Wie wel eens in een vliegtuig stapt heeft de oproep, of eigenlijk verplichting, om het toestel uit of in vliegtuigstand te zetten ongetwijfeld wel eens gehoord en opgevolgd. Technisch gezien is daar echter al vele jaren geen enkele reden meer voor. Toch wordt nog steeds geadviseerd om mobiele toestellen, en andere apparaten met mobiele zendapparatuur (wifi bijvoorbeeld) tijdens de zogenoemde kritische momenten van een vlucht – het opstijgen en landen – uit te zetten.
Waar aanvankelijk nog werd gevreesd voor mogelijke verstoringen in de elektronische systemen van vliegtuigen door de straling van mobiele telefoons, en later dus smartphones, is dat gevaar al lang geweken. Deels omdat de systemen in vliegtuigen zo ontworpen zijn dat straling van mobiele devices geen invloed meer kunnen hebben.
Vorig jaar was er wel nog even paniek rondom de uitrol van 5G in de VS. De zogenoemde C-band van 5G netwerken, die opereert in het spectrum van 3,7 tot 3,9 GHz kon storingen (interferentie) veroorzaken bij sommige hoogtemeters voor landingssystemen van bepaalde vliegtuigen. Het betreft in het bijzonder de hoogtemeters die via een signaal in de 4,2 tot 4,4 GHz band de afstand tot het aardoppervlak meten.
Even was er wat paniek en werd besloten de uitrol van 5G, deels, op te schorten in de buurt van luchthavens waar toestellen afhankelijk waren van de betreffende hoogtemeters. Uiteindelijk bleek het een storm in een glas water. Dat wil zeggen, bij 180 toestellen moest de ‘oude’ hoogtemeter vervangen worden, en bij nog eens enkele duizenden toestellen kon het probleem – dat overigens nooit tot ongelukken leidde – met een update verholpen worden.
Waarom is dat (dwingende) verzoek dan toch nog steeds onderdeel van de veiligheidswaarschuwingen tijdens een vlucht? Welnu, volgens ‘luchtvaartprofessor’ Doug Drury, is het toch nog steeds aan te raden om mobiele toestellen, met name tijdens het opstijgen en landen, uit te zetten en niet te gebruiken. De reden die hij daarvoor geeft is, mijns inziens, nogal vergezocht.
Drury claimt dat wanneer ‘alle’ passagiers tegelijk proberen hun mobiele telefoon te gebruiken, tijdens de landing bijvoorbeeld, dat tot frustratie kan leiden. Waarom? Omdat dan honderden personen met hun smartphone tegelijk met dezelfde zendmast – waar het toestel overheen vliegt – contact maken. Dat kan leiden tot overbelasting van het mobiele netwerk op die locatie. Drury is ‘bang’ dat de frustratie die daardoor ontstaat bij de bellende en appende passagiers weer tot agressie kan leiden. ‘Air rage’ noemt hij het.
Mwah, zoals gezegd, wat vergezocht als je het mij vraagt. Als er al een geldige reden zou zijn waarom je vooral tijdens het opstijgen je smartphone even links moet laten liggen, dan is dat toch wel het feit dat je dan al je aandacht kunt schenken aan de algemene veiligheidsinstructies die het cabinepersoneel geeft. De bekende instructies voor gordels, reddingsvesten en nooduitgangen.