Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Officieel was Apple’s besluit, twee jaar geleden, om niet meer standaard een lader en oortjes in de doos van een nieuwe iPhone te stoppen ingegeven door het streven naar een meer duurzame wereld. In de praktijk, dat zal niemand verbazen, legt het Apple echter geen windeieren. Dat is althans wat de Britse marktonderzoeker CCS Insight becijferd heeft.
Kostenbesparing op twee vlakken
Ten eerste werd het niet meer meeleveren van een lader en de oortjes niet gecompenseerd door een lagere aanschafprijs voor de iPhone. Met andere woorden, de marge op de smartphones ging omhoog: minder kosten en toch dezelfde omzet.
Die besparing zat hem overigens niet alleen in de kosten voor de oortjes en laders zelf. Ook de vervoerskosten konden flink omlaag gebracht worden omdat door de kleinere verpakkingen – de oortjes en laders namen relatief veel ruimte in beslag – kunnen nu op elk pallet 70 procent meer toestellen vervoerd worden dan voorheen.
6 miljard extra in de pocket
Analisten hebben berekend dat Apple sinds het besluit in 2020 ongeveer 32 euro op elke iPhone bespaart. Meer ‘over houdt’ dus. Daarbij is gerekend met de productiekosten van de oortjes en laders, niet de consumentenprijs.
Als je dan weet dat Apple sinds het stoppen met het leveren van oortjes en laders inmiddels al zo’n 190 miljoen iPhones verkocht heeft, dan is het rekensommetje snel gemaakt. Het leverde de Amerikaanse smartphone fabrikant een besparing van 6,08 miljard euro op. Geld dat ze in hun eigen zak konden steken. Daarnaast heeft Apple volgens de analisten in dezelfde periode nog eens zo’n 270 miljoen euro verdiend met de verkoop van (vervangende) accessoires die niet meer standaard meegeleverd worden.
Apple houdt vast aan duurzaamheid
Apple denkt daar zelf uiteraard anders over. De fabrikant doet ten eerste zelden nog uitspraken over de exacte verkoopcijfers van iPhones en andere producten. In een statement tegenover de Britse Daily Mail hamerde Apple nogmaals dat het bedrijf vooral begaan is met het milieu en het duurzamer maken van de (gadget)wereld. Tsja, dat ze daar dan meteen ook een paar miljard door kunnen besparen, is waarschijnlijk een ‘happy accident’.
“Bij Apple zijn we voortdurend aan het innoveren om resources te sparen en de planeet die we allemaal delen te beschermen. We zijn al CO2-neutraal voor onze eigen activiteiten en we hebben ons een ambitieus doel gesteld om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn voor onze hele toeleveringsketen en productgebruik – zodat elk verkocht Apple-apparaat netto nul CO2-uitstoot heeft. Een van de stappen op ons pad is het verminderen van het materiaalgebruik in onze producten en verpakkingen. Deze belangrijke stap heeft de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton verminderd – wat overeenkomt met het verwijderen van 500.000 auto’s per jaar – en anderen volgen ons voorbeeld.”
Verder lezen over Apple
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Entertainment24.10.2024
Seizoen 2 van Severance belooft heel vreemd te worden
Mobile17.10.2024
Bedrijven zien er professioneler uit op je iPhone
Entertainment15.10.2024
Populaire sci-fi-drama Silo heeft een nieuwe trailer
Gadgets15.10.2024
Apple’s nieuwe iPad mini heeft ondersteuning voor Apple Intelligence
Mobile14.10.2024
Zo kun je straks je Apple iCloud-mailadres veranderen
Verder lezen over Duurzaam
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024