Mobile18.05.2022

Mobiele industrie maakt werk van terugdringen CO2-uitstoot


49 operators willen de uitstoot van CO2 dit decennium drastisch verminderen

De mobiele industrie is nog altijd volop in ontwikkeling en groeit wereldwijd als kool. Toch kunnen operators en leveranciers ook niet voorbijgaan aan het feit dat ook zij een flinke duit in het zakje moeten doen als het gaat om het terugdringen van de klimaatverandering. Datacenters staan al vele jaren bekend als emissie-hotspots.

Zero-emissie in 2050

Uit het nieuwe Mobile Net Zero-rapport van de GSMA over de uitstoot van de mobiele industrie blijkt echter dat er met name het afgelopen jaar behoorlijke vorderingen gemaakt worden. Inmiddels hebben al 49 operators, samen goed voor 62 procent van de omzet in de sector, zich gecommitteerd om hun uitstoot nog voor het eind van dit decennium drastisch te verminderen.

Twee jaar geleden waren dat nog ‘slechts’ 31 operators. Bovendien heeft het grootste deel van de mobiele operators, die 50 procent van de omzet in deze sector vertegenwoordigen, aangegevend at ze uiterlijk in 2050 de zero-emissie doelstelling willen behalen.

Industrie groeit met dubbele cijfers, emissie nauwelijks

Dat de mobiele industrie op de goede weg is, blijkt ook uit de stijging van de emissies in 2021. Hoewel het dataverkeer – en daarmee dus ook het energieverbruik van masten, datacenter etc. – ook dat jaar weer met dubbele cijfers groeide, bleef de stijging van de CO2-uitstoot in de mobiele industrie beperkt tot 2 procent. Dat werd onder andere gerealiseerd door investeringen in energiezuinigere netwerkapparatuur en koolstofarmere energiebronnen.

Het gaat dus de goede kant op, maar ook een lichte stijging is nog altijd een stijging. Ondanks dat, rekenkundig en relatief gezien, de uitstoot per gebruiker daalde. In 2021 groeide het dataverkeer van de mobiele industrie met 31 procent en nam het stroomverbruik met 5 procent toe. Zoals gezegd is de beperkte stijging van de CO2-uitstoot (+2%) in dat licht bezien dus een prima ontwikkeling.

Hernieuwbare bronnen en AI

Om de energie-efficiëntie van de mobiele industrie nog verder te verbeteren, en de (zero_ emissie-doelstellingen te kunnen behalen worden steeds meer nieuwe en intelligente technologieën ingezet. Denk daarbij aan kunstmatige intelligentie, machine learning en virtualisatie om het stroomverbruik in apparatuur te optimaliseren, netwerkbronnen te centraliseren en het onnodige gebruik van verwarming of airconditioning te voorkomen.

Daarnaast wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van energie die opgewekt wordt uit hernieuwbare bronnen (wind, water, zon). In 2021 was 18 procent van de verbruikte stroom afkomstig van een van deze bronnen. Het volledige Mobile Net Zero kun je hier inzien.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go