Mobile24.01.2022

​Leven zonder telefoon: de voordelen en nadelen


Kijk in de trein om je heen en iedereen zit nekklachten te ontwikkelen door constant op zijn smartphone te kijken. Ook de druk van social media is niet aan iedereen besteed. Logisch dus dat sommige mensen ervoor kiezen om die telefoon even wat vaker naar zich neer te leggen: of soms zelfs helemaal. Is er leven zonder telefoon? Volgens telefoonlozen is er juist leven zonder smartphone.

Voordeel: minder meldingen

Een gemiddelde mens krijgt per dag aanzienlijk meer prikkels binnen in deze tijd dan vijftig jaar geleden. Sterker nog, elke keer dat je een pling hoort van bijvoorbeeld WhatsApp, schijnt er een deel in je brein actief te worden dat een soort verslaafd raakt aan die piepjes. Hoe meer apps je hebt (en toestemming geeft), hoe meer meldingen er op je scherm binnenkomen (en qua geluid). Sommige mensen worden er hoorndol van, helemaal als ze in veel groepschats zitten die ongedempt blijven. Een voordeel aan de telefoon de deur uitdoen is dat je niet meer dat gepiep hoort en die noodzaak voelt om te kijken wat er gaande is. Eerlijk is eerlijk, vaak is dat iets wat makkelijk nog een paar uur (of zelfs een heel leven) kan wachten. Het eindresultaat? Meer rust in je hoofd.

Nadeel: je mist updates

Waar je vrienden vaak uitroepen: ‘heb je x of y op Facebook gezien?’ moet jij je in het vervolg laten ontvallen dat je dat waarschijnlijk nog niet hebt gezien. Natuurlijk kun je Facebook ook bereiken via de browser, maar de kans dat je daar net zoveel kijkt als op je telefoon is klein. Bovendien mis je ook andere updates. Zonder telefoon mis je namelijk ook WhatsApp, dus als je vrienden weer een gezellig weekend weg bekokstoven, hoor jij waarschijnlijk als één van de laatsten wat precies het plan is. Er is ook een voordeel van niet constant op de hoogte zijn van alles wat je vrienden plaatsen: je hebt veel meer om over te praten als je elkaar in het echt ziet.

Voordeel: minder abonnementen

Veel mensen gebruiken hun telefoon niet alleen voor communicatie, maar ook voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix, het luisteren naar Spotify en andere streamingabonnementen. Die tellen bij elkaar genomen flink op als het gaat om kosten. Tenzij je een grootverbruiker van de televisie bent en de streamingdiensten daar gebruikt, zou je zonder telefoon misschien ook een paar streamingabonnementen kunnen opzeggen. Dat scheelt je weer geld, naast natuurlijk het feit dat je sowieso je telefoonabonnement op kunt zeggen, wat ook weer flink wat geld bespaart.

Nadeel: je mist een game-apparaat

Veel mensen hebben games op hun telefoon geïnstalleerd en als je een gamer bent die vooral op de telefoon speelt, dan moet je zonder telefoon toch op zoek naar een andere manier om spellen te spelen. Dat kan zijn op een PC, op een PlayStation of bijvoorbeeld een Switch. Die laatste is vooral een geschikte keuze, omdat die ook als handheld kan fungeren. Bovendien kun je daarop ook veel casual games vinden, mocht jouw favoriete spel bijvoorbeeld Candy Crush zijn of Mahjong.

Voordeel: je vindt weer tijd voor andere dingen

Sommige mensen lezen inmiddels urenlang posts op Instagram en kijken uren naar TikTok-video’s, terwijl je zonder telefoon bijvoorbeeld weer meer tijd over hebt om boeken te lezen, te gaan studeren of gewoon een real life gesprek te voeren. De kans is groot dat je nieuwe hobbies ontwikkeld of oude hobbies herontdekt en dat je die ook nog met meer aandacht kunt doen, omdat je je niet laat afleiden door bliepjes of oplichtende schermen. Zo kun je je helemaal focussen op je nieuwe/heruitgevonden hobby en ook dat biedt veel rust voor het brein.

Nadeel: wat als er wél nood is?

