Mobile16.11.2021

Huawei overweegt licentietruc om Amerikaans handelsverbod te omzeilen


Huawei worstelt al enkele jaren met het door de Amerikaanse overheid, destijds onder leiding van toenmalig president Trump, verbod om hard- en software van Amerikaanse leveranciers te mogen gebruiken. Het meest in het oog springende gevolg van dat verbod is het verdwijnen van de Huawei Android smartphones, en daarmee ook het leeuwendeel van het marktaandeel. Enkele jaren geleden was het Chinese merk hard op weg om de nummer 1 smartphone leverancier van de wereld te worden. Inmiddels komt het merk nauwelijks nog op verkooplijsten voor.

Huawei smartphones onder licentie

Als we de berichtgeving van Bloomberg mogen geloven, dan werkt Huawei aan een ‘workaround’ die ervoor moet zorgen dat de fabrikant via een omweg weer hard- en software van Amerikaanse leveranciers kan kopen. Het idee, zo melden enkele bronnen, is om productdesigns onder licentie onder te brengen bij een bedrijfsonderdeel, Xnova genaamd, van het Chinese staatsbedrijf China Postal and Telecommunications Appliances Co.

Dat bedrijf staat niet op de Amerikaanse zwarte lijst van Chinese bedrijven waar geen handel mee gedreven mag worden en mag dus Amerikaanse technologie componenten kopen. Xnova heeft overigens al een link met Huawei. Het bedrijf verkoopt Nova smartphones waarop het Huawei merk prijkt.

Huawei smartphones worden sinds het Amerikaanse handelsverbod nauwelijks nog verkocht.
Huawei smartphones worden sinds het Amerikaanse handelsverbod nauwelijks nog verkocht.

Honor eerder al verkocht

Vorig jaar verkocht Huawei de Honor smartphone tak al aan een ander Chinees bedrijf, dat ook niet op de Amerikaanse zwarte lijst staat, zodat producten van dat merk ook geen last meer hebben van het handelsverbod.

Volgens de bronnen van Bloomberg, die verder anoniem wensen te blijven, zijn techneuten van Huawei al begonnen met het opnieuw ontwerpen van sommige smartphones zodat die straks ook weer uitgerust kunnen worden met chips van Qualcomm of MediaTek. De fabrikant verwacht dat met deze ‘workaround’ volgend jaar weer zo’n 30 miljoen smartphones over de toonbanken zullen gaan. Ter vergelijk, vóór het Amerikaanse handelsverbod verkocht Huawei wereldwijd meer dan 200 miljoen smartphones per jaar. Huawei zelf wilde niet reageren op de geruchten.

Op zich zou deze ‘licentietruc’ geen gekke oplossing zijn. Toen het handelsverbod definitief beklonken werd, besloot Huawei om het probleem op te lossen door de ontwikkeling van eigen hard-en software. In de prakrijk is echter gebleken dat het overgrote deel van de smartphone kopers niet te porren was om een Huawei smartphone zonder Android en Google services te kopen. Het gemis van (veel) standaard apps, is voor velen een te grote drempel gebleken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Huawei

Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen

Digitale inclusie betekent dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving. Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot digitale apparaten en internet, beschikt over de nodige digitale vaardigheden en ondersteuning krijgt om effectief gebruik te maken van digitale diensten. Het doel is om te voorkomen dat mensen worden buitengesloten in een steeds digitaler wordende wereld

Tech in Asia15.11.2024

Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch

Huawei presenteerde vorige maand vanuit Barcelona een vernieuwde line-up aan smartwatches en andere devices. Het vlaggenschip, zeker voor de Europese markt, is de Huawei Watch GT5 Pro. Een premium smartwatch die opvalt door zijn stijlvolle ontwerp en robuuste functionaliteit.

Gadgets13.10.2024

Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch

Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona

Huawei heeft vorige week de nieuwe Watch GT 5 serie geïntroduceerd tijdens een launch event in Barcelona. Daarnaast kondigde het ook de Huawei Watch D2, Huawei Watch Ultimate Green Edition, en de Huawei MatePad Pro 12.2-inch en Huawei MatePad 12 X tablets aan.

Gadgets23.09.2024

Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

De ceo van het merk, Yu Chengdong, is twee keer gefotografeerd met het toestel. Heel handig: de ene keer opengevouwen en de andere keer dichtgevouwen.

Mobile03.09.2024

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm

Huawei wil de wereld binnenkort verblijden met een telefoon drie twee keer kan vouwen: drie schermen dus. Dit is hoe dat eruitziet.

Mobile20.08.2024

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie

Huawei en Discovery Channel hebben een speciale documentaireserie gemaakt over de toepassingen van moderne technologieën in ons dagelijks leven, getiteld 'Being Digi-Sapiens'. In drie afleveringen reist de Zweedse techblogger, robotica-expert en YouTuber Simone Giertz door vijf Europese landen om te laten zien hoe technologie ons dagelijks leven verandert. Ze maakt digitale innovaties toegankelijk voor een breed publiek, waardoor deze vooruitgang herkenbaar wordt.

Tech in Asia25.07.2024

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie