Mobile25.05.2021

Online betalen en pinnen met smartphone en wearable in de lift


Corona zorgt voor meer contactloze en online betalingen, maar ook voor meer fraude

Uit het jaarverslag (pdf) van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat we in 2020 steeds vaker de smartphone of een wearable gebruiken om contactloos af te rekenen bij de kassa. Tegen het eind van vorig jaar werd zo’n 15 procent van alle contactloze betalingen afgerekend met een smartphone of wearable. Over het hele jaar gerekend lag dat met 13 procent iets lager, wat aantoont dat de populariteit van contactloos betalen met smartphone en wearable duidelijk in de lift zit. Helaas zagen we in 2020 ook een forse toename van het aantal fraudegevallen, waarbij ook een nieuwe vorm van fraude, nummerspoofing, doorbrak.

Corona, altijd maar weer die corona

Het is misschien wat obligaat omdat het aantal contactloze betalingen al enkele jaren groeit, maar in 2020 was wel een duidelijke versnelling van die groei te zien. De voornaamste, of eigenlijk enige, reden daarvoor moet toch echt gezocht worden bij de coronaperikelen. Door contactloos te betalen hoeven we de pinautomaten aan kassa’s minder vaak fysiek aan te raken. En ook dat draagt bij aan het verlagen van de kans op het oplopen van een coronabesmetting. Bij een gemiddelde supermarkt pinnen dagelijks honderden klanten die voorheen allemaal met hun vingertjes het toetsenbord aanraakten.

In totaal werden in 2020 meer dan 3,9 miljard contactloze (pin)betalingen gedaan. Daarvan werden er 516 miljoen met een smartphone of wearable uitgevoerd, ruim 13 procent dus. In 2019 lag het totaal aantal contactloze betalingen op 3 miljard, waarvan er in dat jaar 116 miljoen met een smartphone of wearable gedaan werden. Voor de snelle rekenaars onder ons: het aantal contactloze betalingen groeide dus met ongeveer 30 procent, terwijl het aantal contactloze betalingen met smartphone of wearable met bijna 450 procent groeide.

Die groeicijfers zijn in nog een opzicht bijzonder te noemen. 2020 kende twee periodes waarin wij te maken hadden met een lockdown. Tussen maart en mei en vanaf medio december moesten vrijwel alle winkels, horeca en andere uitgaansgelegenheden noodgedwongen de deuren sluiten. Die lockdowns hebben zeker ook een effect gehad op het totaal aantal (contactloze) pinbetalingen. Van de andere kant, zonder lockdowns, en dus zonder corona, is het nog maar de vraag of het aantal contactloze pinbetalingen in 2020 zo explosief gestegen zou zijn. Dat blijft koffiedik kijken.

Contactloos betalen groeide fors in 2020. Bron: <a href=\
Contactloos betalen groeide fors in 2020. Bron:

iDeal is hét online ‘betaalmiddel’

Door de winkelsluitingen zijn we in 2020 veel meer online gaan shoppen. Dat is geen nieuws meer. Verhalen van online retailers, zoals Bol, Coolblue, Allekabels, Zalando, etc. die hun omzet met tientallen procenten omhoog zagen schieten, hebben al meerdere keren het nieuws gehaald. Om nog maar te zwijgen van bezorgdiensten als Thuisbezorgd, Hello Fresh en Appie.

De gevolgen hiervan voor het offline (aan de toonbanken) en online betaalverkeer zijn ook duidelijk merkbaar, zo is te zien in het jaarverslag van de Betaalvereniging Nederland. In 2020 daalde het aantal pinbetalingen aan de toonbanken met 12 procent, van 7,02 miljard in 2019 naar 6,2 miljard in 2020.

Het aantal online betalingen kwam, dat zal niemand verbazen, een stuk hoger uit. De Betaalvereniging Nederland beschikt echter alleen over cijfers van online betalingen die via iDeal of een creditcard afgerekend zijn. In 2019 werden 667 miljoen iDeal transacties geregistreerd. In 2020 waren dat er al 890 miljoen. Ter vergelijk, in 2016 betaalden we nog ‘slechts’ 283 miljoen keer iets via iDeal. Ook het aantal creditcard transacties steeg. Van 115 miljoen in 2019 naar 129 miljoen in 2020. Daarmee is meteen duidelijk dat iDeal verreweg de meest populaire online betaalmethode is, in Nederland.

