De kop was eigenlijk heel anders op Telecompaper: vier op de tien Nederlanders wil in 2017 een nieuwe smartphone gaan kopen, een stijging van 10 tot 13 procent. Logische redenen passeren de revue: het gaat economisch beter, dus we hebben meer te besteden aan onze telefoons. Het consumentenvertrouwen is toegenomen en dat betekent doorgaans kassa voor dit soort producten.
Het interessantste stukje informatie zit echter iets verderop, namelijk dat de aanpassing op de Wet financieel toezicht roet in het eten kan gooien voor high-end smartphonemakers als Samsung en Apple. Diens toestellen zijn meestal zo duur dat je flink moet bijbetalen als je een abonnement afsluit, vaak tegen de 500 euro aan. De verandering in de wet ziet vanaf dit jaar echter elke afbetalingsregeling boven de 250 euro als een lening. Dat betekent dat je geregistreerd staat bij het BKR en dat is niet altijd handig.
Dan heb je dus twee keuzes: vind een mobiel die je voor minder dan 250 euro (en we weten allemaal hoe dat gaat: verwacht dit jaar opvallend veel telefoons met een bijbetaling van 249,95 euro) zodat je geen gedoe heb, of plemp direct de 600-1000 euro neer die Samsung of Apple van je willen hebben voor de S8, Note 8 of iPhone 7S/8/X/? Dat is nogal wat geld en voor veel mensen zal dat niet alleen een kleine schok opleveren, het zou ze wel eens in een heel andere richting kunnen duwen qua keuze.
Een derde optie is er trouwens ook: mensen doen wat ze altijd deden, interesseert het niet (of worden niet goed voorgelicht over het feit) dat die lening geregistreerd staat en vergeten het helemaal totdat ze iets anders moeten gaan kopen of lenen. Daar niet van uit gaande betekent het een hele fijne kans voor de prijsvechters in Android-land zoals Huawei en Alcatel om zieltjes te winnen. Dan zouden die 40 procent gestegen verkopen wel eens heel ergens anders terecht kunnen gaan komen.
[Afbeeldingen © mymemo – Fotolia]