Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Huawei was een aantal jaar geleden nog zo’n Chinees merk waar insiders wel van gehoord hadden, maar die bij het grote publiek nog lang niet het cachet had van een Apple of Samsung. Hoe anders is dat nu. Het merk is met dank aan hele toffe nieuwe toestellen als de P20 Pro bezig aan een opmars die niet meer te stuiten lijkt. Huawei is inmiddels de tweede grootste smartphonefabrikant ter wereld en het bedrijf wil meer: CEO Richard Yu heeft heeft de ambitie uitgesproken dat Huawei aan het einde van volgend jaar de grootste smartphonemaker ter wereld is.
Dat lijkt waanzin, maar zo gek is dat niet. Huawei is van plan om 200 miljoen smartphones te gaan verkopen dit jaar. In juli hadden ze de 100 miljoen al gehaald, dus de kans is groot dat dit gaat lukken. De P20 alleen al heeft tot nu toe tien miljoen stuks verkocht sinds de lancering in maart. Opvallend is ook hoe hard het merk in Europa groeit: wereldwijd is de groei 80 procent, maar in Europa is het inmiddels het dubbele.
De Kirin 980: op dit moment de beste mobiele chip
Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in alle aspecten van ons leven en technologie. Huawei CEO Richard Yu legde tijdens zijn keynote speech op de IFA uit dat het bedrijf voor wil lopen in deze ontwikkeling. Het belangrijkste wapen in die strijd op dit moment wordt de eigen Kirin 980 chipset. Yu is er terecht trots op. De chip is met het 7 nanometer-proces gefabriceerd, wat uniek is voor een mobiel apparaat en er voor zorgt dat er 6,9 miljard transistors in de minieme chip zitten. Huawei heeft daar 36 maanden aan gewerkt met meer dan 1000 engineers die meer dan 5000 prototypes hebben gebouwd. Uiteindelijk betekent het dat de chip een derde minder energie verbruikt en toch twintig procent meer power heeft.
De chip is geclusterd, wat betekent dat er twee grote processoren in zitten voor het zware werk, twee gemiddelde voor de lange termijn en vier kleintjes die heel energie-efficiënt dingen kunnen doen zoals bijvoorbeeld muziek draaien. Voor hardcore gaming worden alle processoren tegelijk gebruikt. De 980 werd in de presentaties tegen de recente high-end Android chip Snapdragon 845 afgezet en op alle fronten weet Huawei’s nieuwe chip het te winnen. Meer bandbreedte, minder vertraging bij het lanceren van apps, het houdt niet op. Daarnaast moet een verbeterd intern modem er voor zorgen dat de dataverbinding juist op lastige plekken (zoals de metro of in een snel rijdende trein) ook overeind blijft. Ook de GPS krijgt ook een upgrade, met twee frequenties voor een betere positionering. Dat kan zorgen voor betere AR-ervaringen doordat de software heel precies kan bepalen waar je staat en als bonus weet je Uber-chauffeur óók precies waar je bent.
Extra power betekent meer AI
Fantastische specificaties zijn mooi, maar die doen op zichzelf niets om een telefoon beter te maken. Daarom heeft Huawei ook geïnvesteerd in AI om het gebruik van hun telefoons zowel zichtbaar als onzichtbaar beter te maken. Een voorbeeld daarvan is op AI gebaseerd energie- en processor-beheer. Met de traditionele manier van dat beheer ben je eigenlijk altijd te laat. Op piekmomenten wordt er net niet genoeg geleverd zodat het apparaat langzamer wordt en in dalen wordt er energie verspild.
De inzet van AI zorgt dat dit veel minder zal voorkomen. Dan gaat je telefoon langer mee omdat er geen energie verspild wordt, maar vooral applicaties zoals games presteren dan ook beter. Het zorgt er ook voor dat je smartphone weet wat je veel doet en kan zorgen dat de juiste processorcores ‘in de aanslag’ staan om eventuele pieken op te vangen.
Ook bij het maken en beheren van foto’s en video’s gaat die AI helpen. Niet alleen zorgt een dubbele signaalprocessor er voor dat foto’s sneller gemaakt kunnen maken, maar ook het herkennen van mensen in foto’s, het uitknippen van objecten of personen en het ordenen van foto’s op basis van wat er in staat gaat een stuk sneller en met meer detail. Het is volgens Yu zelfs mogelijk om real-time video te bekijken én aan te passen. De vooruitgang ten opzichte van die Snapdragon 845 spreekt boekdelen: 134 procent sneller met slechts 12 procent van de energie verbruikt. Juist die energiebesparingen gaan er voor zorgen dat Huawei Ai kan toevoegen aan onze smartphones zonder in te boeten op batterijduur.
Mate 20 (lite)
In de en passant aangekondigde nieuwe Mate 20 smartphone (die mid oktober op de Nederlandse markt komt) zitten ook een aantal AI-toepassingen die je ervaring met je telefoon beter gaan maken, in elk geval als je veel belt. Het toestel kan bijvoorbeeld een telefoongesprek dat vanwege signaalstoring – bijvoorbeeld als je in een lift stapt – dreigt weg te vallen op pauze zetten. Dan wordt de verbinding hersteld en kan het gesprek voortgezet worden. Ook geluidskwaliteit wordt slim verbeterd, onder andere door automatisch aanspringende noise cancelling of juist het opkrikken van de microfoon in het toestel als er gefluisterd moet worden door een spreker.
