Apple heeft zich vaak verzet tegen het gebruik van USB-C, maar het moet er nu toch echt aan geloven. Het merk zal vanavond tijdens zijn Apple-evenement bijna zeker weten een iPhone aankondigen die je niet langer oplaadt met Apples eigen lightning, maar met USB-C. Hoewel er veel voordelen zijn, waaronder het feit dat het zo universeel inzetbaar is, zijn er ook nadelen te bespeuren aan deze poorten en kabels.
De Europese Unie wil het en daarom gaat het gebeuren: Apple gaat na lang zijn hakken in het zand te hebben geduwd nu toch echt over naar USB-C. Het gebruikte altijd lightning en het meent ook dat het gebruik van USB-C de innovatie van het merk mogelijk in de weg staat, maar het gaat er nu met iPhone 15, zij het met hangende pootjes, maar wel voor. Althans, het toestel moet nog officieel aangekondigd worden, maar de kans dat dat vanavond één van de grote veranderingen zal zijn aan de iPhone, die is groot.
USB-C komt met veel voordelen, omdat je die kabel toch al in huis hebt voor andere gadgets, en je nu ook makkelijker kabels van iemand kunt lenen als onderweg blijkt dat je telefoon geen juice meer heeft. Maar een kabel gebruik je natuurlijk voor meer dan dat. Het is overigens ook niet zozeer de USB-C-poort die problemen kan geven: vooral de kabel. Er is namelijk wel vrij veel verschil tussen de ene of de andere kabel. Het is namelijk niet altijd duidelijk of een kabel op hoge snelheid kan opladen.
De ene kabel is de andere niet en het ene blokje is het andere niet. OPPO en OnePlus staan bekend om hun snelle laadopties, terwijl andere merken vaak net even wat langzamer laden. Het is iets dat je niet zo makkelijk kunt zien en dat is jammer. Ook als je een kabel met blokje van iemand anders leent, dan weet je dus eigenlijk niet welke oplaadsnelheid je mag verwachten en dat is best vervelend.
USB-C wordt echter niet alleen gebruikt voor opladen, hoewel dat wel de meestgebruikte functie is. Het wordt ook gebruikt om dataverkeer over te brengen. Ook daarin is het vaak onduidelijk of de kabel bijvoorbeeld wel snelle datatransfer ondersteunt. De kabel die in de iPhone 15-geruchten voorbijkomt, heeft waarschijnlijk de optie om data door te geven op 480 megabytes per seconde. Dat is niet heel snel en kan veel sneller. We zitten nu in het USB 4-tijdperk en dat kan 40 Gbps aan data doorgeven. Iets wat door de jaren heen steeds meer is geworden.
Apple begint wat data doorgeven betreft dus misschien met een flinke achterstand als het om USB-C gaat en dat is jammer: het zal al moeilijk zijn voor mensen om afscheid te nemen van lightning, en als er ook niet is gekozen voor de meest hypermoderne USB-C-optie, dan komt deze technologie ook lang niet zo goed uit de verf. Er is echter geen verplichting over welk type USB-C er wordt gebruikt qua data-transfersnelheid, dus Apple houdt zich hier nog steeds aan de EU-regels. Tegelijkertijd zal de gemiddelde gebruiker het waarschijnlijk niet zo een-twee-drie merken dat de data-overdracht niet heel snel is. Meestal gebruiken we daar allang geen kabel meer voor, maar AirDrop of Wifi.
Nu is het afwachten wat er vanavond gaat gebeuren: dat de poort er komt is vrij zeker, maar we zijn vooral benieuwd hoe Apple de aankondiging ervan aanpakt. Met toch een sneertje naar de EU, of gaat het de komst van USB-C toch een beetje vieren? Het is uiteindelijk wel beter voor het milieu en dat is iets wat Apple-voorman Steve Jobs altijd erg belangrijk vond. Vanavond is het Apple-event Wonderlust te zien vanaf 19:00 uur op het YouTube-kanaal van Apple.