08.03.2023
Mobile

Satelliet SOS functie iPhone 14 binnenkort in Nederland

By: Ron Smeets

BlogMobile

Deze week kondigde Apple de komst een gele variant van de iPhone 14 aan. Dat is op zich, behalve dat het een lekker fel kleurtje is voor een iPhone, geen nieuws. In het persbericht dat, zoals gewoonlijk bij Apple, weer bol stond van de superlatieven over het bedrijf, stond echter ook een ander leuk nieuwtje. De satelliet SOS functie zal nog deze maand in Nederland (en de hele Benelux) beschikbaar komen.

Contact met hulpdiensten bij geen bereik

De functie is ontwikkeld zodat je ook wanneer je totaal geen mobiel bereik hebt (spraak of data) contact kunt opnemen met hulpdiensten in een noodsituatie. Ook is het mogelijk om via deze optie je locatie te delen via de ‘Zoek mijn’ app.

Let wel, het werkt alleen op de nieuwste iPhone modellen (14, 14 Pro en 14 Pro Max). Het is dus geen functie die met de nieuwste iOS-update ook op oudere toestellen werkt. Apple klanten mogen de service, geactiveerd wordt wanneer je de nieuwe iPhone 14 in gebruik neemt, de eerste twee jaar gratis gebruiken. Eind deze maand wordt de satelliet SOS functie dus ook, onder andere, in Nederland en België geactiveerd.

iphone-sos-satelliet.jpeg

Vrij zicht naar de hemel belangrijk

Voor een optimale werken van het satelliet SOS systeem is het wel van belang om enigszins vrij zicht te hebben op de hemel. Dat is natuurlijk niet iets wat je in iedere noodsituatie zelf voor het uitkiezen hebt.

Maar, feit is wel at het versturen of ontvangen van een bericht via een satellietverbinding anders functioneert dan via een mobiel netwerk. Onder ideale omstandigheden, met onbelemmerd zicht op de lucht en de horizon, kan het versturen van een bericht 15 seconden duren. Sta je onder niet al te dik bebladerde bomen, dan kan het versturen al snel langer dan een minuut duren. Bevind je je onder dicht gebladerte of ben je omringd door andere obstakels, dan kan het zelfs gebeuren dat communicatie met de satelliet helemaal niet mogelijk is.

Kortom, het systeem is niet waterdicht, maar het verhoogt, bij noodsituaties op afgelegen plekken, wel de kans dat je überhaupt hulp kunt (laten) inschakelen.

Share this post