07.01.2025
Mobile

OnePlus 13 review: de nieuwe standaard voor Android

By: Jeroen de Hooge

BlogMobile

OnePlus heeft officieel aangekondigd dat de OnePlus 13 naar Nederland komt. Het toestel arriveert samen met de voordeligere OnePlus 13R en biedt onder andere een grote accu van 6.000 mAh en een flink camera-eiland met drie lenzen en AI om je te helpen mooie foto’s te schieten. Nieuwsgierig hoe die OnePlus 13 het doet? Dit is de review van OnePlus 13.

OnePlus 13

Het kan twee kanten op met OnePlus: of het merk heeft niet genoeg gemoderniseerd en wordt al gauw ingehaald door de S24 van Samsung die op 22 januari wordt aangekondigd, of het merk heeft met deze telefoon een schot in de roos omdat het begrijpt wat Android-gebruikers willen. Welke kant valt de munt voor het Chinese telefoonmerk?

Wie de OnePlus 13 kiest, kiest een smartphone met een 6,82 inch scherm en een glazen behuizing met houtnerfeffect (Black Eclipse) of zijde-effect (Arctic Dawn). Of de derde optie, die je hier in dit artikel ziet: Midnight Ocean, gemaakt van veganistisch leer. Dat is op zich niet nieuw voor smartphones, maar wel dat het om microvezel veganistisch leer gaat. Het voelt zacht, maar niet kwetsbaar aan. Daarnaast heeft deze telefoon een screenprotector en een IP-rating 68 en 69, wat betekent dat hij ondergedompeld kan worden in water en zelfs bespoten kan worden met heet water, zonder daardoor in de problemen te komen (zolang dit normaal zoet water is).

OnePlus 13

OnePlus 13 kan dus wel tegen een stootje, mede dankzij het Gorilla Glass dat erop ligt. Tegelijkertijd kun je hem zelfs nog steeds gebruiken in lastige weersomstandigheden. Dankzij Aqua Touch 2.0 is het mogelijk om het toestel te gebruiken in de regen, zonder dat je allerlei dingen aangetikt ziet worden die jij niet wil. Ook kun je de handschoenmodus aanzetten, waardoor je met bijvoorbeeld wollen handschoenen aan nog steeds je toestel kunt bedienen.

Fotografietopper

Klinkt als een telefoon om mee naar buiten te nemen en dat hebben we dan ook gedaan. Op het eiland Texel zijn we op zoek gegaan naar vogels en die hebben we vastgelegd met de camera’s van deze smartphone: een 50 megapixel hoofdcamera, een 50 megapixel telelens en een 50 megapixel ultragroothoekcamera. Wat opvalt is dat zoomen enorm goed gaat: we stonden echt niet zo dicht bij die meeuw als de foto suggereert:

Meeuw

Daarnaast is het ook een telefoon die heel scherpe foto’s kan maken, wat waarschijnlijk te maken heeft met een kleine nabewerking die de telefoonsoftware doet om de foto realistischer te maken. Ook als dieren bewegen kun je nog goed foto’s maken dankzij de verschillende modi en AI die OnePlus 13 biedt. Dat fotograferen en verwerken gaat bovendien razendsnel door de stevige processor die de OnePlus 13 bevat: Qualcomm Snapdragon 8 Elite. Dit is op dit moment het neusje van de zalm op Android-gebied.

Dat herkennen we ook terug. Als we een game spelen op de telefoon, dan loopt die als een zonnetje en hetzelfde geldt voor veel apps tegelijk open hebben staan. Dit voelt als een toekomstbestendige telefoon. Helemaal met zijn batterij van 6.000 mAh, want hiermee kan de smartphone anderhalve dag wel halen. Daarnaast kun je de accu razendsnel opladen op 100 Watt. Laad je liever draadloos, dan kijk je naar 50 Watt, wat eventueel haalbaar is met de nieuwe accessoire die OnePlus ook uitbrengt, die je met behulp van de nieuwe hoesjes die voorzien zijn van een magnetisme kunnen worden gekoppeld voor stroom. Je kunt dus vrij makkelijk laden hoe jij dat wenst. Wel is het jammer dat deze magnetische Qi2-laadtechniek niet standaard in het toestel is ingebouwd, zoals we dat gewend zijn van de iPhone.

 

13 lijkt geen ongeluksgetal

Verder is er vooral veel om van te houden als het om de OnePlus 13 gaat. 13 mag in het westen dan een ongeluksgetal zijn, OnePlus lijkt een toestel te hebben gemaakt dat het geluk kan gaan brengen. Hij is snel, hij maakt prachtige, scherpe en natuurgetrouwe foto’s zonder allerlei poespas en de batterij gaat niet alleen lang mee: hij is ook heel snel weer vol. Verder draait het toestel op OxygenOS gebaseerd op Android 15 en dat is een heldere Android-schil. Je went er ook als je van een ander merk komt heel snel aan. De smartphone heeft veel mogelijkheden om dingen naar je hand te zetten en dat maakt het een prettige telefoon waar je nog wel eens wat op kunt wisselen, als je te lang naar dezelfde icoontjes hebt gekeken bijvoorbeeld.

Een minpunt wat ik tot slot wil benoemen is dat deze smartphone niet altijd even rechtlijnig is in zijn fotografie. Ik doel daarmee op de kleurverschillen die kunnen ontstaan wanneer je wisselt. Je ziet het ook duidelijk bij zoomen. Het zou fijn zijn als dat wat meer gelijkmatig is, zodat elke foto die je zoomt er hetzelfde uitziet, maar dan wat dichterbij.

Conclusie

OnePlus lijkt verder een schot in de roos te zijn voor mensen die van Android houden. Is het toestel ontstellend spannend? Niet specifiek: het heeft geen vreemde gimmicks of andere opvallende zaken. Wel is het gewoon goed en zet het een standaard in dingen die bij andere toestellen nog wel eens gemist worden, zoals een grote batterij, snelladen en goed kunnen zoomen en fotograferen. OnePlus is een solide keuze en dat maakt het een zeer welkom vlaggenschip waar we voorlopig prima op varen.

OnePlus 13

Share this post