De Mate 20 wordt het eerste toestel van Huawei dat de Kirin 980 chip gebruikt, maar om ons alvast op te warmen werd er op de beurs ook al een klein broertje van aangekondigd: de Mate 20 lite. Die draait op de iets minder krachtige 710-chip maar heeft bijvoorbeeld de verbeterde bel-ervaring wel al er in zitten. Ook heeft het toestel een forse (3750 mAH) batterij, een prima camera én plek voor twee sims, wat het heel geschikt maakt voor zakelijke gebruikers die wat er ook gebeurt het einde van de dag willen halen met hun toestel. Vanaf 10 september is die te koop voor een hele schappelijke 400 euro.
AI Cube, locator en nieuwe kleuren voor de P20
Er waren nog een aantal aankondigingen die in de keynote gedaan werden, maar helaas zijn al deze producten en varianten (nog) niet voor de Nederlandse markt bestemd. De voornaamste was de AI Cube. Dat is Huawei’s antwoord op de HomePod, Google Home en Amazon Echo, maar dan met een twist.
De AI Cube ziet er op het eerste gezicht uit als alle andere slimme speakers, met een aantal microfoons om je vanuit elke positie te kunnen verstaan en een aantal speakers om muziek zo goed mogelijk te laten klinken, maar het grootste verschil is dat de Cube tegelijkertijd ook een 802.11AC WiFi router is. De Cube werkt in eerste instantie met Alexa, Amazon’s slimme assistent. Dat verklaart meteen waarom het apparaat nog niet in de planning staat voor de Nederlandse markt, want Amazon’s slimme assistent is maar half beschikbaar in ons land.
Er is echter hoop: de techneuten die tijdens een pre-briefing mochten vertellen over de apparaten wisten ons ook te vertellen dat het op termijn mogelijk gaat zijn om de AI Cube (die er dus raar genoeg helemaal niet als een vierkant uitziet, maar dat terzijde) met andere slimme assistenten zoals Google Assistant te laten werken. Daarnaast is vooral het netwerk-element interessant, want er werd ons ook bevestigd dat de AI Cube geschikt gaat zijn voor mesh netwerken. Details bleven helaas uit, maar een scenario waarin je verschillende speakers hebt met een slimme assistent er in die ook nog eens allemaal je WiFi-netwerk optimaliseren klinkt erg aanlokkelijk.
De Huawei Locator was ook apart. Het is een tracker ter grootte van een doosje lucifers die je kunt gebruiken om objecten wereldwijd te kunnen vinden. Om dat mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van Global Roaming netwerktechnologie die alle commerciële frequenties ter wereld ondersteunt. Daarbij is het apparaat IP68 (dus een half uur onderwater) gecertificeerd en kan het met een volle batterij 15 dagen tot op 5 meter getrackt worden. Er zit een SOS knop op en je kunt een Geofence instellen tot 2 kilometer om te zien of iets of iemand buiten dat gebied gaat. Dat maakt het een prima manier om bagage, kinderen of zelfs huisdieren terug te kunnen vinden.
Als laatste maakte Yu ook nog bekend dat er nieuwe kleuren en finishes komen voor de P20-reeks. De kleuren heten Morpho Aurora en Mother of Pearl, beide met de gradiënt er in die je moet zien om ‘m te kunnen waarderen. Beide zijn zeer smaakvol en het is wel verfrissend om een kleur te hebben die je opvalt al je voor de tiende, honderdste of zelfs duizendste keer naar je telefoon kijkt. Een andere variant op de finish is de leren look. De P20 krijgt ook twee varianten van het (echte) leer op de achterkant. Het voelde bij een hands-on in elk geval heerlijk aan, en als er mensen zijn die eens wat anders willen dan glas aan de achterkant van hun telefoon en niet van hoesjes houden is dit een hele leuke oplossing. Jammer dat we ze in Nederland niet gaan krijgen.
Veel nieuws dus, maar uiteindelijk is de Kirin 920 de sleutel tot Huawei’s nieuwe strategie: het omarmen van kunstmatige intelligentie als drijver van toekomstig succes. Verwacht veel meer van Huawei in dat opzicht in de komende maanden, zeker naarmate we dichterbij de lancering van de Mate 20 gaan komen.
Verder lezen over Huawei
Tech in Asia15.11.2024
Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Gadgets13.10.2024
Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch
Gadgets23.09.2024
Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile03.09.2024
Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment
Mobile20.08.2024
Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm
Tech in Asia25.07.2024
Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Video13.11.2024
YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen
Verder lezen over Mobiele telefoon
Mobile18.11.2024
Last van ongewenste telefoontjes? Deze computer-oma pest terug
Mobile19.02.2024
Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman
Gaming18.01.2024
Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Mobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantMobile04.04.2023
Het mobieltje ziet Abraham
Gaming22.03.2023
Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben
Mobile27.02.2023