20.08.2023
Mobile

​Geocaching: 5 tips voor beginners

By: Laura Jenny

BlogMobile

Dit weekend staat wereldwijd in het teken van geocaching: een hobby die heel ingewikkeld klinkt, maar heel eenvoudig in elkaar zit. Iedereen die wel eens buiten komt, kan er iets mee doen. We geven 5 tips voor beginners die misschien ook wel eens op een geocache-avontuur willen gaan.

Tip 1: het is maar een app

Geocaching (wat je uitspreekt als djie-o-kesjing) werkt via je gps-ontvanger en satellieten. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het is gewoon een kwestie van een app downloaden op je telefoon. Die gps-ontvanger zit gewoon in je telefoon en via de app kun je vervolgens een cache opsporen. Bij cache denk je waarschijnlijk aan iets in je internetbrowser, maar in deze context bedoelt men gewoon een soort schatkisten. Schatkisten die fysiek in de wereld zijn geplaatst.

Tip 2: het maakt een gewone wandeling heel verrassend

Ja, je las het net goed: het idee van geocaching is dat er meerdere mensen van die schatkisten hebben verstopt in de echte wereld, en via de app en wat uitleg word je uitgedaagd om die te vinden. Hiervoor wordt onder andere gebruikgemaakt van de gps op een landkaart in de app om je naar de schat te leiden. Terwijl je met de hond loopt, in het bos gaat wandelen of zelfs een stedentrip doet, kun je via geocache meteen even schatzoeken.

Tip 3: je neemt de schat niet mee

Sommige beheerders van een cache maken er echt iets leuks van: een puzzel, een soort gastenboekje om in te schrijven, enzovoort. Je kunt er heel creatief mee zijn en het is leuk om te zien wanneer enthousiastelingen dat zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen van zo’n geocache kunnen genieten. Het is dan ook niet de bedoeling dat je de schat meeneemt of stukmaakt: gewoon naar kijken, eventueel de puzzel oplossen of iets schrijven en weer net zo goed verstoppen als hoe je het vond. Er zijn trouwens ook caches waar je wel iets uit mag meenemen, maar dan moet je er wel iets voor terugleggen. Dat zal in de omschrijving of de informatie in de cache staan. Als dat niet expliciet benoemd is, dan gewoon laten liggen dus.

Tip 4: Het hoeft niet makkelijk te zijn

Deze tip lijkt een contradictie met de eerste, maar we bedoelen hier dat sommige cache-eigenaren je best wel kunnen laten zoeken. Het is niet een soort Google Maps die je heel direct naar de cache navigeert: er zit zeker wel een zoek-element in. De GPS kan je maar in zoverre laten zien waar de cache ligt: je zal er ook altijd zelf nog wat moeite voor moeten doen. Denk aan omschrijvingen over links van de derde wilg, waarbij je zelf maar moet bedenken of je wel van de juiste kan komt en waar je dan moet zoeken. Ook het fysieke zoeken zelf betekent dat je soms even moet bukken en heel goed op allerlei plekken moet kijken: het wordt je niet altijd zomaar heel makkelijk gemaakt.

Tip 5: Vaak zijn er ook waypoints

Waypoints zijn plekken op de route naar je cache waar je naartoe moet om zo stap voor stap dichterbij de cache te komen. Het zijn een soort haltes van een trein. Bij de ene halte krijg je de informatie die je nodig hebt om bij de tweede halte te komen. Het hoeft dus echt niet allemaal in één keer: je kunt die waypoints handig gebruiken om steeds een stapje dichterbij te komen.

Er zijn meer dan 3 miljoen caches in de wereld verstopt, dus er is werk aan de winkel! Veel plezier met wandelen, puzzelen en zoeken.

Share this post