Een nieuwe dag en helaas ook nieuwe problemen voor iPhone 15. Nu wordt weer gemeld dat luidsprekers kraken als je het volume te hoog zet. Ach ja, wel weer een goede manier om te zorgen dat je een beetje om je oren denkt: zacht houden dus. En zo zijn er wel meer manieren om met de kinderziektes van iPhone 15 om te gaan. Dit is bijvoorbeeld hoe je zelf kan zorgen dat je accuduur oke blijft en je telefoon niet oververhit raakt. Met deze tips kun je pogen je iPhone 15 wat gezonder te houden. Bovendien zijn veel van deze tips voor alle telefoons wel goed in het redden van de batterij.
Natuurlijk is het handig als je meteen weer toegang hebt tot al je foto’s en video’s van je vorige toestel, wanneer je naar je nieuwe toestel overstapt. Probeer het echter te zien als een schone lei: laat die grote bestandsoverdracht vooral even voor wat het is. Op die manier kun je namelijk ten eerste genieten van een telefoon die optimaal functioneert (je houdt hem zo immers vrij clean) en ten tweede is het overzetten van bestanden erg zwaar voor het toestel en kan hij daardoor erg heet worden. Laat de back-ups dus eventjes zitten, als dat kan. Heb je automatische synchronisatie aanstaan, zet die dan uit. Dat kan bijvoorbeeld in de Photos-app binnen de bieb, alle foto’s en dan kun je onderaan op pauzeren tikken. Scheelt je waarschijnlijk ook veel data.
Zowel apps die in de achtergrond actief blijven als apps die bijvoorbeeld constant je locatie tracken zijn niet bepaald wenselijk op je nieuwe Apple-toestel. Je kunt beter zoveel mogelijk voorkomen dat die apps er zijn, want zonder dat je het door hebt -en eerlijk is eerlijk, zonder dat je profijt hebt van die apps- loopt die batterij leger en leger. Bovendien kan ook hier je telefoon erg heet van worden. Dit geldt ook voor niet-iPhones: sommige toestellen geven zelfs een melding als een bepaalde app veel energie verbruikt in de achtergrond.
De ene app vraagt veel meer van je toestel dan de andere en je wil ze natuurlijk niet allemaal wegdoen, maar misschien kun je het kaf toch vast een beetje van het koren scheiden. Ga hiervoor naar Instellingen en dan batterij om te checken welke apps in de afgelopen 24 uur nu het meeste energie hebben opgegeten. Als je toch in je batterij-instellingen zit, dan kun je ook kiezen voor het inschakelen van de Low Power-modus, waarmee je wel wat zaken moet missen, maar de batterijduur wel in een keer flink wordt verlengd. Het toestel laat apps dan bijvoorbeeld niet meer verversen in de achtergrond en je automatische downloads zijn dan ook verleden tijd. Meer controle en minder polonaise aan je telefoon.
Natuurlijk is het heel erg mooi, zo’n scherm dat altijd aan is, met eventueel nog interessante widgets erop of gewoon wat handige informatie, maar door het scherm niet op Always-On-modus te gebruiken, verbruik je ook een stuk minder batterij. Immers bekijk je toch meestal als je naar je telefoon kijkt de ‘binnenkant’ en unlock je hem, in plaats van dat je dat Always-On-scherm echt zo fanatiek gebruikt.
Dat je nieuwe iPhone oververhit raakt heeft te maken met een combinatie van dingen. Zo zou het ten eerste kunnen worden opgelost met een update (of tenminste gedeeltelijk), ook zegt Apple dat bepaalde apps zorgen voor een overload, namelijk apps als Uber, Instagram en de game Asphalt 9. Nu is die laatste ook wel de perfecte game om te testen wat je telefoon zoal aankan, dus dat verbaast ons niet. Asphalt 9 vraagt ook wel echt wat van je toestel. Instagram is al met een update op de proppen gekomen, dus een laatste tip is nog om te zorgen dat Instagram -maar eigenlijk alle apps- op de meest recente versie draait.
Natuurlijk is het warmer worden van je telefoon niet altijd te voorkomen. Het is je nieuwe toestel, je hebt er veel geld voor neergelegd: vanzelfsprekend wil je dan ook veel foto’s maken om die geweldige camera’s uit te proberen, en wil je even alle nieuwe mogelijkheden bekijken. Ook dat kost echter batterij, dus houdt er rekening mee dat ook het uitproberen van je nieuwe speeltje kan resulteren in een batterij die met rasse schreden achteruitholt.
Het is natuurlijk niet leuk om heel veel mogelijkheden uit te schakelen, maar het blijft het geval bij eigenlijk alle telefoons die worstelen met heet worden of snel achteruitlopende batterijpercentages: doe je locatie uit, schakel je Bluetooth uit, zorg dat je niet te veel apps tegelijk hebt open staan en overlaad je toestel niet met allemaal bestanden die je waarschijnlijk nooit gebruikt en ook apart kunt oproepen vanuit de cloud. Op die manier kun je zo lang mogelijk gebruikmaken van je iPhone (of andere telefoon) en vooral van de batterij. Succes!