Voor wie de wereldwijde trends en ontwikkeling volgt is het duidelijk: technologische innovaties veranderen in hoog tempo ons leven. In tal van industrieën en markten zien we de eerste echte concrete veranderingen en innovatieve oplossingen. Of we het nu hebben over het vliegen met drones, robotisering, zelfrijdende auto’s, 3D printen, blockchain of smart houses: we worden er allemaal in de nabije toekomst mee geconfronteerd. Het zijn geen trends en we kunnen het ook niet tegenhouden. Nee, we staan aan de vooravond van een grote technologische revolutie waar we in mijn optiek heel blij om moeten zijn.
We moeten niet bang zijn maar juist de kansen die we als mensheid krijgen door deze technologische ontwikkelingen omarmen. Ja, het zal in sommige gevallen betekenen dat banen zullen verdwijnen, maar het opent ook weer vele nieuwe deuren op de arbeidsmarkt en geeft ons inzichten in – en mogelijk zelfs oplossingen voor – maatschappelijke problemen.
De impact van technologie: soms maakt het ons écht gelukkig!
Artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) is voor veel mensen een ongrijpbare term. Huawei geeft het begrip vanaf vandaag op een op een onnavolgbare wijze inhoud. Middels de app StorySign worden dove en slechthorende kinderen geholpen bij het leren lezen. Het grote technologiebedrijf laat hiermee zien dat ze al hun kennis en voorsprong ook daadwerkelijk in willen zetten om de wereld een stukje beter te maken. Huawei heeft met deze app een eerste oplossing voor een van de maatschappelijke problemen van dove en slechthorende kinderen.
Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen. Voor deze kinderen is het waanzinnig moeilijk om te leren lezen. Wanneer je doof of slechthorend bent, kun je klanken immers niet koppelen aan het geschreven woord. Zelf ben ik vader van twee jonge kinderen. Het dagelijkse voorleesritueel is een heerlijk intiem moment op de dag. Het is daarnaast ook cruciaal voor de woordenschat van jonge kinderen. Wanneer je hier langer over nadenkt zie je het probleem waar zowel ouders, leerkrachten van dove en slechthorende kinderen dagelijks mee te maken hebben. Deze kinderen lopen hierdoor al op hele jonge leeftijd een taalachterstand op. De app StorySign is dan ook ontwikkeld in samenwerking met de internationale doven community.
StorySign is de eerste app ter wereld die tekst omzet in gebarentaal. Met de StorySign app, welke te downloaden is in de Google app store, kun je als ouder voor het eerst je kind een verhaaltje voorlezen. Het lijkt simpel, maar het is een ongelofelijke complex. De app gebruikt AI om tekst te vertalen naar gebarentaal. Hoe dan? Wanneer je als ouders je kind wil voorlezen open je de StorySign app op je smartphone. Je houdt de telefoon boven de tekst welke vrijwel direct door de app wordt gescand. De avatar, Star, een vriendelijk poppetje, verschijnt op het scherm van de telefoon en beeldt de gescande tekst uit in gebarentaal. Belangrijk punt is dat de woorden oplichten wanneer Star iets uitbeeld. Hierdoor kunnen de kinderen de betekenis van een geschreven woord leren. Wat je direct opvalt is dat de volgorde van woorden en de zinsopbouw in gebarentaal compleet anders is. Gebarentaal is namelijk een van de meest complexe vormen van taal die er is. Dat dit nu door middel van AI kan worden uitgelegd is revolutionair.
Natuurlijk houden kinderen het scherm niet altijd recht boven de tekst. De AI technologie zorgt ervoor dat de hoek waarin de smartphone boven de tekst gehouden wordt, geen invloed heeft op de gebruikservaring. De StorySign app werkt overigens ook op andere Android-toestellen.
De app StorySign vertaalt momenteel het populaire kinderboek ‘Waar is Dribbel’ in gebarentaal. Zoals gezegd is het zeer complex om Star tot leven te brengen. Zeker wanneer je weet dat mimiek en bepaalde gezichtsuitdrukkingen voor 70 procent de gebarentaal bepaalt. Elke knik of glimlach doet er toe. Ook is er geen internationale standaard voor gebarentaal. StorySign is beschikbaar in tien talen en elke gebarentaal is dus anders.
Huawei heeft hiermee de eerste stap gezet om lezen en taal leren toegankelijker te maken voor dove kinderen. Dove of slechthorende kinderen zijn dankzij technologische ontwikkelingen als deze in staat om samen met hun ouders, gebarentaal te ontwikkelen wat natuurlijk het leesplezier sterk vergroot. Het spreekt voor zich dat er meer boeken in de toekomst moeten worden vertaald.
Huawei heeft het platform, de app, en de animaties gebouwd en het eerste boekje vertaald. Vanaf nu is het open source en kunnen andere partijen hierop doorpakken. Om dit kracht bij te zetten zal er een grote campagne in Europa worden opgezet. Iedereen kan doneren via www.storysign.com om deze innovatie verder door te ontwikkelen. Donaties komen ten goede aan FODOK en worden besteed aan projecten om dove kinderen te helpen met hun taalontwikkeling, zoals nieuwe boekjes voor StorySign.