Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Tele2 was de eerste mobiele provider die in Nederland een mobiel abonnement met onbeperkt datagebruik introduceerde. Kort daarna volgde T-Mobile. KPN en Vodafone bleven wat langer vasthouden aan de ‘beperkte’ databundels, maar moesten in de concurrentieslag met T-Mobile / Tele2, die inmiddels gefuseerd zijn, uiteindelijk ook overstag. Toch hebben de ‘unlimited data’ abonnementen nog altijd wel wat beperkingen, ook binnen Nederland.
Hoe gebruiksvriendelijk is onbeperkte data?
Die beperkingen hebben alles te maken met de ‘rem’ die providers op extreem datagebruik zetten. Dit betekent dat je na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid GB’s op één dag een handmatige handeling moet verrichten om extra, gratis, GB’s te kunnen blijven gebruiken. Door bijvoorbeeld in de app van de mobile provider een extra databundel te activeren. Daar zijn voor ‘onbeperkte’ abonnementen geen kosten aan verbonden, maar het kan soms wel irritant zijn als je, bijvoorbeeld, online TV kijkt. Die extra databundels zijn immers kleiner dan de standaard dagbundel.
De reden dat providers een soort van datalimiet op het continu gebruik van mobiele data ingesteld hebben is simpel. Zij willen voorkomen dat klanten de mobiele ‘unlimited’ abonnementen gebruiken voor streaming diensten, zoals game of video servers. Op zich is dat nog wel enigszins te begrijpen ook. De discussie blijft echter of je een ‘onbeperkt’ abonnement dan ook nog wel een ‘onbeperkt’ abonnement mag noemen. Formeel is bij alle providers ook een Fair Use Policy (FUP) van kracht. Dit betekent dat ze het recht hebben om, bij overmatig dataverbruik, de abonnee te waarschuwen dat daarvoor, als dat gedrag zich blijft herhalen, kosten voor in rekening mogen brengen. In de praktijk heb ik dat, als grootverbruiker van mobiele data, in ieder geval nog nooit meegemaakt. Maar, het feit dat het in de voorwaarden staat, is toch een soort van stok achter de deur voor de providers.
Dagbundels verschillen per provider
Vooralsnog houden de providers het nog bij het instellen van dagbundels om het echte extreme dataverbruik binnen de perken te houden. Bij T-Mobile/Tele2 en KPN krijgen klanten met een ‘unlimited’ abonnement elke dag standaard 8GB data. Dat kan, als die bundel bijna op is – doorgaans hanteren providers de grens van 80% – dan telkens aangevuld worden met een 2GB bundel. Er is weliswaar geen limiet op het aantal extra bundels dat je per dag kunt activeren, maar je moet er wel telkens voor naar de app van je provider om dat handmatig te doen.
Klanten met een Vodafone Red Unlimited abonnement kregen tot begin deze maand ‘maar’ 5GB per dag en de aanvullende bundels waren 1GB. Voor de eerste extra GB hoefde je echter niets te doen. Die werd automatisch geactiveerd. Vanaf 1 oktober heeft Vodafone de dag- en aanvullende bundels verdubbeld. Nu krijg je dus standaard 10GB per dag die je telkens met 2GB kunt aanvullen. Dat maakt het onbeperkt gebruik al ietwat gebruiksvriendelijker.
Veel aanvullende bundels
Zelf ben ik zoals gezegd een grootverbruiker. Ik kijk veel mobiel tv/video. Dan ga je snel door de dagbundels heen. TV of video in HD op een tablet kost per uur tussen de 1 en 2GB data (afhankelijk van de kwaliteit en instellingen van de stream). Als ik op pad ben en ik kijk naar de F1, of een wielerwedstrijd, dan kan het zomaar gebeuren dat mijn iPad 3 tot 6 uur onafgebroken video staat te streamen. Aan een standaard dagbundel van 5 of 8GB heb ik dan niet zoveel. Dat is net genoeg voor 2,5 tot 5 uurtjes tv kijken. Natuurlijk, lang niet iedereen zal zoveel data gebruiken, maar de dagbundels zijn hoe dan ook een beperking.
