Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Vanmiddag, vanaf 15u00 Nederlandse tijd, gaat Samsung haar nieuwe opvouwbare smartphones aan de wereld tonen. De Koreaanse fabrikant is er binnen vier generaties van deze modellen in geslaagd om in dit segment de absolute wereldmarktleider te worden, met een marktaandeel dat in 2021 de 90 procent benaderde. Getallen waar zelfs Nokia in de jaren 90, en Motorola in de jaren 80, jaloers op zouden zijn geweest. Echter, de prestaties van Samsung hebben wel een twist. Er is geen concurrentie (meer). Tsja, en ben je natuurlijk, met 10 miljoen verkochte Fold’s in 2021, al heel snel de ‘wereldmarktleider’.
Schrikken van de prijs en het fragiele design
Het begon nochtans redelijk voortvarend, de strijd om de beste opvouwbare smartphone. In de winter van 2019 onthulden Samsung en het toen nog grote Huawei binnen enkele dagen na elkaar hun eerste foldable. Samsung noemde hem de Galaxy Fold. Huawei koos voor de Mate X. Helaas mochten beide toestellen, die rondom het MWC in Barcelona gepresenteerd werden, alleen nog op een afstandje bekeken worden. Vasthouden en zelf testen was er nog niet bij. Daarvoor waren de prototypes te fragiel.
De aanwezigen in Barcelona schrokken wel van de prijskaartjes die zowel Samsung als Huawei aan hun opvouwbare smartphones hingen. Die kwamen akelig dichtbij, en overstegen de grens van 2000 euro! De algemene consensus was dat beide fabrikanten de plank daarmee toch wel missloegen. Hoe innovatief en technisch vooruitstrevend opvouwbare schermen op dat moment ook waren. Daarnaast zag nogn niet iederen het nu in van een smartphone met opvouwbaar scherm. Het waren niet veel meer dan hybride ontwerpen die de smartphone en tablet functies combineerden in één apparaat.
Het zou ook nog enkele maanden duren voordat de eerste opvouwbare toestellen in de winkels verschenen. Helaas bleek al snel dat die fragiliteit ook het ‘finished’ product parten speelde. Nog voor de winkellancering moesten met name de vouwmechaniek en het flexibele scherm al en aantal veranderingen ondergaan omdat ze te snel gebreken vertoonden. Al met al geen vlekkeloze start dus.
Galaxy Fold als verkoopargument voor de Galaxy Flip
Inmiddels zijn we drie jaar verder en staat Samsung op het punt de vierde generatie foldables te onthullen. Naast de bekende Galaxy Fold is er ook al enkele jaren een ietwat goedkopere clamshell foldable, de Galaxy Flip. Die heeft, zo blijkt in de markt, wat meer potentie. In de praktijk doet die het, qua verkoop en populariteit, ook beter dan zijn duurdere broer.
Smartphone verkopers spelen daar ook slim op in en gebruiken de Galaxy Fold vaak als verkoopargument voor de Galaxy Flip. ‘Deze is compacter en goedkoper’. Daarmee trekken ze menig klant over de streep. Alles in de marge van de smartphone markt, dat wel. Want 10 miljoen verkochte foldables (van Samsung) is slechts een druppel op de gloeiende plaat van de totale jaarlijkse smartphone verkopen, die nog altijd ver boven de 1 miljard exemplaren ligt.
Concurrentie haakt af, deels gedwongen, deels uit eigen beweging
Het feit dat Samsung ook drie jaar na dato nog altijd geen serieuze ‘opvouwbare concurrentie’ heeft, is ook een teken aan de wand. Ok, de concurent van het eerste uur, Huawei, is door alle boycot-problemen buitenspel gezet en heeft zich noodgedwongen teruggetrokken op de eigen markt (China). LG, die korte tijd ook een soort van opvouwbare smartphone in haar assortiment had, is er uit eigen beweging mee gestopt. En dan hebben we Motorola nog, met een opvouwbare herboren RAZR, maar ook dat toestel wordt, ook vanwege zijn prijskaartje, nauwelijks verkocht.
Tot slot zijn er nog wel een paar Chinese concurrenten, waaronder Oppo en Xiaomi, maar die zijn vrijwel uitsluitend in eigen land te koop. Ow ja, en de Royole Flexpai, maar dat noem ik geen serieuze foldable smartphone. Een veel te dik gedrocht van een device met een inferieur scherm en specs die het alleen moet hebben van zijn vriendelijke prijskaartje.
Nee, vooralsnog is het alleen Samsung dat serieuze pogingen blijft doen om van de opvouwbare smartphone ‘The Next Big Thing’ te maken. Op dit moment komen ze echter nog niet veel verder dan ‘The Next Marginal Thing’. Voor de echte tech-feaks en -geeks. De early adopters.
Een factor die daar zeker aan bijdraagt is het feit dat we met z’n allen steeds minder geld uitgeven aan nieuwe smartphones. Ik roep al langer, en blijf dat ook doen, dat meer dan 450 euro uitgeven voor een nieuw toestel tegenwoordig onzin is.
Verder lezen over Samsung
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Events29.08.2024
Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie
en nu met AI in de spotlightGadgets13.08.2024
Samsung Music Frame review: bijzonder aanwezig
Mobile10.07.2024
Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6
Mobile04.07.2024
Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt
Gadgets13.06.2024
Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen
Gadgets04.06.2024
Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan
Gadgets30.05.2024