22.05.2019
Mobile

​Huawei in de problemen

By: Henk de Hooge

BlogMobile

Een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, het Chinese Huawei komt meer en meer in de problemen. De geruchten over vermeende betrokkenheid bij spionage voor de Chinese overheid lijken het bedrijf nu parten te spelen.

De Amerikaanse overheid heeft eerder deze week bedrijven in het land verboden nog langer zaken te doen met Huawei. Wel heeft de overheid een deel van deze sancties weer met negentig dagen uitgesteld. Deze hebben dan met name betrekking op bestaande netwerken en het onderhoud op smartphones. Tot deze bedrijven behoren o.a. chipfabrikant Intel en nog veel belangrijker Google.

De impact hiervan raakt niet alleen Huawei maar inmiddels ook gebruikers van producten van Huawei en die zijn niet niet alleen in de VS te vinden. Ook Europese bedrijven nemen het advies over. In Nederland heeft o.a. chipfabrikant NXP voorlopig aangegeven dat ook zij hun handel opschorten. Voor alle duidelijkheid, Huawei ontkent alle betrokkenheid en geeft nadrukkelijk aan dat hun apparatuur en smartphones wel degelijk veilig zijn om te gebruiken. Aantoonbare bewijzen van spionage zijn er sowieso nog niet, tenminste niet die bekend zijn in de media.

Voor bestaande gebruikers zal er (voorlopig) niets veranderen

De klachten moeten serieus zijn want Google zal niet zomaar een dergelijke beslissing nemen. Huawei is na Samsung de grootste smartphonefabrikant ter wereld en hun toestellen maken gebruik van Android. Google heeft inmiddels maatregelen genomen waardoor Huawei nog slechts beperkt toegang krijgt tot de software. Het betekent o.a. dat er voorlopig geen uitwisseling van nieuwe software plaatsvindt. Als Android-gebruiker schrik je hier misschien van maar vooralsnog hoeft niemand zich hierover zorgen te maken. Voor bestaande gebruikers zal er de komende 90 dagen nog niets veranderen. Huawei heeft inmiddels verzekerd dat zij al hun gebruikers zullen blijven ondersteunen. Dat geldt in ieder geval voor alles wat nu op je smartphone is geïnstalleerd. Voor nieuwe software heeft Huawei nu alleen nog toegang tot de basis-versie van Android, het Android Open Source Project (bekend als AOSP).

Plan B: een eigen besturingssysteem

Huawei lijkt door alle perikelen zeker niet van plan in de toekomst alleen de kaart van Android te willen spelen. Het bedrijf heeft volgens Chinese media laten weten aan een eigen besturingssysteem te werken voor zowel smartphones als laptops. Dit systeem zou mogelijk in het najaar beschikbaar komen in Azië ook al is dit nog niet officieel bevestigd door Huawei zelf. Het alternatieve besturingssysteem is volgens een woordvoerder van Huwei een ‘plan B’ wat alleen zal worden gebruikt als de inzet van Android echt niet meer mogelijk is.

Niemand zit op dit moment echter te wachten op een nieuw dedicated OS alleen geschikt voor Huawei producten. Het zou daarbij de apparatuur van het Chinese bedrijf isoleren van de rest van de markt. Of Huawei moet het aandurven een copycat van Android te ontwikkelen die in staat is om bestaande applicaties te kunnen draaien. Maar zelfs in dat geval is het nog steeds geen gewenste situatie. Er zijn immers al bijna een half miljard Huawei smartphone gebruikers en die nu gebruik maken van Android.

Onwerkelijke situatie voor iedereen

Wat de impact is voor toekomstige gebruikers blijft nog gissen. Google heeft immers de Android-licentie ingetrokken waardoor op nieuwe (toekomstige) toestellen, die nog niet in de winkel liggen, het niet mogelijk is gebruik te van de belangrijkste Google-diensten, waaronder de Play Store, Google, Gmail en YouTube. Huawei zal er echter alles aan doen om dit te voorkomen.

Als de vermeende problemen die er nu zijn niet worden opgelost kan er een onwerkelijke situatie ontstaan als het voor bestaande gebruikers straks niet mogelijk wordt om de nieuwste versie van Android, Android Q, in het najaar te installeren. Dat zou beteken dat heel wat apps een probleem kunnen gaan krijgen. Een situatie die niemand zal willen.

Niemand is gebaad bij een boycot, dat geldt voor iedereen. De vraag is dan ook of de sanctie tegen Huawei een manier is van de Amerikaanse overheid om China onder druk te zetten in de onderlinge handelsstrijd tussen beide landen. Een meeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping staat gepland voor volgende maand. Het is te hopen dat ze er samen dus snel uitkomen.

Share this post