De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het is al even bekend, maar maandag is het zover; bellen, of het zelfs maar vasthouden van je telefoon terwijl je aan het fietsen bent, is strafbaar. Doe je dit toch, dan riskeer je een boete van 95 euro. Maar wat zijn nu precies de regels?
Elektrische fietsen, wielrenners, scooters, ‘gewone’ woon-werkverkeer fietsers. Kinderen die met de telefoon in de hand geboren zijn. Ouderen met een iets minder snel reactievermogen. Hardlopers. Gehandicapte voertuigen. Onze fietspaden raken overvol en ongelukken zitten in een klein hoekje. Onze minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen zegt: “Fietsers die met hun telefoon bezig zijn, lopen een groter risico op een ongeval. Ze zijn cognitief en visueel afgeleid”. En hoewel er geen hard wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar hoe vaak dat bellen en app’en op de fiets nu daadwerkelijk voor ongelukken zorgt, wordt het nu toch verboden.
Maar mag je je telefoon nu helemaal niet meer vasthouden tijdens een fietstochtje? We zochten het uit.
Rijksoverheid
Volgens de website van de Rijksoverheid luidt de wet:
Vanaf 1 juli mag je geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.
Mag je nog wel handsfree bellen op de fiets?
Ja, dit mag, als je gebruik maakt van oordopjes. Het opnemen van de telefoon moet dan ook via de oordopjes gebeuren, of je moet even een rustig plekje vinden en stil gaan staan om de telefoon aan te kunnen nemen. Want op het moment dat je fietst mag je je telefoon niet bedienen.
Mag je je telefoon wel bedienen als je voor het stoplicht staat?
Ja, als je stilstaat mag je je telefoon wel vasthouden en bedienen.
Maar wat als ik nu Google Maps nodig heb om te navigeren?
Volgens de wet mag je je telefoon tijdens het fietsen niet gebruiken. Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Je kunt van te voren je route plannen en aan de hand van gesproken aanwijzingen de route volgen. Maar je kunt ook een speciale houder kopen en daar je telefoon in zetten tijdens het fietsen. Het invoeren van de route moet je wel doen als je stilstaat.
Mag je nog wel muziek luisteren als je op de fiets zit?
Ja dit mag, al raadt Veilig Verkeer Nederland wel aan om slechts een oortje tegelijk te dragen. Een andere suggestie die ze geven is dat je je muziek zachtjes zet, zodat je omgevingsgeluiden nog goed kunt luisteren. Als je dit niet doet, is dit niet direct strafbaar. Als je gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt, kan dit wel bestraft worden.
Voor wie geldt dit verbod allemaal?
Het verbod geldt voor: fietsers, snorfietsers, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen en trams. Skateboards, skelters, stepjes en skeelers vallen niet onder het verbod. Als je op een paard zit, mag appen wel, mits het geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. De reden waarom je als ruiter wel mag app’en is omdat het officieel geen bestuurders van een voertuig zijn, maar van een paard.
Wat nu als ik de fout in ga?
Als je de regels negeert riskeer je een boete van 95 euro. Dat is een erg duur (gr)app’je.
Verandert er nog meer?
Ook voor automobilisten worden de regels aangepast. Is de wet nu: “Als u autorijdt, mag u geen mobiele telefoon vasthouden.” vanaf 1 juli mag je niet alleen geen mobiele telefoon vasthouden, maar ook geen navigatiesysteem, tablet of muziekspeler. Je mag je apparatuur wel bedienen als je achter het stuur zit in een stilstaande auto. Bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.
Verder lezen over Wetgeving
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EUCybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Online26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Marketing01.04.2024