Mobile16.10.2017

Oneplus 5 Limited Edition: het begin van iets moois


Mooi toestel heeft het waar het telt

Ik mocht als voorbereiding op een interview OnePlus co-founder Carl Pei recent (als jarenlang Apple-fan) de OnePlus 5 Limited Edition testen en verwachtte dat ik net zoals mijn vorige Android-uitstapjes snel terug zou zijn bij mijn iPhone. Ik wilde het toestel echter een echte kans geven en ben helemaal omgegaan.

Alle apps die ook op mijn – inmiddels langzaam geworden – iPhone 6 staan zijn gedownload op het verse toestel, ik heb mezelf overal weer ingelogd (note to self: must get password manager) en daarna gebeurde iets heel wonderlijks: heel weinig.

oneplus5-le-box
oneplus5-le-box

Het toestel

Althans, qua gebruiksgemak. Te beginnen met het toestel zelf: het ligt ondanks de grootte (vergelijkbaar met een iPhone Plus van de laatste paar jaar) lekker in de hand dankzij de afgeronde hoeken en het minieme gewicht. Het materiaal is ook prima en de telefoon glijdt niet uit je hand, fijn als je (zoals ik) niet graag een hoesje gebruikt. Enige nadeel: hij is niet waterdicht.

Het scherm, ook altijd een belangrijk punt, is 5,5 inch en heeft ‘maar’ een full HD resolutie. Geen retinascherm dus, maar gek genoeg zie ik het verschil met mijn iPhone nauwelijks. Het is helder, ook in de zon, en de resolutie heeft als voordeel dat het niet zoveel batterij vreet. Leuk detail voor mensen met een zakelijk nummer: het toestel heeft ook plek voor twee simkaarten. Als je zelf belt kun je kiezen welke je gebruikt, en als je gebeld wordt geeft ‘ie netjes aan op welke sim het is zodat je gepast kunt oppakken.

Het zijn echter de interne specificaties die het grote verschil maken voor een liefhebber van snelheid als ik. Met de Snapdragon 835-chip gaat het al lekker snel, maar het is het werkgeheugen van 8 GB dat er voor zorgt dat je echt nergens meer op hoeft te wachten. Elke app start onmiddellijk, switchen gaat direct en hoewel het misschien een beetje veel van het goede is betekent deze overdaad dat de OnePlus 5 snel blijft in de komende twee, drie jaar.

De camera is voor mij persoonlijk niet zo belangrijk als het voor anderen is, maar voor gewoon gebruik is de camera meer dan OK. Foto’s zijn scherp, inzoomen gaat dankzij een extra zoomlens goed en in het donker hebben alle telefooncamera’s last en daarop is de OnePlus 5 geen uitzondering. Het enige jammere (maar dat is software) is dat de ‘Bokeh’ Portretmodus waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt nog niet bijna zo goed werkt als op een iPhone 7/8 Plus. Soms is het goed, maar af en toe ziet het er heel gephotoshopt uit.

Een voorbeeldshot van de OnePlus 5 camera.
Een voorbeeldshot van de OnePlus 5 camera.

Software

Ik sprak met Carl Pei, Co-founder (en Head of Global) van OnePlus over de Limited Edition telefoon en de OxygenOS-software waarbij de term ‘stock Android’ viel. Pei moet dat toch even kwijt: “wij hebben wel degelijk veel aanpassingen gedaan aan de Android-versie die in de OnePlus zit, alleen zit dat hem voornamelijk in dingen als optimalisatie, het sneller maken en aanpassen van animaties, om te zorgen dat het toestel goed aanvoelt.”

Dat is niet gelogen: de afwezigheid van allerlei software waar ik niet op zit te wachten was al een mooie meevaller, maar de bliksemsnelle ‘feel’ van de OnePlus 5 is dus ook nog eens met opzet zo gemaakt. Daarnaast zijn de extra’s die er dan wel in zitten welkom: de leesmodus, waarbij alle kleuren weg worden gehaald en het scherm bijna op een e-reader lijkt, is prettig voor lange stukken en de nachtmodus waar ik in iOS aan gewend bent geraakt hoef ik ook niet te missen.

Ook extreem handig: ik kan de functies van de knoppen in OxygenOS helemaal aanpassen, net zoals mijn notificaties. Het is extreem flexibel en zo kom ik toch heel dichtbij mijn iOS-ervaring. Het enige dat ik echt nog steeds mis zijn notificatie-icoontjes op de apps zelf, maar verder werkt het als een trein.

