Mobile06.09.2017

Smartphone Zombies Caught in the App – Gotta Catch ’Em All!


In de zomer van 2016 raakten miljoenen mensen verslingerd aan Pokemon Go. Louter uit nieuwsgierigheid waagde ik me er ook aan en… ik verdwaalde. Op nog geen vijfhonderd meter van mijn huis. Ik was te druk met Pokeballs, Pidgeots, Raticates en Pikachu’s.

Ik wandelde terug naar huis en bedacht dat ik hier iets mee moest. Ik besloot foto’s te gaan maken van Pokemon trainers en ontdekte telkens diezelfde zielloze blik in hun ogen: zombiesque. Na een paar rondjes over straat verschoof mijn aandacht meer naar smartphone gebruik in het algemeen, want ook daar was die blik. En mijn serie Caught in the App ontstond.

caught-app
caught-app
caught
caught
caught-app-2
caught-app-2
caught-app-3
caught-app-3
caught-app-4
caught-app-4

Before

Het zijn foto’s die doen terugdenken aan de website We Never Look Up uit januari 2013. De site is een schitterende collage van tientallen foto’s waarbij mensen verloren zijn in hun smartphone. Bevroren in het moment. Op de About-pagina heeft de auteur het volgende geschreven:

The world has gone mobile. We live in an information society and are connected to information anywhere we go, and whatever we do, 24/7. And that has changed how we as people behave. We never look up anymore.”

De Amerikaanse fotograaf Eric Pickersgill maakte in 2015 met zijn fotoserie “Removed” furore op het internet. In elk van zijn foto’s heeft hij de smartphone uit het beeld verwijderd. De mensen in de foto’s staren nu naar de lege plek in hun hand en hebben totaal geen oog voor hun omgeving of voor de mensen om hen heen. Verontrustende beelden.

Smartphone

Inmiddels is de smartphone niet meer uit ons dagelijks leven en uit het straatbeeld weg te denken. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Volgens onderzoek van RTL Nieuws in 2017 kijken we gemiddeld 5 keer per uur naar het blinkende schermpje. We zijn verslaafd geraakt aan informatie. We willen voortdurend digitaal snacken. Een paar keer per uur aan het digitale infuus liggen. Even een infoshotje tot ons nemen.

Het is hoogstwaarschijnlijk de grootste onopgemerkte verslaving van dit moderne tijdperk. Diensten als Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram en Snapchat zijn de moderne drugsdealers van het digitale tijdperk. Voortdurend worden we door hen ‘genudged’, krijgen we een kort berichtje, dat ons dwingt om onze aandacht aan het apparaat te geven. Ruw worden we uit de fysieke wereld weggetrokken en verplaatst onze geest zich naar de wereld achter het scherm. Afwezig in meatspace, aanwezig in cyberspace. Ons lichaam is een lege huls. Wat rest zijn telefoonzombies.

Parodie

Ter promotie van hun nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S5, maakte Samsung in 2015 een parodie op al die verslaafden die we op het vliegveld terug zien. Vastgetekend aan het stopcontact proberen ze het laatste beetje energie op te slurpen alvorens ze met het vliegtuig vertrekken. “Wall huggers” noemt Samsung deze mensen.

Hun telefoon belooft dit probleem op te lossen. Nog meer batterij, nog meer online. Ik word er droevig van. Willen we dit wel? Koppels die naast elkaar in bed liggen. Ieder op hun eigen telefoon. Als het licht uit gaat, kijken ze elkaar niet aan, nog steeds zitten hun ogen vastgekleefd aan het beeldscherm. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren minder aan seks doen. Ze brengen liever hun tijd door op Netflix of Facebook. Ik vraag mij af, hebben we wel een gezonde relatie met onze smartphone?

Technoference

Sinds bijna een jaar werk ik aan mijn serie. Het fascineert me mateloos. En ik maak me er meer en meer zorgen over. Mijn zorgen worden (steeds meer) gedeeld door toonaangevende onderzoekers. Bijvoorbeeld MIT-prof Sherry Turkle. Zij waarschuwt sinds 2012 voor de risico’s van technoference (onder andere in haar boek Alone Together, 2012, een TED-talk, haar boek Reclaiming Conversation, 2017 en dit interview).

Bijvoorbeeld San Diego State prof Jean M. Twenge in dit grote artikel over generatie iGen, schermen, geluk, ongeluk, depressie en zelfmoordplannen en daadwerkelijke -plegingen. De experts noemen het technoference: technical interference by, for example, smartphones of wearables in first / real life.

Op korte termijn / direct leidt het tot ongelukken in het verkeer, niet opletten tijdens college of vergaderingen en daardoor elkaars tijd verdoen. Op langere termijn / indirect zijn de gevolgen mogelijk heftiger: obesitas, desocialisatie (we verleren in de fysieke wereld met elkaar omgaan, omdat we liever bellen dan afspreken en liever chatten dan bellen). Toenemende cijfers burnout, depressie, zelfmoord (echt!).

Kinderen raken onthecht, omdat ouders op de meest onverwachte momenten uittunen uit real life om op hun smartphone te kijken en geen aandacht hebben voor hun kind (negeren als geweldsvorm). Kinderen missen op eigen benen leren staan omdat ze vanaf groep twee een lifeline hebben met hun ouders. Individualiteit die opgaat in het collectief (altijd checken met je bubbles). En meer. En meer.

caught
caught
caught-1
caught-1
caught-2
caught-2

Ik begon mijn serie in Groningen, maar ik deed ook al een ronde in London. Ik ontdekte dat mensen daar nog dieper verzonken zijn in hun telefoon. Zeker in business area The City. Het lijkt me tof om ook andere steden aan te doen en samen te werken met straatfotografiehelden en Instagrammers. Want We Gotta Catch ’Em All!

Deze blogpost is geschreven met een bijdrage van Sander Duivestein.

[Afbeelding © Focus Pocus LTD – Adobe Stock]

Ritzo ten Cate

Loop m'n nieuwsgierigheid achterna, blog en geef er lezingen over. Wroet in de samenleving om't leuker, blijer mooier en beter te maken. @gewoonkoffie en @SocialLabs050.

...

Verder lezen over Pokémon Go

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon

Het mag in Nederland niet in de Play Store door lootboxes, maar dit is hoe je Pokémon TCG Pocket toch op je telefoon zet en gewoon speelt. 

Gaming18.11.2024

Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon

De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter

Als de veiligheidsinstructies in alle vliegtuigen zo waren als die van de Japanse vliegmaatschappij ANA, dan zouden veel meer mensen opletten.

Gaming16.08.2024

De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter

Wat gaan Pokémon en het Van Gogh Museum samen doen?

Aggron en de Aardappeleters, Zubat en de Zonnebloemen of Sandshrew en de Sterrennacht: we hebben geen idee wat er staat te gebeuren, maar het wereldwijde X-account van Pokémon prikkelt met een post over iets met Pokémo...

Gaming13.09.2023

Wat gaan Pokémon en het Van Gogh Museum samen doen?

Waarom je Pokémon Sleep moet downloaden voor je naar bed gaat

Pokémon Go ken je waarschijnlijk, maar nu is er ook Pokémon Sleep. We zouden het wel het tegenovergestelde van Go kunnen noemen. Je wordt juist geïnspireerd om niet naar buiten te gaan, vooral niet actief te zijn, en...

Gaming19.07.2023

Waarom je Pokémon Sleep moet downloaden voor je naar bed gaat

Niantic laat je Tamagotchi-tijden herleven met Peridot

Niantic heeft sinds Pokémon Go diverse gooien gedaan naar succes, met onder andere een Harry Potter-game. Nu komt het met Peridot, een spel waarin je voor een heel knuffelig diertje moet zorgen, met een pluige vacht en...

Gaming24.05.2023

Niantic laat je Tamagotchi-tijden herleven met Peridot

Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Enkele jaren geleden kon je bijna geen vijf meter over straat lopen zonder iemand tegen te komen die, zwaaiend met zijn smartphone, Pokémon monsters aan het vangen was. Pokémon Go groeide binnen enkele maanden uit tot...

Gaming30.06.2022

Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go

Projecten stopgezet, personeel ontslagen
Drie jaar de cel in voor een zeldzame Pokémon kaart

Dit is er eentje in de categorie ‘Only in America’. Een 31-jarige man is door een rechtbank in de staat Georgia veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij de overheidssteun die hij ontvangen had om zijn personeel en bed...

Nieuws08.03.2022

Drie jaar de cel in voor een zeldzame Pokémon kaart

Verder lezen over Smartphone

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

OPPO brengt zijn vlaggenschip Find X8 Pro uit in Nederland. Het toestel werd recent in China aangekondigd en krijgt nu een Europese release.

Mobile21.11.2024

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4