Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Als je om je heen kijkt dan zul je veel handen zien die gevuld zijn met een smartphone van Apple of Samsung. Natuurlijk zijn er nog veel meer smartphone merken. Die merken, zoals OnePlus, Oppo, Vivo en Xiaomi, hebben echter maar een beperkt marktaandeel in Nederland. Ow, en Nokia en Motorola, de grote namen en marktleiders van weleer, behoren ook tot de ‘marginale spelers’ van deze eeuw.
Steeds minder smartphone keuze in Duitsland
Het goede nieuws is hoe dan ook dat wij in Nederland in ieder geval nog wat te kiezen hebben. Hoe anders is dat in Duitsland. Daar mochten, door een patent-licentie-conflict, sinds de zomer van 2022 al geen Oppo en OnePlus smartphones verkocht worden. En nu dreigt ook het doek voor de toestellen van Vivo – van hetzelfde moederbedrijf als Oppo en OnePlus overigens – gevallen.
De maker van Oppo, OnePlus en Vivo smartphones claimt dat de door Nokia betwiste mobiele technologie die in de betreffende toestellen gebruikt worden, zogenoemde essentiële standaarden betreffen.
Dat betekent dat de patenthouder verplicht is het gebruik van deze technologie aan concurrenten aan te bieden tegen marktconforme (licentie)tarieven. OnePlus en Oppo besloten om die technologieën in hun toestellen toe te passen zonder dat ze daarvoor een overeenkomst met Nokia sloten. Daarop daagde Nokia de fabrikanten voor de rechter. Die rechter besloot vervolgens in het voordeel van Nokia. Dat leidde tot een verkoopverbod voor OnePlus en Oppo smartphones in Duitsland.
Vivo ook uit de schappen
En nu is dus ook Vivo ‘aan de beurt’. Dat merk had aanvankelijk wel een licentie voor het gebruikt van de betreffende technologie. Echter, Vivo besloot die licentie eind 2021 niet meer te verlengen. Daarover heeft het wel nog met Nokia onderhandeld, maar Vivo vond de tarieven te hoog en dus liepen die onderhandelingen op niets uit.
Daarna is Nokia, net als bij de twee andere smartphonemerken van dezelfde eigenaar, naar de rechter gestapt om een verkoopverbod voor de smartphones van Vivo, in Duitsland, te eisen. Net als bij Oppo en OnePlus werd Nokia ook nu weer in het gelijk gesteld. Vivo gaat nog in beroep, maar houdt wel rekening ermee dat de toestellen op korte termijn uit de Duitse schappen gehaald worden.
In Nederland heeft Vivo eind vorig jaar overigens besloten haar activiteiten (tijdelijk) stop te zetten. Dat had niets te maken met de juridische troubles in Duitsland, maar puur vanwege de onzekere economische situatie. Het merk was pas enkele maanden in Nederland actief toen dat besluit genomen werd.
Verder lezen over Smartphone
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024
Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile09.09.2024