14.12.2016
Mobile

Gerucht: WhatsApp test functie om berichten in te trekken

By: Patrick Smeets

BlogMobile

Oh, dat wordt nog leuk. WhatsApp is bezig met het testen van een functie om berichten die via de dienst verstuurd zijn na het verzenden alsnog in te trekken. Dat kwam naar buiten via Twitter-account WABetaInfo, die op de een of andere manier toegang heeft tot de bèta-versies van WhatsApp. Doordat de informatie niet officieel is weten we niet zeker hoe het allemaal gaat werken en wanneer we deze functionaliteit kunnen verwachten.

In eerste instantie moeten we dit dus ook als gerucht behandelen, want of het uiteindelijk uitrolt naar ons gebruikers zoals het nu werkt, is helemaal niet zeker.

Heb het niet gezien

De functie, zoals ‘ie nu in de beta zit, laat het toe om berichten te annuleren op elk moment, zelfs als ze al gelezen zijn. Sterker nog: als daar plaatjes of video’s bij zaten worden die ook op de telefoon van de ontvanger verwijderd. Wel blijft er een notificatie achter voor de ontvanger dat het bericht verwijderd is. Dat betekent dus niet dat je iemand kunt aanspreken en daarna net kunt doen of dat niet zo is.

Is ook beter, want het zal voor WhatsApp moeilijk worden om zeker te weten of een bericht gelezen is. Als iemand notificaties op zijn telefoon heeft aanstaan kun je elk ontvangen bericht via WhatsApp gewoon lezen, terwijl de app geen vinkje terugstuurt naar de ontvanger dat dit gebeurd is.

Tot nu toe is de functie dus alleen in de iOS-versie van de beta gevonden, maar dat is niet zo gek: de meeste nieuwe functies van WhatsApp worden via die weg getest en pas later uitgerold voor Android-toestellen.

Wat wilde je zeggen?

Het wordt wel echt een wespennest als deze functie echt beschikbaar wordt, want je kunt je voorstellen wat er gaat gebeuren als mensen die een beetje paranoïde aangelegd zijn zich allemaal in hun hoofd gaan halen als ze zien dat er een bericht was dat er nu niet meer is. Wat is er dan gezegd? Waarom moest dat verwijderd? Was het zo erg? “Waarom heb je X een bericht gestuurd en is dat nu verwijderd? Wat is er aan de hand?” Leg dat allemaal maar eens uit, want we weten dat de verbeelding van mensen vaak een stuk verder gaat dan de realiteit dus het zou zomaar kunnen dat deze functie meer problemen veroorzaakt dan ze oplost…

[Afbeelding © Kaspars Grinvalds – Fotolia]

Share this post