Ben je aan je goede voornemens aan het werken, moet je je hardlooprondje afbreken omdat je echt naar de wc moet. Waar er eentje is? Dat is vaak maar moeilijk te vinden, dus keren veel hardlopers weer naar huis. Strava komt met een oplossing: Points of Interest.
Het leven is druk, je gaat hardlopen omdat dat de sport is met de minste poespas, maar als je net tien minuten onderweg bent, besef je dat je net voordat je begon te rennen nog een flinke mok thee achterover hebt gegooid. Wildplassen is geen optie, maar ophouden soms ook niet. Laat staan dat helemaal naar huis rennen tot de mogelijkheden behoort. Je hebt dan een wc nodig. Hoewel er zeker apps zijn die je daarmee kunnen helpen, is het net even handiger om dat in je hardloop-app te hebben, want die heb je toch al voor je. En de nood is hoog.
De nieuwe optie van de sport-app helpt je om tijdens je fietstocht of je hardloopronde belangrijke punten te vinden, zoals een plek waar je bij hoge nood even naartoe kunt zodat je daarna weer met een gerust hart verder kunt sporten. Het gaat echter verder dan alleen toiletten. Een ander veelvoorkomend probleem tijdens sporten is dat je soms juist heel veel dorst hebt. Strava heeft waterfonteintjes ook toegevoegd aan de ‘Points of Interest’. Iets wat vooral bij sporten in het buitenland erg handig kan zijn, want in het dichtbevolkte en niet altijd verzengend hete Nederland hebben we niet heel veel fonteintjes.
Café’s hebben we wel veel en ook die kun je binnenkort in Strava zien. Een perfecte plek voor al je sport-ongemakken, want je kunt er zowel terecht voor een slok water als een toilet. Gelukkig kun je op steeds meer locaties met je telefoon betalen, want dat is vaak het enige wat je bij je hebt tijdens het sporten. En die heb je vaak wel nodig als je iets van een café wil.
Strava schrijft: “Alle atleten kunnen de kaartlaag Points of Interest zien, maar abonnees kunnen daarnaast routes plannen via het tabblad Kaarten of onze Routebuilder op de Strava-website. Om een route te maken vanaf een van de voorgestelde startpunten, navigeer je naar Kaarten > Routes vanuit de Strava mobiele app. Druk vervolgens gewoon lang op het punt en je routeaanbevelingen worden aangepast.”
De punten komen voort uit OpenStreetMap. Sommige plaatsen worden boven andere weergegeven op basis van hoe populair ze zijn bij de community van de sport-app. Zo kan het ook zijn dat je tegen een mooie fotoplaats aanloopt of bijvoorbeeld een fietsenmaker, want Strava wordt wel vooral gebruikt voor hardlopen, er zijn ook veel fietsers die de app weten te vinden. Fijn dus dat je straks binnen je sport-app alle gemakken op een kaart kunt zien.
Dat is niet makkelijk om te maken, want veel kaarten zijn vooral gemaakt op basis van de auto. Bovendien is het in Google Maps niet altijd even makkelijk om snel het juiste woord te bedenken om te vinden wat je zoekt (zeker niet als de nood hoog is). En maak je geen zorgen: de app geeft niet op je social media aan dat je 15 minuten bij een openbaar toilet hebt ‘gepauzeerd’.
Wanneer de optie wereldwijd wordt uitgerold, is nog onbekend.