Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
In september van 2021 (zie het oorspronkelijke artikel hieronder), maakte T-Mobile het voornemen bekend dat de Nederlandse tak van de van oorsprong Duitse telecomprovider, voor ruim 5 miljard Euro overgenomen zou gaan worden door een aantal investeringspartners. Uiteraard moest de voorgenomen verkoop wel nog door de diverse toezichthouders worden beoordeeld voordat er een klap op gegeven kon worden.
Verkoop goedgekeurd
Tele2 heeft nu middels een persbericht bekend gemaakt dat de mededingingsautoriteiten hun goedkeuring gegeven hebben. Het bedrijf verwacht dat de overname binnen enkele weken dan ook afgerond kan worden. Tele2 heeft een kwart van de aandelen van T-Mobile Nederland. De rest is in handen van Deutsche Telekom.
Onder T-Mobile Nederland vallen behalve T-Mobile zelf ook Tele2, Simpel en Ben. Samen hadden deze providers zo’n 7,7 miljoen telecomklanten, verdeeld over mobiel (ca 90%) en vast (ca 10%).
Oorspronkelijke artikel (september 2021)
T-Mobile noemt het groot nieuws. En dat is het feitelijk ook. Vandaag maakte de provider namelijk bekend dat er een kandidaat gevonden is voor de overname van de Nederlandse tak van de Duitse telecomgigant. Of eigenlijk twee kandidaten, want twee investeringsfondsen willen de provider voor 5,1 miljard euro overnemen. Daarmee wordt de deal meteen de grootste overname ooit in de Nederlandse telecommarkt. De overname is al beklonken, maar moet natuurlijk wel nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.
Voor klanten verandert er niets
De nieuwe eigenaren zijn de Britse investeringsfondsen Apax en Warburg Pincus. Het Indiase Reliance Industries, dat ook zinde op een overname van T-Mobile Nederland, vist dus achter het net. In een persbericht zegt de CEO van T-Mobile, Søren Abildgaard, uiteraard blij te zijn met de overname. “Vandaag is een grote dag voor ons. We zijn enthousiast over de weg die voor ons ligt en over de samenwerking met Apax en Warburg Pincus in de komende jaren. We zetten onze strategie als uitdager op de Nederlandse markt voort waarbij we onze concurrenten blijven uitdagen op kwaliteit, prijs en klantenservice”, aldus de CEO.
T-Mobile is er ook als de kippen bij met de mededeling dat de overname geen gevolgen heeft voor de huidige merken en diens klanten. De vier merken; Ben, Simpel, Tele2 en T-Mobile zullen blijven bestaan en hun dienstverlening als vanouds voortzetten. Dat geldt overigens ook voor de samenwerking met Open Dutch Fiber voor het uitbreiden van het glasvezelnetwerk.
Grootste mobiele provider
Sinds de overname van Simpel, eind vorig jaar, was T-Mobile in één klap KPN voorbij als de grootste mobiele provider van Nederland. Kijkend naar de hele telecommarkt, dan is T-Mobile nog wel steeds de nummer drie. Dat komt met name door de vaste (zakelijke) diensten en glasvezeldekking waar KPN nog altijd verreweg de grootste van Nederland is.
Het feit dat T-Mobile Nederland er in de afgelopen tien jaar niet in geslaagd is de doelstelling van haar moederbedrijf, Deutsche Telekom, te behalen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het besluit om de Nederlandse tak in de etalage te zetten.
T-Mobile Nederland al een tijd in de etalage
Deutsche Telekom wil namelijk dat T-Mobile in elk land de nummer 1 of 2 telecomprovider wordt. In Nederland bleef T-Mobile, ondanks de nummer 1 positie in het mobiele segment, steken op de derde plek. De glasvezelplannen, een grote groeimarkt, moeten daar de komende vijf jaar verandering in brengen, maar daar wilde Deutsche Telekom niet meer op wachten. De nieuwe eigenaren, Apax en Warburg Pincus, zjn respectievelijk een private equity investeerder en een groei-investeerder. Beiden hebben al eerder in telecommunicatiebedrijven wereldwijd geïnvesteerd.
Verder lezen over Odido
Gadgets01.08.2024
De OPPO Pad Neo is nu verkrijgbaar in Nederland
in samenwerking met OdidoOnline29.11.2023
Hier kon je op wachten: Odido komt ook met multi-gigabit glasvezel
Na KPN en Delta kon die andere grote glasvezelprovider niet achterblijvenMobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantDC Business04.04.2023
Alles wat je moet weten over SD-WAN
DC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Mobile01.03.2023
Nederland heeft drie van ’s werelds beste mobiele netwerken
Soms is het fijn om en klein land te zijnMedia02.02.2023
Must see: De Samsung Galaxy S23 augmented reality experience
Mobile01.01.2023