Nadat Huawei de Mate 20 Pro aankondigde op de IFA 2018 werd er veel nadruk gelegd op de kracht van de Kirin 980 processor. Die zou met AI veel betere foto’s kunnen maken en zelfs real-time videoaanpassingen mogelijk maken. Dat klinkt fantastisch, maar hoe is de ervaring nu als je het toestel zelf in handen hebt? Dat valt niet tegen, zo blijkt na een paar rondjes fotograferen en video maken.
Huawei zegt dat de Kirin 980 er voor zorgt dat je toestel altijd klaar staat om een foto te schieten en dat blijkt ook: als je ‘m in handen hebt om iets te doen is de respons van de camera fantastisch. Ook het veranderen of toevoegen van filters is heerlijk snel: je drukt op de knop en het is er en zo kun je in een paar seconden precies de kleurtoon kiezen die past bij de foto die je gemaakt hebt. Natuurlijk kun je ook apart waarden voor contrast, helderheid en de rest aanpassen na het maken van een foto.
Er zitten een heel aantal Instagram-achtige filters in het menu die met de kleurtinten spelen of je foto stemmig zwart-wit kunnen maken, maar ook een aantal hele nuttige, zoals bijvoorbeeld de demist filter. Die haalt wat scherpte terug als een foto een beetje grijzig is en je net wat definitie mist. De eerste foto is een voorbeeld van een ‘gewoon’ filter, de tweede van de demist, waarbij de linkerkant het origineel is en de rechterkant de versie met filter. Opvallend is bij beide dat het detail in de foto heel goed bewaard blijft, ook nadat de bewerkingen zijn gedaan. Er is geen sprake van ruis of andere artefacten en dat is wel zo prettig. Dan weet je zeker dat je zelfs op groot formaat nog een mooi resultaat krijgt. Ook fijn: elke keer als je een aanpassing doet wordt het resultaat automatisch als nieuwe foto opgeslagen.
het zal ook te maken hebben met het prachtige scherm van de Mate 20 Pro, maar bijna alle foto’s die je met het toestel maakt zien er goed uit. Het scherm is zo goed dat het een beetje vertekent, want op een ouder of minder scherm spatten foto’s net iets minder, maar de resultaten zijn nog steeds meer dan mooi. Ook handig: de Mate 20 Pro helpt je om de juiste modus te gebruiken bij het maken van foto’s, ook weer met hulp van de AI. Die herkent personen, ziet dat je een portret-achtige foto of close-up wilt maken en geeft dan zelf aan dat een bepaalde modus een beter resultaat geeft.
Het maakt het allemaal een stuk makkelijker om gewoon je telefoon te pakken en een mooie foto te maken. Huawei’s smartphone zit helemaal vol met opties voor foto’s en als je er niet zo heel bekend mee bent en het Pro-menu induikt ben je het spoor al snel kwijt. Je hoeft echter niks te weten over ISO-waardes, bokeh of sluitertijd, want als je gewoon iets in beeld pakt zorgt de AI in de telefoon zelf dat het allerbeste shot gemaakt wordt.
Dat valt ook heel erg op als je de nachtmodus gebruikt, waarbij het toestel je vraagt om iets langer te blijven staan, zodat er door de AI verschillende ‘lagen’ kunnen worden aangemaakt en je een mooi effect krijgt dat vooral vergezichten in het schemer of donker er uit zien alsof ze bijna overdag zijn gemaakt. Dat hoeft niet trouwens, als je het liever zo donker mogelijk in beeld hebt.
Ook in situaties waar er niet zo veel licht is (bijvoorbeeld een restaurant) presteert de Mate 20 Pro heel goed. Zowel reguliere foto’s als portretten blijven heel goed overeind en ook hier is het opvallend hoe veel detail er overblijft als je inzoomt. Veel andere toestellen hebben enorme last van ruis als je iets beter gaat kijken naar donkere shots maar daar heeft dit toestel weinig tot geen last van.
Natuurlijk is het lastig om te zien hoe goed de foto’s van de Mate 20 Pro nu echt zijn, want zonder vergelijkingsmateriaal is alles wel tof. Daarom heb ik ook een aantal foto’s gedubbeld met een iPhone X om te zien hoe die twee zich verhouden. Eerlijk is eerlijk: smaken verschillen enorm als het gaat om foto’s. De een houdt vooral van zo veel mogelijk saturatie van kleuren, anderen willen graag een zo natuurlijk mogelijke foto, en zo zijn er nog wel tien voorkeuren te verzinnen. Wat mij betreft zien de foto’s er niet alleen op het scherm er goed uit, maar ook als je ze daarna importeert.
Ten opzichte van de iPhone-foto’s valt sowieso op hoeveel groter de Mate 20 Pro kiekjes (puur op pixels) zijn, zonder verlies van detail of ontstaan van ruis. Daarnaast valt ook op dat er iets meer kleur te onderscheiden valt. De foto’s van de iPhone zijn wat lichter, maar uiteindelijk zie je wel dat er in de fijne details en vooral de net niet weggevreten dingen achter het glas in lood bovenin toch beter zichtbaar zijn op de foto van de Mate 20 Pro.
Het nadeel van AI die in een telefoon is verwerkt is dat je vaak helemaal niet in de gaten hebt wat het precies doet, of het moeilijk kunt onderscheiden van de ‘normale’ werking van een toestel of een gedeelte ervan. Dat geldt voor de foto- en videomogelijkheden van de Mate 20 Pro ook, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat. In alle opzichten maakt dit toestel foto’s en video’s die boven de concurrentie uitstijgen, zowel als je naar Apple kijkt als aan de Android-kant. Dan is het misschien helemaal niet zo interessant wat er aan de binnenkant allemaal gebeurt, als de foto’s die er uit komen maar fantastisch zijn. En dat zijn ze.
[Afbeeldingen © Patrick Smeets]