02.05.2022
Mobile

EU: Apple neemt te veel een monopoliepositie op Apple Pay

By: Laura Jenny

BlogMobile

Apple neemt te veel een monopoliepositie als het gaat om Apple Pay. Het is te moeilijk voor derde partijen om NFC-betalen op een iPhone mogelijk te maken en dat vindt de Europese Unie niet langer door de beugel kunnen. Het beboet Apple met een bedrag dat mogelijk in de miljarden kan lopen. Hoge bomen vangen immers veel wind.

Apple Pay

Net als dat Apple onvoldoende ruimte laat binnen de App Store om andere gameplatformen aan te bieden, is de EU nu op het spoor gekomen dat het techbedrijf uit Cupertino concurrentie buitensluit van het Apple Pay-betaalsysteem.

De EU heeft is hierop een antitrustzaak begonnen tegen Apple, dat te veel de baas zou zijn over de Wallet die mensen op hun iPhone en Apple Watch hebben. Zelfs een bekende app als PayPal komt er niet tussen. Willen bedrijven per se toch gebruikmaken van Apple Pay, dan zullen ze hiervoor een commissie moeten betalen.

Een eigen Wallet

De EU schrijft: “De Commissie maakt bezwaar tegen de keuze van Apple om te voorkomen dat app-ontwikkelaars van mobiele portemonnees toegang krijgen tot de benodigde hardware en software (‘NFC’) op hun apparaten, ten voordele van Apple’s eigen oplossing, Apple Pay.”

Kortom, als je als ontwikkelaar een mobiele eigen wallet-functionaliteit wil maken of gebruiken met de NFC-chip van Apple, dan steekt het techbedrijf daar eigenhandig een stokje voor. Iets waar de EU niet blij mee is door het zeer lucratieve monopolie dat hierdoor ontstaat, maar ook simpelweg dat dit zorgt dat ontwikkelaars niet meer innoveren, omdat ze toch de kans niet krijgen om die innovaties ook daadwerkelijk te implementeren.

Boete voor Apple

Hoe hoog de boete wordt die de EU aan Apple wil opleggen is nog onbekend. Hier en daar wordt gesproken over miljarden (immers kan Apple dat met al zijn successen wel ophoesten). Tegelijkertijd is het een antitrustzaak, dus het hangt nog van de reactie van Apple af of die boete er ook daadwerkelijk komt.

Het ziet er wel naar uit: Apple schendt Europese concurrentieregels en staat er niet om bekend snel toe te geven. Echter staat er maximaal 10 procent van de jaaromzet op het spel, dus misschien dat Apple er dit keer wel tweemaal over nadenkt voor het te snel tegenstribbelt.

Digital Services Act

Europa is druk bezig de macht van techbedrijven in te perken. Misschien is het hier wat laat mee, immers kunnen de reuzen al jaren hun gang -min of meer- gaan. Tegelijkertijd is de Digital Services Act er bijna door, wat ook veel invloed heeft op grote techbedrijven.

Eén van de redenen voor de DSA is dat kleine bedrijven zo meer een kans krijgen. Kijk bijvoorbeeld maar naar social media. Op TikTok na (wat ook het rijke ByteDance achter zich heeft) is het voor de vele social media-initiatieven die er zijn nagenoeg onmogelijk om er echt een goede vinger tussen te krijgen. Apple heeft dan ook niet alleen ‘last’ van de EU op het gebied van Apple Pay. Ook rondom muziek en de App Store lopen er onderzoeken, zaken en potentiële boetes van de Europese Commissie. Wordt vervolgd dus.

Share this post