jaar publiceert Google een overzicht van de meest trending zoekopdrachten wereldwijd, beter bekend als de "Year in Search" (voorheen Zeitgeist). Dit rapport geeft inzicht in de onderwerpen die mensen het afgelopen jaar het meest bezighielden.

Search03.12.2024

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Je steekt elke dag heel veel tijd en liefde in je website, maar dat wordt niet beloond in de vorm van meer bezoekers of inkomsten? De manier om je website meer op het vizier te krijgen van bijvoorbeeld Google, en daarmee indirect dus ook meer mensen, dat is om je content te verrijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met beeld, maar ook met backlinks. Dit is wat dat is en vooral: hoe je ze gebruikt.

DC Business02.12.2024

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Het is bij bijvoorbeeld Slack letterlijk hoe een snelle call heet: Huddles zijn mogelijk om te houden als videomeetings, straks ook in Google Chat.

Online28.11.2024

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Verder lezen over Wetenschap

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’