08.05.2017
Mobile

Zijn Android telefoons nou echt onveiliger dan die van Apple?

By: Patrick Smeets

BlogMobile

Het is een discussie die altijd blijft rondgaan: welke telefoons geven je nou de grootste kans om gehackt te worden? Digital Trends vroeg het een aantal security-onderzoekers en kwam met het verlossende antwoord: het ligt er aan.

iOS veiliger

Als dat een teleurstellend antwoord is voor je ben je niet de enige met dat gevoel. Hoe meer van ons leven we toevertrouwen aan onze smartphones, hoe liever we zeker weten dat die data veilig is. De geldende wijsheid is dat iOS (Apple) apparaten veiliger zijn dan Android en in sommige gevallen klopt dat ook wel.

Het heeft alles met leeftijd en Google te maken. Google’s security-team heeft in de laatste paar jaar heel veel extra veiligheid in Android ingebouwd, en als je een telefoon hebt die niet ouder is dan twee jaar én op de laatst mogelijke update zit heb je weinig te vrezen. Heb je echter een telefoon die op Android 5 of lager zit, dan bel en app je met een stuk Zwitserse kaas.

Open source problemen

Het grootste probleem is daarbij niet dat je als gebruiker een lamzak bent die je telefoon niet wilt update omdat dat gedoe is. De ellende is dat Android nog steeds open source is en dus door iedereen die telefoons maakt gebruikt kan worden. De nazorg wordt, zeker bij de goedkopere modellen, echter vaak vergeten en zo komt er geen update voor jouw telefoon, terwijl die er wel zou kunnen zijn.

Dit gaat zo ver dat 84 procent van alle Android-toestellen geen upgrade heeft gekregen. Er zijn 1,4 miljard Android toestellen in gebruik. Tel maar uit. Het lukt Google niet om al die telefoonmakers te overtuigen van het feit dat gebruikers wel blij zouden zijn met een veiligheids-update, want de makers verdienen daar niks aan en er is niemand die ze kan dwingen.

Met een nieuwe Pixel zit je voorlopig wel safe.
Met een nieuwe Pixel zit je voorlopig wel safe.

Platform irrelevant

iOS-gebruikers zijn beter met updates: meer dan twee derde van de gebruikers heeft al iOS 10 op hun telefoon of tablet staan. Maar voordat die in hun vuistje lachen om die arme Android-sukkelaars: gevaar trekt zich niks aan van platform. De grootste aanvallen vinden nog steeds plaats als je met een netwerk verbindt dat niet pluis is.

En netwerken, die interesseert het niet op welk platform je bezig bent, die onderscheppen je data en kunnen van daaruit allerlei dingen doen waar je niet vrolijk van wordt. Daarnaast is Apple’s gesloten omgeving zowel kracht als een zwak punt: er zijn minder onderzoekers bezig om gaten te vinden waardoor er misschien onbekende kwetsbaarheden zijn, terwijl die bij Android veel sneller naar boven komen.

Updaten kreng

Natuurlijk is het fijn om te weten dat de software waar je telefoon op draait relatief veilig is, maar als je niet oplet heb je er niks aan. Datzelfde geldt voor de app store: zeker op Android is het onverstandig om apps te installeren die niet uit de store komen, wat ze ook beloven te doen. Het grootste risico is namelijk nog steeds degene die met zijn vingers op die telefoon zit te hengsten: jij.

Een ding is wel zeker: als je een Android telefoon hebt en je kunt de software van de telefoon updaten, moet je dat gewoon doen. Nu. Artikel is toch afgelopen, hang dat ding aan de lader en update.

[Afbeeldingen © Google]

Share this post