Heel tof om het record bierdopjes sparen op je naam te hebben, maar er zijn records waar we in de wereld net even blijer van worden. In Ethiopië bijvoorbeeld is recentelijk een record gebroken op het gebied van bomen planten. De burgers van het land schijnen met zijn allen een bizar aantal van 353 miljoen bomen te hebben geplant in slechts 12 uur tijd. Dat is veel meer dan de 200 miljoen die de overheid in gedachte had.
En dat is ook veel meer dan het vorige record, dat India hoog hield met “slechts” 66 miljoen bomen. Bomen zijn essentieel om onze aarde en klimaat te redden, omdat ze een grote bijdrage leveren in de strijd tegen CO2-uitstoot. Bovendien zorgen ze ervoor dat dieren een huis hebben, waaronder insecten, die essentieel zijn voor de vruchtbaarheid van onze planeet.
In Ethiopië was slechts 4 procent van het land bebost, terwijl dat honderd jaar geleden nog 35 procent was. Dat is een gevaar, want het zorgt dat zowel droogte als overstromingen heftiger worden. Bovendien neemt de dierenpopulatie ook aanzienlijk af, omdat dieren geen plek meer hebben om te leven. Ethiopië is dan ook nog niet klaar met bomen planten: er moeten er in een paar maanden in totaal 4 miljard worden geplant.
Volgens Science is er door satellietdata te gebruiken gezien dat er nog 9 miljoen vierkante kilometer aan land is die zeer geschikt is om te worden beplant met bomen. Als dat ook echt zou gebeuren, dan kunnen die bomen samen 205 miljard ton koolstof aan. Dat is een fiks aantal: tweederde van de koolstof die we met zijn allen hebben gecreëerd sinds de Industriële Revolutie.
Klinkt allemaal fantastisch, maar het kan slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn: als we fossiele brandstoffen blijven verbruiken op de manier waarop we dat nu doen, dan zijn deze initiatieven in 22 jaar allemaal voor niets geweest.