Aanvankelijk had ik een Tele2 abonnement met onbeperkte data. Op dit moment heb ik zowel een T-Mobile Unlimited als Vodafone Red Unlimited abonnement. Er zijn maanden dat ik bij beide providers meer dan 100GB ‘verstook’. Ik kom dus regelmatig in aanraking met de aanvullende bundels.
Echte beperking in het buitenland
Waar alle abonnementen met onbeperkte data sowieso mee te maken hebben is de beperking op het datagebruik in het buitenland. Door de roaming wetgeving van de EU, die in de zomer van 2017 van kracht werd, gelden de voorwaarden van mobiele abonnement in alle landen van de EU. Dat betekent dus dat je in alle EU-landen je bel- en databundel kunt gebruiken, zonder extra kosten, alsof je in Nederland bent.
Je zou dan verwachten dat dit ook geldt voor de unlimited data abonnementen. Daar komt de EU de providers echter tegemoet. Die brengen elkaar onderling data en andere netwerkkosten in rekening. Om te voorkomen dat een klant (zoals ik) tijdens zijn verblijf in het buitenland, binnen de EU, tientallen GB’s aan data verstookt, mogen providers voor die abonnementen wel een (harde) maandelijkse datalimiet instellen. Hoe hoog die minimaal moet zijn wordt bepaald aan de hand van de interoperator datatarieven en de hoogte van de abonnementskosten. Een ietwat ingewikkelde rekensom, maar het komt er op neer dat die limiet bij de Nederlandse providers tussen de 21 en 25 GB ligt. T-Mobil/Tele2 geeft 21GB, KPN 25 GB en Vodafone hanteerde ook 25GB, maar heeft dat deze maand verhoogd naar 40GB. Wil je binnen dezelfde maand nog meer data verbruiken, dan moet je daarvoor dus een extra bundel aanschaffen.
Kortom, onbeperkt is nog altijd niet altijd en overal onbeperkt. En hoewel dat in sommige gevallen (gebruik in het buitenland) te billijken is, is het met name voor de echte grootverbruikers soms gewoon minder gebruiksvriendelijk. First world problems zal ik ze maar noemen 😉
Verder lezen over Data
Technology27.06.2024
Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike
Cybercrime27.06.2024
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen
Online31.10.2023
Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?
Technology20.09.2023
Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde
Online25.08.2023
Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox
Online11.07.2023
Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan
Komt Threads dan nu wel naar Europa?Cybercrime28.06.2023
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe
41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalekCybercrime26.05.2023
Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijk datalek bij Tesla
Verder lezen over KPN
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Cybercrime28.11.2023
Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit
Wrong!Mobile10.11.2023
KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door
Nog minimaal tot eind 2028Gaming07.11.2023
NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees
Nieuwe gamestreaming bundel wordt begin 2024 gelanceerdGaming25.10.2023
KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie
Online09.10.2023
KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor
Voor iedereen die 1 Gbit/s te ‘langzaam’ vindtVerder lezen over Odido
Gadgets01.08.2024
De OPPO Pad Neo is nu verkrijgbaar in Nederland
in samenwerking met OdidoOnline29.11.2023
Hier kon je op wachten: Odido komt ook met multi-gigabit glasvezel
Na KPN en Delta kon die andere grote glasvezelprovider niet achterblijvenMobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantDC Business04.04.2023
Alles wat je moet weten over SD-WAN
DC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Mobile01.03.2023
Nederland heeft drie van ’s werelds beste mobiele netwerken
Soms is het fijn om en klein land te zijnMedia02.02.2023
Must see: De Samsung Galaxy S23 augmented reality experience
Mobile01.01.2023
Recordbrekende Nieuwjaarsnacht, en niet alleen voor het dataverkeer
De warmste ooit, met een recordbedrag aan vuurwerk en ook weer fors meer mobiele dataVerder lezen over Vodafone
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseTechnology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Mobile22.01.2024
Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads
DC Business04.01.2024
Architectuur en interieurdesign op basis van afval: Aectual is Fit for the Future
Online02.11.2023
Exodus kabelinternetklanten bij VodafoneZiggo gaat door
De provider verloor het afgelopen kwartaal meer dan 33.000 abonneesGadgets31.10.2023
Vodafone heeft nu ook een eSIM abonnement voor Apple Watch
Als laatste van de drie Nederlandse mobiele providersNieuws26.07.2023