Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Fairphone komt deze dagen met een ‘nieuw’ soort abonnement voor de duurzame smartphones van het bedrijf. Vanaf nu kun je die huren. Toestelhuur is niet nieuw. Dat is in het verleden al enkele malen geprobeerd tot een succes te maken, met name door providers van mobiele netwerken. Het werd echter nooit een succes, ook niet toen het ‘vermomd’ werd als toestel lease.
Reparatieservice als lokkertje
Fairphone heeft een nieuwe variant voor toestelhuur bedacht: Fairphone Easy. Behalve dat je wat meer keuzes hebt met betrekking tot de looptijd, is in het abonnement ook een reparatieservice inbegrepen. Een belangrijke voorwaarde blijft echter gelijk: de Fairphone 4 die je huurt wordt nooit van jou. Je krijgt het toestel dus in bruikleen. Fairphone zegt dat ze daarmee haar duurzame bedrijfsvoering een impuls willen geven. Na afloop van het huurcontract wordt het toestel teruggestuurd naar de fabrikant die het vervolgens recyclet om de onderdelen, of in zijn geheel, te hergebruiken.
Het Fairphone toestelhuur abonnement is er in vier varianten: 3, 12, 36 en 60 maanden. Daarvoor betaal je tussen de 34 en 21 euro per maand. Je krijgt dan dus een Fairphone 4, maar die moet je wel verplicht gebruiken met het bijbehorende hoesje en screenprotector. De reparatieservice zorgt ervoor dat, als er iets misgaat met het toestel, je binnen 48 uur een vervangend exemplaar krijgt. Wel moet je zelf regelen dat er een backup van de bestanden op het toestel, of de geheugenkaart gemaakt wordt.
Gedurende de looptijd van het contract mogen, bij ongelukken, het scherm en de accu één keer per jaar ter reparatie aangeboden worden. Andere onderdelen die eventueel defect raken mogen vaker gerepareerd worden, als dat nodig is. Als je het toestel goed behandeld, en er geen reparaties nodig zijn, dan word je beloond met een korting van 2 euro op het maandbedrag voor elk jaar dat je reparatievrij doorkomt.
Je betaalt uiteindelijk veel meer
Toestelhuur, lease of welke vorm van ‘bruikleen gebruik’ dan ook, het is doorgaans duurder dan wanneer je een toestel gewoon (op afbetaling) koopt. Stel je neemt het goedkoopste Fairphone abonnement, dan betaal je vijf jaar lang (60 maanden) 21 euro per maand. Dat is dus 1260 euro voor een toestel dat (adviesprijs) minder dan de helft van dat bedrag kost (rond de 550 euro).
Mocht je erin slagen om het toestel gedurende de gehele looptijd schadevrij te houden, dan verdien je in totaal 240 euro korting. Dan nog betaal je zo’n 470 euro meer dan de nieuwprijs van de Fairphone 4. En, na vier jaar loop je rond met een toestel dat minimaal vier jaar oud is. Goed, dat is op zich een reden om voor Fairphone te kiezen. Hoe langer je met een toestel doet, hoe duurzamer je bezig bent.
Kosten van smartphone in abonnement wordt transparanter
Jarenlang werden mobiele telefoons, en later ook smartphones, verkocht in combinatie met een abonnement. Je betaalde vervolgens 12 of 24 maanden lang een vast bedrag per maand, soms met een (kleine) bijbetaling aan het begin van het contract als het toestel ‘te duur’ was. Die abonnementen worden nog steeds aangeboden, maar door de nieuwe regelgeving moeten aanbieders van deze combinatie-abonnementen al enkele jaren duidelijk aangeven welk deel van het maandbedrag voor de afbetaling van het toestel bestemd is.
Bovendien wordt alles boven de 250 euro dat in het maandbedrag verrekend wordt, geregistreerd als een lening met een BKR-registratie. Consumentenbescherming heet dat. Het zorgt er in ieder geval voor dat mensen die zich een duur toestel met abonnement eigenlijk niet kunnen permitteren, zich niet meer zo makkelijk in de schulden kunnen steken voor een smartphone. Maar of deze mensen gebaat zijn bij het huren van een smartphone? Ik vind van niet! Overigens doet Fairphone voordat je het huurcontract afsluit wel een kredietcheck, maar de huurovereenkomst valt niet onder de regels voor een BKR-registratie. Je sluit immers geen lening af voor het toestel.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024