De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Wanneer je een mobiel abonnement afsluit, dan denk je vast niet aan de gevolgen voor je hypotheek. Toch is het verstandig om vanaf 1 mei daar wél rekening mee te houden. Er gaat vanaf dan namelijk het een en ander veranderen op het gebied van BKR-registratie. Waardoor het afsluiten van een telefoonabonnement gevolgen kan hebben voor de hoogte van je hypotheek.
Wat gaat er dan precies veranderen?
Om te begrijpen wat er veranderen gaat, is het natuurlijk handig om te weten wat een BKR-registratie precies inhoudt. Simpel gezegd, het BKR houdt een overzicht van al jouw leningen (en eventuele betalingsachterstanden) bij. Wil je een (nieuwe) lening afsluiten, dan neemt een geldversterker, zoals een bank, deze informatie mee om te kijken of dit wel verantwoord is. Het kan dus zijn dat op basis hiervan de hoogte van een lening wordt aangepast of zelfs afgewezen.
Door wetswijzigingen die er vanaf 1 mei zijn doorgevoerd, kan het afsluiten van een telefoonabonnement ook meetellen als een lening en dus als een BKR-registratie. Hoe zit dat dan precies?
Bij veel telefoonabonnementen ‘krijg’ je een smartphone. Handig natuurlijk. Je hebt dan de nieuwste smartphone, zonder de extra kosten. Alleen is dat laatste niet helemaal waar. De smartphone is namelijk niet gratis, zoals eerder vaak gedacht werd, maar zit inbegrepen bij de kosten van het abonnement. Naast de kosten voor internet, bellen en sms’en, betaal je dus maandelijks ook bedrag voor je smartphone.
Eigenlijk koop je dus een smartphone op afbetaling. Vanaf 1 mei wordt dit als een lening gezien. Gelukkig geldt dat niet voor alle telefoonabonnementen. Alleen wanneer de kosten van de smartphone hoger zijn dan 250 euro. Is dit het geval, dan is de telefoonprovider zelfs verplicht om te toetsen of jij de maandelijkse lasten wel aankan.
Liever geen BKR-registratie? Dit zijn de uitzonderingen
Wil je (binnenkort) graag een huis kopen, dan is het dus verstandig om rekening te houden met het afsluiten van een telefoonabonnement. Want zelfs als je de lening afbetaald hebt, dan ben je er namelijk nog niet vanaf. Pas na 5! jaar wordt een BKR-registratie namelijk verwijderd.
Wil je geen BKR-registratie? Dan zijn er gelukkig een paar uitzonderingen:
- De meest voor de hand liggende is om voor een mobiel te kiezen waarbij de lening onder de 250 euro blijft. Dat betekent vaak wel dat je niet voor de nieuwste telefoon kunt kiezen.
- Sluit een sim-only abonnement af. Je betaalt dan alleen de kosten voor bellen, sms’en en interneten, en dus niet voor een mobiele telefoon.
- Je kunt er ook voor kiezen om de telefoon gelijk af te betalen.
- Bij sommige providers is het ook mogelijk om alleen het bedrag dat boven de 250 euro komt direct af te betalen.
Het nieuwste model, maar geen BKR-registratie? Kies voor refurbished!
Eigenlijk wil je het liefste de nieuwste smartphone bij je abonnement. Alleen dan wel zonder dat dit bij het BKR geregistreerd staat. Een refurbished iPhone biedt dan uitkomst! Omdat je een los toestel koopt, heb je namelijk niets te maken met een BKR-registratie.
Een ruime keuze aan smartphone modellen wordt al refurbished aangeboden. Ook de nieuwere! Wat dacht je bijvoorbeeld van de iPhone 7 of de Samsung Galaxy S7 Edge? Kies je voor refurbished, dan profiteer je natuurlijk gewoon van de duurzaamheid en levensduur van nieuw. Technisch gezien zijn deze toestellen dan ook altijd helemaal in orde. En dat voor een aantrekkelijke prijs én 2 jaar garantie!
Verder lezen over Smartphone
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024