Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Samsung heeft op veel van haar toestellen een stukje eigen software staan dat er naar eigen zeggen voor moet zorgen dat haar smartphones altijd optimaal kunnen presteren, met name als ze gebruikt worden om intensief te gamen. De software, toepasselijk Game Optimizing Service (GOS) genaamd, blijkt echter ook de prestaties van zo’n 10.000 andere apps te (kunnen) beïnvloeden. Dat melden steeds meer gebruikers, experts en media, ook op fora.
Samsung levert met GOS geen topprestatie
Op de lijst staan naast eigen apps van Samsung (Pay en Secure Folder) ook populaire apps zoals Netflix, Instagram en TikTok. Als het inderdaad klopt dat de GOS-software apps ‘knijp’, dan betekent dat dus ook dat jouw Samsung smartphone niet altijd de prestaties levert die mogelijk zijn. Onder de toestellen waarop de GOS-software aangetroffen is, staan ook de nieuwste Galaxy S22-serie, evenals de enkele Galaxy S21 modellen en de Galaxy S20 FE.
Wat de hele situatie nog verergerd is het feit dat zogenoemde benchmark apps (zoals Antutu, 3DMark en GeekBench) niet op de lijst staan. Met andere woorden, die kunnen bij het testen van de prestaties van de Samsung smartphones de volledige capaceteit van de toestellen gebruiken. Dat betekent dus weer dat de prestaties die zij meten en weergeven, niet overeen komen met de daadwerkelijke prestaties waar je als gebruiker over kunt beschikken.
Videobewijs
Inmiddels is op YouTube ook een filmpje te vinden van een Koreaanse tester die een benchmark app gebruikt op een toestel waarbij GOS eerst nog uitstond. Daarna deed hij hetzelfde met de GOS-software ‘aan’ en legde hij de twee benchmark tests naast elkaar. Het resultaat? De prestaties van de Galaxy S22, de zogenoemde overall score, daalde met meer dan de helft. Wie een beetje Koreaans kan, moet onderstaand filmpje daarvan maar eens bekijken. Maar ook zonder Koreaanse taalkennis is het eindresultaat duidelijk.
OnePlus deed het eerder ook al
Samsung heeft naar aanleiding van deze berichten tot nu toe nog niet gereageerd op de ‘aantijgingen’ en bevindingen. Bijzonder is wel dat de Koreaanse fabrikant niet de eerste is die door deze praktijken in opspraak komt. In de zomer van 2021 werd OnePlus op vergelijkbare praktijken aangesproken. Volgens die fabrikant werden de prestaties van bepaalde apps ‘gereguleerd’ om de levensduur van de accu te verlengen.
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024
De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan
Verder lezen over Samsung
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Events29.08.2024
Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie
en nu met AI in de spotlightGadgets13.08.2024
Samsung Music Frame review: bijzonder aanwezig
Mobile10.07.2024
Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6
Mobile04.07.2024
Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt
Gadgets13.06.2024
Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen
Gadgets04.06.2024
Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan
Gadgets30.05.2024