Mobile03.05.2022

Hoe snel wissel jij van smartphone?


Langer gebruik is veel beter voor het milieu

Hoe snel wissel jij van smartphone? Door smartphones 5 jaar lang te gebruiken vermindert de jaarlijkse impact op de opwarming van de aarde met 31%, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Fairphone. De Nederlandse fabrikant van ethische smartphones publiceert vandaag (PDF) een levenscyclusanalyse (LCA) voor Fairphone 4, waarin gedetailleerd wordt beschreven welke impact hun meest recente toestel heeft op het milieu.

Milieu-impact minimaliseren

Het onderzoek, uitgevoerd door het Duitse Fraunhofer IZM, bevestigt de kernboodschap van Fairphone dat smartphones zo lang mogelijk gebruikt moeten worden. Verschillende scenario’s in het onderzoek tonen daarbij aan dat bij een gebruiksduur van vijf jaar van een Fairphone 4 de jaarlijkse CO2-impact van de smartphone met 31% kan worden verminderd ten opzichte van een gebruiksduur van drie jaar.

Bij een zevenjarig gebruik van de smartphone inclusief twee batterijvervangingen daalt de uitstoot per jaar zelfs met 44%. Met de LCA zet Fairphone zich in om een oplossing te vinden om de milieu-impact van Fairphone 4 verder te minimaliseren. Om de onderzochte scenario’s in de praktijk te brengen, biedt Fairphone een verlengde garantie van vijf jaar aan Fairphone 4 gebruikers. Ook garandeert het techbedrijf een software-ondersteuning tot minstens eind 2025.

Graph-01
Graph-01

Compensatie door langer gebruik

Onderzoek naar de LCA toont aan dat het vervangen of repareren van losse onderdelen van smartphones het milieueffect aanzienlijk vermindert. Dit komt doordat het merendeel van de uitstoot en het (bij Fairphone beperkte) verbruik van grondstoffen al tijdens de productie plaatsvindt. Om reparaties aan smartphones te stimuleren in plaats van een nieuwe smartphone aan te schaffen, bestaat Fairphone 4 uit acht modules. Deze losse onderdelen, waaronder de batterij, de camera’s en de oplaadpoort, kunnen gemakkelijk door de gebruikers worden vervangen. Het onderzoek laat zien dat deze vervangingen, met uitzondering van de behuizing, snel voordelen opleveren voor het milieu.

Repareren of vervangen?

Het repareren van de losse modules om ze vervolgens opnieuw te gebruiken biedt volgens het onderzoek echter weinig voordelen ten opzichte van het volledig vervangen van de modules. De uitstoot die namelijk wordt veroorzaakt door de productie van de (nieuwe) reservemodules, de verpakking en de verzending ervan naar gebruiker én reparatiecentrum worden al gecompenseerd vanwege de verlengde levensduur van de gerepareerde smartphone. Om de klimaatimpact te verminderen maakt het dus niet uit of een losse camera wordt gerepareerd of vervangen door een nieuwe camera. Zolang je je smartphone maar niet gelijk inwisselt voor een compleet nieuw exemplaar. Bovendien veroorzaken de extra modules die de modulariteit van de smartphone mogelijk maken nauwelijks extra impact op het milieu. Dit is voor Fairphone een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere Fairphone-modellen.

Meer functionaliteit betekent meer CO2-impact

Met de introductie van Fairphone 4 wordt de totale bijdrage aan klimaatopwarming op 43 kilo CO2-uitstoot geschat. Daarmee stoot het nieuwste model zo’n 4 kilo aan CO2 meer uit dan de Fairphone 3. Dit verschil komt vooral door de toegenomen functionaliteit van het nieuwere model, maar ook door een groter aandeel van verzending per vliegtuig tijdens de pandemie en de chipsetcrisis. Voor het eerst wordt in de LCA ook het effect geanalyseerd van de Fairphone accessoires die verkrijgbaar zijn, waaronder oplaadkabels en -stekkers, draadloze oordopjes, beschermhoesjes en een schroevendraaier.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Verder lezen over Smartphone

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

OPPO brengt zijn vlaggenschip Find X8 Pro uit in Nederland. Het toestel werd recent in China aangekondigd en krijgt nu een Europese release.

Mobile21.11.2024

OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Je wil toch weten hoe lang het nog duurt voordat je telefoon weer helemaal vol is. iPhone zou dat vanaf iOS 18.2 gaan laten zien.

Mobile06.11.2024

iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

De grote jaarlijkse upgrade van Android is verschenen. Eerst voor Google Pixel-telefoons. Dit is er nieuw.

Mobile16.10.2024

Android 15 is nu uit: wat brengt de update?

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Met een dumb phone kun je niet internetten. Er is nu ook een nieuwe modus, want HMD introduceert de digitale detox-modus.

Mobile15.10.2024

Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Er wordt wel eens geschreven dat de politie bijvoorbeeld niet in de telefoon kan komen van een bepaalde crimineel. Moet iemand dat toelaten?

Mobile07.10.2024

Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4

Technologiemerk OnePlus heeft een creatieve video gepubliceerd waarin een opnieuw geïnterpreteerd Justitiepaleis in Brussel wordt getoond. OnePlus heeft een eigentijds perspectief op het imposante monumentale pand, dat al 40 jaar in de steigers staat.

Tech in Asia03.10.2024

Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4