Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Smartphone fabrikanten installeren ‘af fabriek’, behalve het standaard besturingssysteem, ook diverse (de een wat meer dan de ander) eigen apps. Hoewel sommige apps handig zijn, zit er ook veel zogenoemde ‘bloatware’ bij. Apps waarvoor vaak al hele goede (en veel gebruikte) alternatieven van Google of Android zelf zijn. Irritant is wel dat die vooraf geïnstalleerde apps van Samsung, Xiaomi, Oppo, OnePlus etc., door de gebruiker zelf vaak niet verwijderd kunnen worden. India denkt er over na om daar een stokje voor te gaan steken. Luidt dat land mogelijk het (definitieve) einde van de bloatware in?
Fabrikanten verplichten bloatware te verwijderen
De Indiase overheid zou werken aan regelgeving die smartphone fabrikanten verplicht dat de voor-geïnstalleerde apps door gebruikers zelf verwijderd kunnen worden. Reuters meldt dat ze een overheidsdocument ingezien hebben waarin daarover gesproken wordt.
De reden voor deze mogelijke nieuwe regel heeft minder te maken met het vergroten van de gebruiksvriendelijkheid voor smartphone eigenaren. Nee, volgens Reuters overweegt het ministerie van IT deze nieuwe regels vanwege bezorgdheid over spionage en misbruik van gebruikersgegevens.
“Vooraf geïnstalleerde apps kunnen een zwak beveiligingspunt zijn en we willen ervoor zorgen dat geen enkele buitenlandse natie, inclusief China, er misbruik van maakt. Het is een kwestie van nationale veiligheid”, aldus een regeringsfunctionaris die verder anoniem wenst te blijven.
India is natuurlijk nog ver verwijderd van Europa, zowel qua afstand als regelgeving, maar we moeten niet onderschatten dat het land de op één na grootste afzetmarkt voor smartphones is. Als fabrikanten daar verplicht gaan worden om vooraf geïnstalleerde apps verwijderd kunnen worden, dan kan dat zomaar ook een effect hebben op de toestellen en apps die hier ‘standaard’ meegeleverd worden.
Eigen ‘Android sausje’
Er zijn al jaren feitelijk nog maar twee ‘smaken’ smartphones: Android en iOS. Die laatste is gekoppeld aan een specifiek merk, Apple. Vrijwel alle andere merken – goed voor bijna driekwart (ca 72%) van de totale smartphone markt – draaien op Android.
Om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie kiezen veel fabrikanten voor een eigen presentatieschil – of user interface. Zij gieten, zeg maar, hun eigen sausje over het Android besturingssysteem. Vroeger (lees: een jaar of tien geleden) kon dat nogal gevolgen hebben voor de snelheid van het toestel. En dan met name bij het openen van apps of het scrollen door homescreens of content. Daarnaast namen die apps vaak ook opslagruimte in beslag die gebruikers liever ergens anders voor wilde inzetten.
Tegenwoordig zijn die laatste twee nadelen niet meer een heel groot probleem. Smartphones hebben veel snellere processoren, met meer dan genoeg werk- en opslaggeheugen. Maar, bloatware blijft soms wel gewoon erg irritant.
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Verder lezen over Software
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Marketing11.11.2024
HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundMobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Artificial Intelligence21.10.2024
Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Technology14.10.2024