Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Nu de smartphone een steeds belangrijker onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en bijna iedere Nederlander er één bezit, is het niet gek dat ook kinderen er steeds vaker aan verslaafd zijn. Volgens onderzoek vertoont zelfs 1 op de 4 kinderen problematisch smartphonegebruik, zo lezen we in The Guardian. En dat zorgt voor een slechtere geestelijke gezondheid, zo suggereert het onderzoek.
Ongezonde relatie met smartphone
De experts achter het onderzoek wilden verder kijken dan de tijd die jongeren met hun smartphone doorbrengen en vooral kijken naar de relatie die zij hebben met het apparaat. Meer dan 23% van de jongeren heeft een ongezonde relatie met hun smartphone.
“Het lijkt erop dat een kleine minderheid van tieners en jongeren uit verschillende landen zelf een gedragspatroon rapporteert dat we herkennen van andere verslavingen,” zei Dr. Nicola Kalk van King’s College London, co-auteur van de studie. “De kwaliteit van het bewijs is slecht, maar het is voldoende om verder onderzoek te rechtvaardigen.”
Verwaarlozing van andere activiteiten
Ouders die klagen dat de smartphone ten koste gaat van het maken van huiswerk, kunnen best een punt hebben. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van een vragenlijst om verwaarlozing van andere activiteiten vast te stellen, omdat er teveel afleiding is door de smartphone. De onderzoeksgegevens van 42.000 deelnemers (tieners of begin 20’ers) in Europa, Azië en de Verenigde Staten werden vergeleken. Meisjes in hun late tienerjaren hebben de meeste kans om problematisch gedrag te vertonen door hun smartphone.
Rijkere jongeren vertonen vaker problemen
Het blijkt dat er verschil is tussen het smartphonegebruik van arme en rijkere jongeren. Juist de jongeren die in een omgeving oproeien waar genoeg geld is, vertonen vaker problemen. Dat geldt trouwens ook voor kinderen en jongeren met een laag zelfbeeld. Het problematische gedrag bleek ook vaker voor te komen bij mensen met een internetverslaving, verslaving aan Facebook, dwangmatig winkelen en jongeren die regelmatig drinken en roken.
Meer kans op depressie
De onderzoekresultaten stemmen niet bepaald positief. Onder de onderzoeken die mentale gezondheid onderzochten, suggereerden de resultaten dat mensen met problematisch smartphonegebruik ook meer kans hadden op een depressie. Hoewel het team zei dat het te vroeg was om problematisch smartphonegebruik een verslaving te noemen, merkten ze op dat het leek te zijn gekoppeld aan vergelijkbare gedragspatronen en emoties.
Wat kan helpen, is monitoring van het smartphonegebruik zegt Dr. Nicola Kalk: “Zodra je begint met het monitoren van je gebruik, ben je bezig met de impact ervan en hoeveel tijd het kost en wat je niet doet omdat je tijd doorbrengt op je telefoon.”
Wie meer wil lezen over het onderzoek naar smartphonegebruik van jongeren, kan dit hier doen.
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024