Veel mensen vinden het bij zich dragen van een smartphone vooral erg fijn voor het geval er nood is. Als dat het geval is en je hebt geen telefoon, hoe word je dan op de hoogte gesteld? Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een smartphone voor de zekerheid toch een oude Nokia bij te dragen: zo’n onverwoestbaar exemplaar, tenzij je bang bent dat je een Snake-verslaving ontwikkeld of weer aan het sms’en slaat. Een andere optie is om een huistelefoon te hebben of iemand altijd te laten weten waar je bent, maar heel ideaal zijn die mogelijkheden niet. Zonder telefoon is het best moeilijk om altijd meteen te weten te kunnen komen of er nood is.

Voordeel: het scheelt stroom

Niet steeds je telefoon hoeven opladen scheelt stroom, niet elke twee jaar een nieuwe telefoon ‘hoeven’ kopen scheelt geld: je kunt naast een paar bovenstaande dingen heel goed geld besparen door geen smartphone te hebben. Je verbruikt minder stroom en dat betekent dat je duurzamer bezig bent dan iemand die wel een telefoon heeft. Bovendien heb je minder kans op brand, want een van de meest voorkomende redenen voor brand zijn in het stopcontact vergeten smartphoneladers.

Nadeel: je smarthomegadgets aansturen wordt moeilijk

Veel smarthomegadgets maken wel gebruik van een hub, maar die heeft vaak alsnog een app op een telefoon nodig om te kunnen functioneren. Zelfs veel Google-apparaten zijn afhankelijk van de Google Home-app op een smartphone. Een leven zonder telefoon betekent waarschijn dus ook grotere uitdagingen voor je smarthome, al zal het voor veel mensen die voor een telefoonloos leven kiezen sowieso geen optie zijn om van een smarthome gebruik te maken: immers bieden die apparaten ook vaak meldingen, piepjes en straling, mocht je daar bang voor zijn.

Uiteindelijk is het anno 2022 wel moeilijker om zonder telefoon te leven: je zal een nieuwe manier moeten vinden om muziek te luisteren, want veel MP3-spelers worden er niet meer gemaakt. Tegelijkertijd moet je constant met een geprinte variant van je coronabewijs rondlopen en sowieso veel meer printen, want ook als je bijvoorbeeld een Groupon koopt of een concertkaartje, dan heb je een QR-code nodig om te tonen. Tegelijkertijd bespaar je geld, creëer je rust en ruimte in je hoofd en doe je dingen meer met aandacht, waardoor je er hopelijk ook meer van geniet. Voor veel mensen is het wegdoen van de smartphone ondenkbaar, maar tegelijkertijd hebben velen een haat-liefdeverhouding met het apparaat. Een beetje minder dan maar?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Apps

De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft

Het idee dat je ergens de ‘burgemeester’ van kon worden door er alleen maar fysiek te zijn was natuurlijk erg tof. Toch verdwijnt Foursquare.

Mobile23.10.2024

De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft

ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo

ING komt met Budgetteren. Hierdoor heb je hulp met het in de gaten houden van je uitgaven voor meer grip op je financiën.

Online14.10.2024

ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo

Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix

Rollercoaster Tycoon kapot gespeeld toen je jonger was? Beleef het nu op je telefoon, want het is een Netflix-game geworden.

Gaming08.10.2024

Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren

Nu gaat Duolingo normaal om de streaks, maar binnenkort kun je meer dan alleen hardop tegen de app spreken.

Online25.09.2024

Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren

WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen

WeTransfer wordt vanaf vandaag een stuk beter: bestanden kunnen veel langer worden gedownload. Als je lid bent van WeTransfer is dat 30 dagen.

Online22.08.2024

WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Wat heeft Sonos toch met zijn app gedaan? De meest basic mogelijkheden zijn er al twee maanden uit. Maar, ze komen terug.

Gadgets19.07.2024

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Verder lezen over Smartphone

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

OPPO brengt zijn vlaggenschip Find X8 Pro uit in Nederland. Het toestel werd recent in China aangekondigd en krijgt nu een Europese release.

Mobile21.11.2024

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4