Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
In een jaar of vijf zijn we behoorlijk afhankelijk van onze smartphones geworden. Als ik ‘m ’s morgens thuis vergeet, draai ik echt om. Niet omdat ik een dag zonder smartphone niet zou overleven, maar vooral omdat het gewoon onhandig is. Intel was benieuwd hoe men hierin staat als het gaat om vakantie: kan jij nog zonder? En zou je het doen, zonder smartphone op reis? Vier op de tien mensen zei ja.
Zonder internet op reis
Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in internetgebruik op reis en de bijbehorende veiligheidsrisico’s. 40 procent van de mensen tussen de 20 en 40 jaar ziet niet zo op tegen een vakantie zonder internet, maar in de groep 40 tot 50 zien minder mensen dat zitten. Best wel opvallend, want van de wat jongere generatie wordt vaak gedacht dat zij meer verslaafd zijn aan hun telefoon en aan internet, dan de mensen die nu tussen de 40 en 50 zijn. Een hoop mensen zijn het weleens van plan om op vakantie te gaan zonder internet (een derde van de respondenten), maar de helft daarvan heeft het ook daadwerkelijk gedaan. Vier van de tien Nederlanders wil in ieder geval wel op reis zonder telefoon.
Unpluggen
Je kunt er dus voor kiezen om je smartphone helemaal thuis te laten, voor een echte onbezorgde vakantie, maar er is ook een tussenweg. Je smartphone wel meenemen, maar ‘m zo min mogelijk gebruiken. Unpluggen zeg maar. Helemaal unpluggen op reis lukt maar weinig mensen, want als dat ding er toch is, dan gaan we hem gebruiken. Dit zijn de dingen die we er dan mee doen: toch zo nu en dan iets posten op sociale media, muziek luisteren, navigeren en contact houden met familie. De helft van alle respondenten geeft aan in geval van nood toch bereikbaar te willen zijn. Mannen staan overigens blijkbaar meer open voor unpluggen dan vrouwen: 57 procent versus 44 procent.
Cybercriminaliteit
En dan iets waar veel mensen niet over nadenken (en ik ook niet): cybercriminaliteit. Op reis komt het voor dat je op zoek gaat naar een gratis internetverbinding, zoals bijvoorbeeld in cafés en restaurants. Dan kan de aanwezigheid van WiFi zonder wachtwoord je blij maken. Stilstaan bij de gevaren die op dat moment op de loer liggen doen veel mensen echter niet. Verstandig is daarom om internetbankieren op dit soort gratis verbindingen niet te doen en om ook gratis draadloze netwerken zoals stadswifi weer te vergeten (zodat je telefoon er niet weer automatisch verbinding mee maakt). En natuurlijk zijn de offline criminelen die bij je thuis inbreken ook gewoon online en kunnen zien wanneer je op vakantie bent. Denk dus ook even na voordat je informatie over waar je woont en wanneer je op vakantie bent prijsgeeft.