Doorbraak nummerspoofing fraude

Naast de bekende hulpvraagfraude via sms of whatsapp “Mama, ik heb een nieuw nummer, kun je geld overmaken?” en sms-phishing zoals de recente nep pakketdienst sms’jes, is nummerspoofing het afgelopen jaar ‘doorgebroken’. Daarbij worden bancaire en andere vertrouwenwekkende telefoonnummers door criminelen ‘gekaapt’ om consumenten geld afhandig te maken.

Nummerspoofing fraude komt met stip binnen op 1. Bron: <a href=\
Nummerspoofing fraude komt met stip binnen op 1. Bron:

In 2020 werd voor ruim 49 miljoen euro aan schade aangericht door bancaire betaalfraude. Daarvan kwam ruim de helft, 26,7 miljoen, voor rekening van nummerspoofing. In 2019 was deze vorm van fraude nog niet aanwezig.

“Criminelen blijven zoeken naar de zwakste schakels in de betaalketen. In veel gevallen is dat de consument. Met behulp van social engineering weten criminelen consumenten te misleiden en daarbij veroorzaken ze zeer veel schade. De oplichters spelen direct in op ontwikkelingen die plaatsvinden in het Nederlandse betalingsverkeer of de actualiteit. Ze schromen niet om misbruik te maken van de coronacrisis: “Vraag een antibacteriële pas aan” of “We plaatsen uw geld in quarantaine”. De leden van de Betaalvereniging, de politie en de Fraudehelpdesk trekken sinds juni 2020 samen op tegen hulpvraagoplichting. Banken en betaalinstellingen jagen op verdachte transacties en bankrekeningen. Daarnaast informeren zij hun klanten via www.veiligbankieren.nl, mobiel bankieren en internetbankieren. De politie pakt deze vorm van oplichting aan met preventie en opsporing”, aldus de Betaalvereniging in haar jaarverslag.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Online Shop

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Hoe heten de knoppen op jouw webwinkel? Dat kan veel uitmaken in het consumentenrecht.

Online07.10.2024

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Achteraf betalen bij een webshop kan heel handig zijn, bijvoorbeeld met Riverty of Klarna. Wat zijn de verschillen en de risico's?

Online24.09.2024

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Kruidvat gaat vanaf 23 september een aantal erotische producten verkopen van EasyToys. De speeltjes en aanverwanten komen te liggen in 1.200 winkels in Nederland en België en natuurlijk ook online op Kruidvat.nl. Dankzij deze overeenkomst verdubbelt de erotische webshop in één keer zijn aanwezigheid in het Nederlandse en Belgische winkelbestand.

Online23.09.2024

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Heb je een Select-abonnement van Bol? Dan is er slecht nieuws: het wordt duurder. Het goede nieuws? Niet belachelijk veel.

Online05.09.2024

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Bestel je wel eens op Shein, AliExpress of Temu? Dan ben je niet de enige en dat ziet ook de Nederlandse overheid...

Online30.07.2024

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Verder lezen over Wearables

Er zijn veel klachten over Fitbit maar dit doet het wél beter

Fitbit heeft met zijn app nog steeds iets dat veel andere wearable-makers niet hebben: eenheid.

Gadgets20.09.2024

Er zijn veel klachten over Fitbit maar dit doet het wél beter

Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan

Google heeft naast zijn Pixel-telefoons ook een nieuwe smartwatch aangekondigd en die komt dit jaar niet alleen. Dit is de Pixel Watch 3.

Gadgets13.08.2024

Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Amazfit heeft onlangs een nieuw partnerschap aangekondigd met Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder marathon voor mannen. En tevens de enige atleet die een marathon heeft voltooid in minder dan twee uur en één minuut....

Gadgets06.02.2024

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Wereldrecord marathon onder de 2 uur?
​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Sinterklaas is terug naar Spanje, en dus is het moment daar om ons te richten op Kerstmis. Misschien ben je nog op zoek naar wat cadeau-inspiratie. Om voor jezelf te vragen, of om aan je geliefde, vrienden of familie cad...

Gadgets12.12.2023

Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Google lanceert nieuwe Fitbit Charge 6: met fysieke knop

Google heeft de Fitbit Charge 6 aangekondigd. Het is qua design geen verrassing, want het lijkt als twee druppels water op voorganger Charge 5. Wel heeft hij een fysieke knop, die je kunt kennen van de Sense 2. Hiermee k...

Gadgets28.09.2023

Google lanceert nieuwe Fitbit Charge 6: met fysieke knop