26.01.2024
Mobile

​Je kunt straks apps sideloaden op je iPhone: dit betekent het

By: Laura Jenny

BlogMobile

Apple staat bekend om zijn redelijk dichtgetimmerde ecosysteem, maar nu moet het toch met de billen bloot: het moet sideloading mogelijk maken. Bij het sideloaden van apps is het mogelijk om naast de App Store een app als los bestandje te downloaden en te installeren. Het moet van de EU, maar Apple is er geen fan van.

Apple App Store

Apple zegt er onder andere geen voorstander van te zijn omdat het niet veilig zou zijn: als een app in de App Store staat, dan is hij door een hele wasstraat geweest van checks op betrouwbaarheid en virussen. Dat mist als je een app los downloadt. Het sideloaden moet echter worden ingevoerd van de EU in het kader van de DMA, de digital markets act. Apple staat het dan ook alleen toe in Europa.

Het is een grote verandering voor Apple, dat heel erg bouwt op zijn eigen macht. Het duldt ook maar een appwinkel op zijn toestellen en dat is zijn App Store. Nu moet het die macht uit handen geven. Apple noemt het ‘alternatieve appmarktplaatsen’, de andere appwinkels die straks ook kunnen worden gedownload. Je zet zo’n marktplaats eerst op je iPhone, waarbij ze wel door de wasstraat van Apple moeten zijn gegaan, en als je die eenmaal hebt geïnstalleerd, dan krijgt die marktplaats toegang om apps op je telefoon te downloaden. Je kunt via zo’n marktplaats dan dus een app downloaden die tegen de regels is van de App Store. Het lijkt erop dat echt sideloaden, dus een los appbestand downloaden, nog niet kan.

Minder macht in de EU

Wat het helpt is de ontwikkelaars, die niet meer afhankelijk zijn van de appwinkel van Apple zelf en daardoor waarschijnlijk de enorme bedragen die Apple vraagt voor het in de App Store mogen staan niet hoeven te betalen. Ook hoeven ze aankopen die in de app worden gedaan niet meer voor eenderde aan Apple af te dragen, als dat inderdaad is hoe het gaat werken. Wel zijn er wat haken en ogen aan, Apple moet een app wel een keer hebben gezien en nog steeds is het zo dat die marktplaatsen wel een malwarescan moeten krijgen.

In ieder geval kan het Apple enorm veel geld gaan schelen, terwijl het tegelijkertijd ook appmakers geld kan opleveren. En misschien zelfs appgebruikers: immers is bijvoorbeeld een abonnement op X ook goedkoper als je het in de browser neemt, dan wanneer je het in de App Store aanschaft. Bovendien zou de commissie op apps in de App Store ook minder worden: dat wordt 17 procent in plaats van 30 procent. Kleinere apps zijn zelfs maar 10 procent kwijt straks. Wel kost het 3 procent als apps het betaalsysteem van Apple willen gebruiken. En zijn er wat extra vergoedingen die appmakers moeten betalen per jaarlijkse appinstallaties: maar dat geldt maar voor 1 procent van de apps.

Sideloaden

In ieder geval zijn veel appmakers heel blij met deze nieuwe wereld die straks in Europa bestaat. Spotify kwam al met heugelijk nieuws over nieuwe mogelijkheden en ook Epic Games is helemaal wakker en brengt waarschijnlijk Fortnite terug op iOS. Spotify en Epic Games hebben beide in het verleden rechtszaken tegen Apple aangespannen om zijn enorme macht met betrekking tot de App Store en dan vooral betalingen.

Het is ook wel apart: als je een app downloadt uit de App Store, dan gaat een flink deel van het geld voor alles wat je koopt in die app, dus abonnementen maar ook bijvoorbeeld digitale producten, naar Apple. Apple heeft daar niets voor hoeven doen, alleen de app in de App Store zetten (en natuurlijk die checks doen). Appmakers zijn het daar niet mee eens en de EU maakt het nu mogelijk om daar iets aan te doen.

Share this post