Een bloedrode maan werpt langgerekte schaduwen over de lege parkeerplaats langs de uitgestorven snelweg. Je was onderweg naar een Halloweenfeestje ergens op de Veluwe, maar te oordelen aan de witte stoom die met een sissend geluid onder de motorkap vandaan komt, gaat de avond iets anders verlopen dan je had verwacht. Daar sta je dan, in je mooie zombiekostuum waar je de avond daarvoor urenlang aan geknutseld had. Je pakt je telefoon om de wegenwacht te bellen, maar tot je grote ergernis heb je A) geen bereik, B) een lege batterij of C) je beltegoed opgebruikt! Juist op dat moment rolt er een oude, zwarte Cadillac bijna geruisloos de parkeerplaats op. Misschien heeft de bestuurder koelvloeistof bij zich, denk je nog even hoopvol. Maar dan komt de auto op twintig meter afstand tot stilstand en dooft zijn lichten. Je wacht tot de bestuurder naar buiten komt, maar er gebeurt niets. Hij staat daar maar, zwart en dreigend in het donker… “Hallo?” roep je, terwijl je de bestuurder probeert te ontwaren. Dan zwaait het portier open en er verschijnt een lange, magere figuur, gehuld in een zwart gewaad met een kap die zijn gezicht verbergt. Het blad van zijn zeis glanst kil in het maanlicht.
Time out! Je kunt dit horrorscenario voorkomen door de volgende telefoontips van Robin Mobile ter harte te nemen.
Kies een provider met een goed netwerk
In Nederland maken alle mobiele aanbieders uiteindelijk gebruik van de netwerken van drie providers, namelijk T-Mobile, KPN en Vodafone. Voor het belverkeer maken KPN en Vodafone gebruik van een GSM 900 netwerk. GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile maakt daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo’n 1800 Mhz. Netwerken met een lagere frequentie hebben over het algemeen een groter en meer doordringend bereik dan de GSM 1800 netwerken. Hierdoor is de ontvangst van aanbieders op het KPN of Vodafone netwerk over het algemeen beter. Deze netwerken hebben voor een goede dekking minder masten nodig, wat de verschillen in dekking verklaart in bosrijke gebieden zoals de Veluwe, waar niet overal masten mogen worden geplaatst.
Wees zuinig met je batterij
Teveel dag over aan het eind van je batterij? Je kunt veel doen om de levensduur van de accu van je telefoon te verlengen. Laad je telefoon bijvoorbeeld iedere dag op, ook al is het niet nodig (smartphone batterijen hebben geen geheugen). Gebruik nooit de oplader in je auto, tenzij het een noodgeval is. En wil je de oplader in je auto tóch gebruiken, haal je telefoon er dan even uit als je je auto start, want pieken in het voltage kunnen de batterij beschadigen. Gebruik je telefoon nooit als hij aan het opladen is, want door de hitte kan de accu kapot gaan. Haal je telefoon van de oplader zodra hij vol is en laat hem nooit langer dan twaalf uur achter elkaar aan de oplader zitten.
Sluit een alles onbeperkt abonnement af
Hou je van verrassingen? Dan is het een goed idee om een bundel met beperkingen af te nemen bij je mobiele aanbieder. Wie weet ontvang je dan aan het eind van de maand wel een gepeperde telefoonrekening omdat je weer buiten je bundel bent gegaan. Als het een beetje meezit, kun je die onverwachte rekening niet betalen en wordt je telefoonabonnement afgesloten. Hoera! Voor wie niet van verrassingen houdt: zoek een mobiele aanbieder die voor een vast bedrag per maand onbeperkt gebruik van belminuten, sms’jes en mb’s aanbiedt. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en kom je nooit voor verrassingen te staan.
Terug naar ons horrorverhaal
Dit is creepy, denk je. Jij en de figuur met de zeis staan een paar seconden, die uren lijken, stilzwijgend tegenover elkaar. “Ook onderweg naar een Halloweenfeestje?” probeer je. Geen reactie. Dan komt de figuur in beweging. Het blad van de zeis schuurt met een misselijkmakend geluid over het asfalt van de parkeerplaats, bij iedere stap die hij zet. Tergend langzaam komt hij jouw kant op. Je begint nu toch echt bang te worden en zou zelf wel een slokje koelvloeistof kunnen gebruiken. Je gaat snel in je auto zitten en doet de deuren op slot. Het geluid van de zeis komt akelig dichtbij. Dan verschijnt de engerd voor het raampje aan de passagierszijde en buigt zich voorover. Je gilt. Langzaam trekt hij de kap van zijn hoofd. Een blonde bos krullen springt tevoorschijn en een rood aangelopen vrouwengezicht lacht je toe. Je haalt opgelucht adem en opent het portier.
“Hoe vind je mijn outfit?” lacht je beste vriendin. “Compleet met lijkwagen. Vet, hè? Ik zag je rijden en dacht dat je misschien een lift nodig had. Was je bang? Haha, sukkel.”
Idioot, denk je. Maar je was nog nooit zo blij haar te zien.