De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Als je smartphone kapot gaat wordt de reparatie niet altijd gedekt door de fabrikant of verzekering. Je draait dan zelf op voor de kosten. De duurste en meest voorkomende reparatie is het vervangen van een scherm. Bij een gecertificeerd reparatiebedrijf zoals Dr. Mobile zijn prijzen van 150 tot 350 euro heel normaal. Online vind je tientallen thuisreparateurs die dit veel goedkoper kunnen doen.
De vraag is of het wel verstandig is om voor een thuisreparateur te kiezen. Goedkoop is duurkoop is misschien een cliché, maar er zitten wel degelijk risico’s aan de goedkope thuisreparateur. Hier enkele risico’s waar je rekening mee kunt houden.
Originele versus merkloze reparatieonderdelen
Een gecertificeerd reparatiebedrijf maakt altijd gebruik van originele onderdelen van de fabrikant. Dat betekent dat de kwaliteit van de onderdelen gegarandeerd wordt bij gebruik in het toestel.
Bij de thuisreparateur wordt vaak gebruik gemaakt van merkloze onderdelen. Je hebt dan geen garantie van de kwaliteit. Dit merk je bij een scherm bijvoorbeeld aan de helderheid, de reactie van het touchscreen en het maximale aantal ‘dode pixels’.
Wel versus geen reparatiegarantie
Het komt soms voor dat een nieuw onderdeel binnen afzienbare tijd weer defect raakt. Bij een gecertificeerd reparatiebedrijf krijg je altijd een of enkele maanden garantie. De reparatie wordt binnen de garantietermijn kosteloos opnieuw uitgevoerd.
Een groter risico van ‘thuismonteurs’ is het feit dat de meesten geen garantie geven op de reparatie. Wanneer er iets mis is, moet je hopen dat de monteur erkent dat het niet jouw eigen schuld is.
Veilig en schone werkplaats?
Het is erg belangrijk dat de omstandigheden waaronder thuisreparaties uitgevoerd worden goed zijn. Veel monteurs gebruiken een zogenaamd aarde-draadje om elektrische schokken te voorkomen. Toch zijn er nog genoeg thuiswerkers die dat niet doen. Een elektrische schok kan onderdelen in het toestel doen sneuvelen.
Verder worden reparaties vaak uitgevoerd aan een tafel waar ook gegeten wordt. Het zal niemand verbazen dat stof een groot risico vormt tijdens het repareren van een smartphone. Monteurs van gecertificeerde reparateurs werken in een zogenaamde clean room waar vrijwel geen stof hangt en ze dragen bovendien speciale, schone, kleding.
In eerste instantie lijk je veel geld te besparen bij de thuisreparateur. Toch bestaat de kans dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent en je beter meteen naar een gecertificeerde reparateur had kunnen gaan.
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024