Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Het hing al geruime tijd in de lucht, maar nu is het definitief. De Nederlandse overheid heeft besloten dat Huawei geen zogenoemde core netwerkapparatuur mag gaan leveren voor de Nederlandse 5G-netwerken. Tegenover het FD kon Huawei niet anders doen dan in onomwonden woorden bevestigen dat de rol van de Chinese fabrikant op het gebied van 5G-netwerken in ons land voor een deel uitgespeeld is. “Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur meer”, aldus een woordvoerder tegenover het FD.
Geen core netwerkapparatuur, wél antennes
Voor een deel uitgespeeld dus… Want het niet meer mogen leveren van apparatuur voor de 5G core netweken betekent niet dat Huawei helemaal geen rol meer speelt. Voor de iets minder kritische, qua veiligheid en spionage, delen van de mobiele netwerken, zoals de antenne-installaties, mag nog wel Huawei apparatuur gebruikt worden.
Over wat de beperkingen die door de overheid aan KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo opgelegd zijn precies in houden, worden geen verdere details verstrekt. Die richtlijn is tot staatsgeheim gebombardeerd. Dit betekent niet alleen dat de providers er niets over mogen loslaten, maar ook dat Huawei niet weet welke eisen de overheid nu exact stelt. Behalve dan dat de telecomproviders geen core netwerkapparatuur meer bij de Chinezen koopt.
Aangezien het er al sinds medio 2019 naar uit zag dat het uiteindelijk tot een (deel)verbod op het gebruik van Chinese mobiele netwerkapparatuur zou komen, besloot KPN eerder al om voor de core netwerkapparatuur geen zaken meer te doen met Huawei. Vodafone heeft al vele jaren een relatie met leverancier Ericsson en maakt daarom nauwelijks gebruik van apparatuur van Huawei.
De gevolgen lijken het grootst voor T-Mobile. Die provider maakt voor grote delen van haar mobiele netwerk al jaren gebruik van apparatuur van Huawei. Ho groot de (financiële) gevolgen van het verbod dat nu definitief geldt voor de magenta provider zijn, daarover wil de provider tegenover het FD niets zeggen.
Goed en goedkoop
De reden dat Huawei, maar ook andere Chinese fabrikanten (ZTE bijvoorbeeld), zo succesvol zijn op de markt voor mobiele netwerkapparatuur, heeft alles te maken met de technologische mogelijkheden en prijs. Simpel gezegd is de apparatuur van deze fabrikanten minimaal net zo goed, en soms zelfs beter, dan die van concurrenten als Ericsson. Daarbovenop komt dat de Chinese apparatuur ook nog eens (fors) goedkoper is.
De reden voor de technologische voorsprong werd mij eind 2019 haarfijn uitgelegd door de CEO van ZTE. Dat had volgens hem vooral te maken met het feit dat in China veel meer technische bollebozen opgeleid worden dan bijvoorbeeld in de VS of Europa. Waarom? Omdat technische vooruitgang en dominantie gestimuleerd wordt vanuit te overheid. Maar ook omdat er simpelweg veel meer Chinezen zijn. “Je vangt meer vissen als er in de vijver meer vissen rondzwemmen”, zei hij letterlijk.
Ook spionage zónder Chinese apparatuur
Huawei wordt, samen met enkele conculega’s uit dat land, er al jaren van beticht dat het samenwerkt met de Chinese overheid en in opdracht zelf spioneert of Chinese veiligheidsdiensten voor spionagedoeleinden toegang verschaft tot de haar apparatuur in buitenlandse mobiele netwerken. Huawei en China ontkennen dat keer op keer, maar dat er een link is tussen grote Chinese bedrijven en de Chinese overheid is wel gebleken. Dat is nu eenmaal zoals het in (communistische) dictaturen werkt.
Overigens betekent het weren van Chinese netwerkapparatuur niet dat daarmee ook het risico op spionage verdwijnt. Het is een illusie om te denken dat overheidsdiensten die dat willen, via de apparatuur van Ericsson of andere westerse fabrikanten NIET op die mobiele netwerken kunnen inbreken. Je moet je dus eigenlijk alleen afvragen wie je liever laat rondsnuffelen, de Chinese geheime dienst, of die van Nederland, Zweden, Amerika of een andere ‘westerse bondgenoot’.
Verder lezen over 5G
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Technology03.05.2024
Er is nog geen 6G, maar Japan heeft het wel al gebruikt
Mobile22.01.2024
Vodafone, test nieuwe 5G-technologie voor snellere uploads
Mobile28.12.2023
Waarom worden nog steeds antistralingsstickers verkocht?
Is na 30 jaar nog steeds niet duidelijk dat die niet werken?Mobile22.12.2023
Vier jaar later dan gepland kan het ‘echte’ 5G eindelijk los in Nederland
De 3.5GHz band is vanaf augustus 2024 beschikbaarMobile14.12.2023
5 redenen om voor een zakelijk sim only-abonnement te kiezen
Mobile12.12.2023
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?
Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebbenMobile05.12.2023
Apple werkt al aan 6G
De fabrikant zoekt een techneut die daarbij kan helpenVerder lezen over Huawei
Tech in Asia15.11.2024
Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Gadgets13.10.2024
Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch
Gadgets23.09.2024
Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile03.09.2024
Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment
Mobile20.08.2024
Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm
Tech in Asia25.07.2024