Over treinen gesproken: in tegenstelling tot op mijn iPhone zijn er een hoop iets zwaardere applicaties die de batterij van de OnePlus 5 lang niet zo snel lijken leeg te trekken. Ik heb gehoord dat mensen problemen hadden met de batterij van dit toestel, maar ik heb geen idee wat die dan doen: ik heb ‘m zelden leeggekregen. En al lukte dat wel: met de USB-C aansluiting en de Dash Charge, zoals OnePlus het noemt, had ik in een kwartier weer een kwart batterij erbij. Dan is ‘even er aan hangen’ echt de moeite.

Die dash charge is echt vreselijk handig als je even een kwartiertje hebt om bij te tanken.
Die dash charge is echt vreselijk handig als je even een kwartiertje hebt om bij te tanken.

Premium

De OnePlus 5 is dus een heel prettig toestel, zeker de mooie Limited Edition, maar het kruipt wel ook qua prijs omhoog. Ik vroeg Pei of dat nodig is om competitief te blijven tegenwoordig. Of is de OnePlus 5 een beweging richting de premium markt?

Pei ziet – net zoals ons – dat smartphones steeds duurder worden, maar weet dat dit niet betekent dat smartphone-makers steeds meer willen of gaan verdienen. Er zijn maar een beperkt aantal partijen die de componenten kunnen leveren die smartphone-makers nodig hebben om het publiek te kunnen voorzien, en dat publiek wil juist steeds meer hebben. “Dat gezegd hebbende zitten wij natuurlijk nog steeds een stuk onder de prijs van onze concurrenten met vergelijkbare technologie” aldus Pei.

Oneplus blijft ondanks die steeds opschuivende prijzen van mobiele telefoons wel doen wat het heeft gedaan. Er blijft dus maar één toestel en er komt geen budgetmodel. Zoals Pei zegt: “we geloven dat je alles moet kunnen geven voor één toestel, zodat het precies is wat je wil. Onze klanten zouden het ook niet anders willen.”

Die klanten zijn toch van een specifieke soort, zo geeft hij toe. OnePlus doet het goed in welingelichte kringen, mensen die hun research doen en geen zin hebben om extra te moeten betalen voor een merk. Dat betekent dat je het wel anders aan moet pakken, zoals ze dat al vier jaar doen: geen marketing, geen grote gebouwen vol met mensen die betaald moeten worden, gewoon een heel goed product maken en ‘word of mouth’ de rest laten doen.

Samenwerking

Nu OnePlus steeds meer op de kaart begint te komen als één van de groep serieus te nemen smartphone-makers zijn samenwerkingen zoals de ‘Callection’ met Jean-Charles de Catelbajac een goede manier om het goede woord over OnePlus te verspreiden. Niet alleen dat, het is ook nog eens heel leuk om op te zetten, zo zegt Pei, al verdienen ze er niks aan bij de telefoonmaker.

“Als het aan mij lag deden we elke maand zo’n samenwerking, maar het moet wel kloppen én we moeten het geregeld krijgen met de beperkte tijd en capaciteit die we hebben. Deze samenwerking staat al meer dan anderhalf jaar in de steigers, dus dat geeft je een idee waarom het iets minder vaak gebeurt dan ik misschien zou willen.”

We kunnen wel – op termijn – nieuwe samenwerkingen in deze trant verwachten. Er is naar aanleiding van deze collab ook al meteen contact met een andere high-profile designer, zo zegt Pei. Maar als het eigenlijk alleen maar werk oplevert, wat is dan het nut? Grotere bekendheid?

De samenwerking is uiteindelijk bedoeld om iets unieks te kunnen bieden aan klanten, zo zegt Pei. Hij vergelijkt smartphones in die zin met kleding: we hebben het allemaal en we kunnen niet meer zonder. En net zoals dat met kleding op een gegeven moment is gebeurd zijn we op het punt gekomen dat mensen graag iets willen hebben dat ze niet in elke tweede of derde hand terug zien. Met deze limited edition is dat gelukt, en terwijl men bij OnePlus verder werkt aan de OnePlus 6 of andere samenwerkingen hoop ik vooral stilletjes dat mijn eigen ervaring met de OnePlus 5 niet limited gaat zijn: ik hoef mijn iPhone niet meer, terug want dit toestel heeft geheel onverwachts mijn hart gestolen.

[Afbeeldingen © OnePlus]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Smartphone

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Verknocht aan je iPhone SE en zijn lekker retro home-knop? Dan hopen we voor je dat die nog even heel blijft: de nieuwe heeft het niet.

Mobile02.10.2024

Heeft de aankomende iPhone SE geen home-knop meer?

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Foldables dik? Nee hoor, de Honor V3 is de slankste vouwbare smartphone ter wereld à 9,2 millimeter. En die komt naar Europa.

Mobile09.09.2024

De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa