Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Nog niet zo heel lang geleden werd je, zeker hier in Nederland, vaak raar aangekeken als je niet elke twee jaar een nieuwe mobiele telefoon of smartphone in je handen had. Wat ooit begon als een soort van promotie om mensen aan de mobiele telefoon – en dan vooral ook het bijbehorende abonnement voor belminuten en sms’jes – te krijgen, groeide tussen 1995 en 2015 uit tot wat we wel eens de toestelsubsidie noemden.
Nieuw toestel elke twee jaar was normaal
Bij het afsluiten van een nieuw, of het verlengen van een bestaand, mobiel abonnement kreeg je, voor niets of een kleine bijbetaling, ‘gratis’ een nieuw mobieltje – en later smartphone – erbij. Vrijwel iedereen begreep dat gratis in dit geval niet echt ‘voor niks’ betekende, want de prijs (of het leeuwendeel daarvan) van het toestel werd door de providers ‘stiekem’ verrekend in de maandelijkse abonnementskosten. Toch zorgde deze ‘toestelsubsidies’ ervoor dat heel veel consumenten eigenlijk standaard bij het verlengen van hun mobiele abonnement ook een nieuwe (slimme) telefoon uitzochten.
Dat betekende dus ook dat de levensduur van mobiele telefoons de twee jaar nauwelijks overschreden. In Nederland was het op een gegeven moment zelfs even onder de 24 maanden, omdat je bij sommige promoties je nieuwe toestel al kon ophalen voordat het oude contract verlopen was. Dat kwam omdat je meestal twee tot vier maanden voor de einddatum al kon verlengen.
De ‘BKR-regels’ voor toestelkredieten maakte ons bewuster
Intussen zijn we, mede door nieuwe regels waardoor providers en andere telefoonverkopers verplicht zijn om het bedrag dat in rekening gebracht wordt voor de ‘afbetaling’ van een smartphone duidelijk in de aanbiedingen en op het contract vermeld moet worden. Bovendien worden deze bedragen, als ze de 250 euro overschrijden, gekenmerkt als een krediet, met BKR-toetsing en -registratie.
Dat betekent dus ook dat we sinds mei 2017, toen deze regel ingevoerd werden, veel bewuster omgaan met het vervangen van onze smartphones. Dat is echter maar een deel van reden dat de gemiddelde leeftijd van smartphones stijgt. Toestellen, zeker de topmodellen, hebben tegenwoordig prijskaartjes waarop dikke viercijferige (voor de komma) bedragen geen uitzondering meer zijn. En, we worden met alle zorgen over het milieu met z’n allen ook steeds bewuster van e-waste en onze CO2-footprint. Daardoor doen we inmiddels gemiddeld 2,5 jaar met onze smartphones. Dat is echter nog altijd fors korter dan het wereldwijde gemiddelde.
Smartphones gaan wereldwijd al ruim 3,5 jaar mee
In veel andere landen worden smartphones al vele jaren gemiddeld ouder dan bij ons. SellCell, een verkoopplatform, heeft dat onderzocht op basis van verkoopcijfers en -data. Daaruit blijkt dus dat wereldwijd consumenten hun smartphone gemiddeld elke 3,6 jaar vervangen. Veertien jaar geleden (2009) – toen wij in Nederland nog elke 2 jaar, en vaak dus iets minder, een nieuwe mobiele telefoon kochten – was dat wereldwijd ook al bijna drie jaar.
Overigens daalde die gemiddelde levensduur in de zes haren die volgden, maar dat heeft utieraard alles te maken met de doorbraak van de smartphones in steeds meer landen. Tegen 2015 ging een smartphone gemiddeld 2,4 jaar mee. Daarna ging die leeftijd echter weer rap omhoog, tot 3,6 jaar in 2020, om vervolgens drie jaar te stagneren rond die koers. Tussen 2016 en 2020 groeide de gemiddelde levensduur van smartphones dus met meer dan een jaar.
En laat dat nou precies de periode zijn dat de prijskaartjes van high-end smartphones explodeerden. Kreeg je in 2015 nog een iPhone 6S Plus voor onder de duizend euro, in 2020 lagen de eerste 2000+ toestellen van Samsung en Huawei in de winkels, en was de prijs van de duurste iPhones ook al richting de 1500 gestegen. Dat hielp ook wel in het bewuster omgaan met het ‘klakkeloos’ vervangen van smartphones.
Verder lezen over Smartphone
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024
Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile09.09.2024